,,Mažoji Melpomenė“ – teatrinis kelias į Plungę atvedęs šešių pasaulio šalių aktorius

Gegužės 8-13 dienomis Plungėje XIII kartą vyko tarptautinis teatrų festivalis-kūrybinė laboratorija ,,Mažoji Melpomenė“. Tai vienas didžiausių teatrinių projektų Lietuvoje, šis festivalis nuo 2014 metų Lietuvos Respublikos kultūros ministro įsakymu yra paskelbtas šalies prioritetiniu renginiu. Festivalio idėją jau 26-erius metus puoselėja, kuria ir įgyvendina Sigita ir Romas Matuliai, bei visa Plungės kultūros centro teatro ,,Saula“ bendruomenė. Kas antrus metus vykstanti teatro šventė į Plungę sukviečia geriausius Lietuvos, Europos, o šį kartą ir Azijos aktorius. Festivalyje dalyvavo teatrai: ,,Beoksugol“ iš Pietų Korėjos, ,,Flying Cow“ iš Estijos, ,,Hop-Hop“ iš Čekijos, ,,Scene-N“ iš Danijos, ,,Teatro dei dioscuri“ iš Italijos, ,,Vaivorykštė“ iš Jurbarko, ,,Kompanija šauni“ iš Šiaulių, ,,Budrugana Lietuva“ ,,Išlaisvink šešėlį“ studija iš Vilniaus, ,,Iki“ iš Ignalinos, ,,Remarka“ iš Molėtų, ,,Atžalynas“ iš Kretingos ir festivalio šeimininkai ,,Saula“ iš Plungės. Teatrai festivalio dienomis parodė net 13 įdomių, įtraukių, skirtingos tematikos, režisūrinių sumanymų, vizualinių sprendimų spektaklius, kurie jaudino ne tik festivalio dalyvių, bet ir žiūrovų mintis ir širdis.

,,Mažosios Melpomenės“ metu be spektaklių pristatymų vyko gausybė viešų renginių, tarp kurių gatvės performansas su Perkusijų ansambliu iš Klaipėdos, sceninio judesio ir teatrinio šokio improvizacijos su Klaipėdos šokių klubo „Ufas“ vadovu Artūru Iljinu, grupių: ,,Kedrostuburas“, ,,Sankaba“ koncertai, Pietų Korėjos tradicinio teatro  metodikų pristatymo laboratorija, įvairios edukacinės veiklos kultūros centro erdvėse. Festivalio dalyviai aktyviai įsitraukė į vaidybos, scenos judesio, ritmikos, scenos kalbos  laboratorijas, kurias vedė savo sričių profesionalai: Jūratė Martinaitytė, Kristupas Biržietis, Livija Krivickaitė ir Artūras Iljinas. Vyko bendrystės, muzikos, laužų, kūrybiniai vakarai, šalių kultūrų pristatymai ir kitos įtraukios veiklos. Užsienio šalių teatrų grupės pažino Plungės miesto ir rajono kultūrinius objektus, įsitraukė į edukacines veiklas, kurios jiems paliko neišdildomus įspūdžius.

Šių metų ,,Mažosios Melpomenės“ tema buvo kelias, kuriuo visas šešias dienas festivalio dalyviai ir žiūrovai su dideliu įsitraukimu ir entuziazmu keliavo ir keliaudami suprato koks platus, neišsemiamas, gilus ir tiek daug savyje talpinantis yra Teatras ir kelionė juo.

Didžiuojamės dar kartą sėkmingai surengę didelio masto tarptautinį projektą, kuris apie Plungę ir Lietuvą emocingą žinią nusiuntė ne tik iki Europos bet ir Azijos. Renginio organizatoriai nuoširdžiai dėkoja dalyviams, žiūrovams, rėmėjams, partneriams ir teatro „Saula“ vaikų tėveliams už visokeriopą pagalbą ir didelį indėlį į tai, kad festivalis pavyko puikiai. Projekto veiklas finansavo: Lietuvos kultūros taryba ir Plungės rajono savivaldybė, informacinis rėmėjas LRT Plius.

Pranešimą paskelbė: Plungės kultūros centras
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal