Valstybės duomenų agentūrai toliau vadovaus dr. Jūratė Petrauskienė

Valstybės duomenų agentūros generalinė direktorė dr. Jūratė Petrauskienė paskirta antrajai penkerių metų kadencijai. Tokį sprendimą trečiadienį priėmė Vyriausybė.

Vyriausybė nurodo, kad Valstybės duomenų agentūros direktorės tarnybinė veikla pirmosios kadencijos laikotarpiu (2022 m.) įvertinta labai gerai, o 2023 m. vertinimo rezultatai viršijo lūkesčius.

Matematikos mokslų daktarės laipsnį turinti J. Petrauskienė Valstybės duomenų agentūros (tuometinio Statistikos departamento) vadove tapo 2019 m.

Dr. J. Petrauskienei einant direktorės pareigas pirmosios kadencijos metu, Lietuvos statistikos departamentas tapo Valstybės duomenų agentūra. Organizacija buvo iš esmės reformuota, išsiplėtė jos funkcijos, buvo iškelti nauji strateginiai tikslai ir siekiai. Per pastaruosius metus gerokai prasiplėtė ir teikiamų paslaugų spektras bei kokybė.

Tinkamo duomenų valdymo ir panaudojimo reikšmė itin išryškėjo COVID-19 pandemijos laikotarpiu – tada Valstybės duomenų agentūra įgijo technologiją, kuri suteikė galimybę realiu laiku stebėti situaciją ir priimti reikiamus sprendimus.

Praėjusiais metais, priėmus naująjį Oficialiosios statistikos ir valstybės duomenų valdysenos įstatymą, Valstybės duomenų agentūra tapo atsakinga už visų valstybės duomenų pakartotinį naudojimą įvairiems (įstatyme įvardytiems) tikslams. Agentūra jungia įvairių institucijų duomenis vienoje bendroje ekosistemoje – duomenų ežere. Valstybė iš esmės pradėjo naują valstybės duomenų valdymo etapą. Duomenų ežeras nuolat pildomas – jame jau yra daugiau nei 200 viešojo sektoriaus duomenų šaltinių. Tai leidžia šalies institucijoms saugioje erdvėje spręsti pačius įvairiausius analitikos uždavinius, kurių atsakymai reikalingi priimant valstybei svarbius nutarimus. Duomenys visiems – valstybei, mokslui, verslui, žmogui – leidžia suvokti realybę ir priimti teisingus sprendimus.

„Per pirmuosius mano, kaip Lietuvos statistikos vadovės, metus patyrėme lūžį, inspiruotą vienos paskui kitą užklupusių krizių, kurių duomenis nedvejodami apsiėmėme „suvaldyti“. Didžiausias mano pirmosios kadencijos laimėjimas – reformuota organizacija, išplėstas jos mandatas, teikiamos naujos paslaugos institucijoms, verslui, mokslui ir visuomenei. Esu paskirta antrajai kadencijai – jaučiuosi įvertinta ir įgijusi pasitikėjimą. Tai leis man tęsti ir įtvirtinti pradėtus šios organizacijos pokyčius“, – teigia dr. Jūratė Petrauskienė.

Ateinančiais metais planuojama pereiti prie naujos kartos statistikos – operatyvesnės, detalesnės ir įvairesnės. Taip pat siekiama kuo lanksčiau reaguoti į vartotojų poreikius gauti detalią ir savalaikę statistinę informaciją. Ir toliau planuojama pildyti duomenų ežerą naujais duomenimis ir ugdyti valstybės duomenų kultūrą. Institucijos išsikeltas siekis – būti visaverte valstybės duomenų valdytoja ir duomenų analizės kompetencijų centru, užtikrinti abipuse nauda grindžiamus santykius su partneriais, kurti įkvepiančią aplinką.

Europos Sąjungos šalių kontekste Valstybės duomenų agentūra yra viena iš lyderių duomenų integravimo, jų atvėrimo bei panaudojimo plėtros srityse.

Pranešimą paskelbė: Valstybės duomenų agentūra
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal