Europos Parlamento rinkimai: Europos vartotojų centrų tinklo (ECC-Net) žvilgsnis į 2024-2029 m.

Skrydis į Italiją atšauktas? Problemos dėl siuntos pristatymo įsigijus prekę Vokietijoje? Europos vartotojų centrų tinklas (ECC-Net) siūlo nemokamą pagalbą, kai kyla problemų su kitoje ES valstybėje narėje, Islandijoje ar Norvegijoje registruotu verslininku. Kiekvienoje iš šių šalių veikia po Europos vartotojų centrą. Kartu šie 29 centrai vien 2023 m. išnagrinėjo daugiau kaip 124 000 prašymų ir padėjo vartotojams atgauti beveik 9 mln. eurų.

Po  pastarųjų rinkimų Europos Sąjunga įtvirtino daug teisių, kurios saugo vartotojus. Tačiau dėl besikeičiančių vartojimo įpročių, ypač skaitmeninėje erdvėje, Europai būtini pažangūs teisės aktai būsimiems metams. Likus mėnesiui iki Europos Parlamento rinkimų, ECC-Net pateikia savo rekomendacijas vartotojų apsaugos srityje būsimai Europos Parlamento kadencijai.

Patikimas apsipirkimas internetu

Siekdamas didesnės Europos vartotojų apsaugos bendrojoje skaitmeninėje rinkoje, ECC-Net ragina Europos Parlamento narius imtis veiksmų šiose srityse:

- Prekybos platformų atskaitomybės užtikrinimas. Palengvindamos pirkėjų ir pardavėjų, kurių tapatybė ne visada lengvai nustatoma, ryšius, prekybos platformos sudaro sąlygas į ES importuoti trečiųjų šalių pardavėjų produktus, ne visada atitinkančius Europos saugos standartus.

- Internetinių mokėjimų saugumas. ECC-Net siekia, kad mokėjimo paslaugų teikėjai būtų įpareigoti veiksmingiau nustatyti sukčiavimo atvejus, ir vartotojams būtų lengviau apie juos pranešti. Tinklas taip pat pasisako už sistemingesnį vartotojų nuostolių atlyginimą taikant korteles išdavusių bendrovių  siūlomą pinigų susigrąžinimo (angl. charge back) procedūrą.

- Aiškių taisyklių, apibrėžiančių nuomonės formuotojų rinkodarą bei užtikrinančių jų atskaitomybę, nustatymas. Neseniai Europos Komisijos atliktas tyrimas atskleidė, kad tik 20 proc. nuomonės formuotojų savo komercinius pranešimus aiškiai žymi kaip reklamą. Apie likusius 80 proc. turėtų būti pranešta valdžios institucijoms dėl ES galiojančių taisyklių nesilaikymo.

Vartotojų apsauga dirbtinio intelekto srityje

Dirbtinis intelektas vis plačiau naudojamas mūsų kasdieniniame gyvenime. Jį vis dažniau naudoja el. prekybos svetainės, skaitmeninės platformos ir socialiniai tinklai. Jų algoritmai naudoja mūsų asmeninius duomenis, kad nustatytų, kokius produktus pirktume. Siekdama sumažinti pavojus, ES neseniai priėmė Dirbtinio intelekto aktą, kuriame numatytas pradinis teisinis reguliavimas.

Siekdamas užtikrinti, kad dirbtinis intelektas atitiktų vartotojų interesus, ECC-Net siekia nustatyti savo gaires. Pavyzdžiui, Tinklas siūlo sistemingai informuoti vartotojus, kai algoritmas naudoja jų asmeninę informaciją (susijusią su jų pirkimo elgsena, sveikata ar finansais), siekiant parduoti jiems prekes ir paslaugas. Be to, kai įmonė aptarnauti klientus paveda dirbtinio intelekto valdomam pokalbių robotui, vartotojams visada turėtų būti užtikrinta galimybė susisiekti su žmogumi. Galiausiai, atsižvelgiant į sparčią dirbtinio intelekto technologinę pažangą, Europos teisinės priemonės turėtų būti dažnai peržiūrimos, kad atitiktų  poreikius.

Keliautojų teisių stiprinimas

Transporto ir kelionių reglamentų peržiūra yra vienas svarbiausių būsimų ES teisėkūros prioritetų. Konkrečiai, vartotojams reikia geresnės apsaugos oro transporto bendrovių nemokumo atveju. ECC-Net nagrinėjami skundai rodo, kad bankroto atveju Europos keleiviai vidutiniškai praranda 431 eurą. Būtina skubiai sukurti garantijų sistemą, kuri apsaugotų vartotojus nuo oro bendrovių nemokumo.

Taip pat reikia peržiūrėti reglamentą dėl oro transporto keleivių teisių, kuris galioja nuo 2004 m. Visų pirma, reikėtų patikslinti, kas yra „ypatingosios aplinkybės“, ir išvardyti konkrečius įvykius, kada oro vežėjas gali nemokėti kompensacijos. ECC-Net pritaria tam, kad būtų nustatytos standartinės lėktuvo bagažo svorio ir dydžio ribos, nes tai padėtų lengviau palyginti kainas užsakymo metu.

ECC-Net taip pat pasisako už tai, kad tarpininkams būtų taikoma atsakomybė. Daugelis internetinių užsakymo platformų ir bilietų kainų palyginimo svetainių pateikia labai neskaidrias kainas, nepadeda vartotojams ir laiku negrąžina pinigų už atšauktus skrydžius.

Daugiau ECC-Net rekomendacijų galite rasti dokumente, kurį rasite ECC-Net svetainėje www.eccnet.eu .

Primename, kad nepavykus išspręsti ginčo su Lietuvoje registruotu pardavėju / paslaugų teikėju, dėl ginčo sprendimo ne teismo tvarka kreipkitės į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą (www.vvtat.lt), o dėl kitose ES šalyse, Islandijoje ar Norvegijoje registruotų pardavėjų / paslaugų teikėjų nemokamos pagalbos kreipkitės į Europos vartotojų centrą Lietuvoje (www.ecc.lt).

Šis pranešimas buvo finansuojamas Europos Sąjungos.

Šio pranešimo turinys atspindi tik autoriaus poziciją bei yra jo (-s) atsakomybė; turinys negali būti vertinamas kaip atspindintis Europos Komisijos ir / ar Europos inovacijų tarybos ir MVĮ reikalų vykdomosios įstaigos (EISMEA) ar kitos Europos Sąjungos institucijos poziciją. Europos Komisija ir Agentūra neprisiima jokios atsakomybės už pateiktos informacijos panaudojimą.

Pranešimą paskelbė: Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-15 08:54
ES, Turizmas
pasidalinti
atgal