Seimo nario L. Kukuraičio pranešimas: „Būtinos įstatymo pataisos, kurios leistų parama būsto nuomai pasinaudoti mažiausias pajamas gaunantiems gyventojams“

2024 m. gegužės 14 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

 

Trečiadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas planuoja svarstyti „Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti“ įstatymo pataisas, tarp kurių yra ir Seimo Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos pasiūlymas, kuriuo siekiama taisyti susiklosčiusią padėtį, kai mažiausias pajamas gaunantys gyventojai neturi galimybės pasinaudoti valstybės teikiama parama.

Po 2023 m. priimtų įstatymo pataisų, teisės į paramą būsto nuomai neteko skurdžiau gyvenančios šeimos, senjorai, studentai, atvykę gyventi į kitus miestus, taip pat Lietuvoje prieglobstį radę pabėgėliai iš Ukrainos.

Demokratų siūlymu, parama būsto nuomai didėtų bent dvigubai nuo dabar įtvirtintos maksimalios 176 eurų sumos, kurios realiai skirta kompensacija dažnai nesiekia, iki dviejų valstybės remiamų pajamų dydžių – 352 eurų.

„Šiuo metu įstatyme numatytas apribojimas, kad nuomos mokesčio kompensacijos dydis negali viršyti asmens gaunamų pajamų. Tokia nuostata iš esmės daro beprasmiška visą  paramos būstui politiką, nes parama negali pasinaudoti mažiausias pajamas gaunantys“, – sako vienas siūlomų pataisų iniciatorių Seimo narys Linas Kukuraitis.

Seimo nario teigimu, senjorai, gaunantys, pavyzdžiui, šalpos pensijas, t. y. 197 eurus per mėnesį, negali pretenduoti į paramą, nors turi teisę gauti socialinį būstą. „Visose savivaldybėse socialinio būsto laukiančių žmonių eilės yra didžiulės, jose tenka stovėti keletą metų ir ilgiau. Pati paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti programa buvo skirta šiai problemai spręsti – kaip alternatyva socialiniam būstui, tačiau dėl perteklinių apribojimų paramos reikalingiems žmonėms, ji tampa neprieinama. Vietoje taiklios pagalbos žmonėms gyventi savarankiškai, kuriami papildomi biurokratiniai barjerai, ir žmonėms nelieka nieko kita, kaip rinktis valstybei kur kas brangiau kainuojančius nakvynės namus“, – teigia demokratas.

Statistika rodo, kad per pastaruosius penkerius metus būsto kainos Vilniuje išaugo 40 procentų, o likusioje šalies dalyje – 36 procentais. Šiuo metu įstatyme įtvirtintos kompensacijos lubos – vienas valstybės remiamų pajamų dydis, t. y. 176 eurai per mėnesį – ši suma yra ženkliai per maža lyginant su būsto nuomos kainomis.

„Po 2023 m. padaryto įstatymo pakeitimo, vienišiems asmenims ir šeimoms labiau apsimoka laukti eilėje ir gyventi socialiniame būste, kuris skiriamas gerokai palankesnėmis sąlygomis, nei parama būstui įsigyti ar nuomoti savarankiškai. Ministras S. Gentvilas yra pripažinęs, kad Lietuvoje per mažai priemonių, skirtų padėti žmonėms apsirūpinti būstu. Nepaisant to, Seimo dauguma pritarė pataisoms, kurios dar pablogino ir taip sudėtingą situaciją“, – pabrėžia L. Kukuraitis.

Pasak L. Kukuraičio, būtinybė taisyti praėjusiais metais Seime skubos tvarka svarstytus ir įtvirtintus paramos būstui nuomoti ir įsigyti įstatymo pakeitimus atsirado iškart vos gyventojams susidūrus su pasikeitusia tvarka. Paramos staiga netekę gyventojai turėjo palikti nuomotus būstus, leisti kauptis skoloms arba svarstyti, iš kur gauti papildomų lėšų būtiniausiems poreikiams tenkinti. „Aprūpinimo būstu politika ir šeimos politika bendrai, Lietuvoje yra be galo fragmentiška ir nenuosekli. Mūsų siūlomas pataisos yra būtinos siekiant, kad paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti programa išlaikytų bent kažkokį tikslingumą ir aktualumą“, – teigia Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas.

Komiteto posėdį trečiadienį, nuo 10 val. galima stebėti tiesiogiai internetu.

Daugiau informacijos:

Dalia Sakalauskaitė-Babravičė

El. p. [email protected]

Mob. 0 676 02 794

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-14 10:20
Socialinė sauga, Politika
pasidalinti
atgal