Seimo delegacija Kyjive: tęsiamas Liublino trikampio formato bendradarbiavimas žemės ūkio srityje

2024 m. gegužės 15 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Seimo Ekonomikos ir Kaimo reikalų komitetų delegacija – delegacijos vadovas Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius, komiteto nariai Viktoras Fiodorovas, Jonas Pinskus, Mindaugas Skritulskas ir Kaimo reikalų komiteto narys Kęstutis Mažeika, taip pat Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas – Ukrainos Aukščiausiosios Rados Agrarinės ir žemės politikos komiteto pirmininko Oleksandro Gaydu kvietimu su darbo vizitu lankosi Kyjive.

Tai jau antrasis trišalis Liublino trikampio formato susitikimas. Pirmasis buvo surengtas 2024 m. balandžio 5 d. Lietuvos Respublikos Seime, Vilniuje, kuriame dalyvavo Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos parlamentų žemės ūkio srityje veikiančių komitetų ir Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkai, Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos žemės ūkio viceministrai ir žemdirbių organizacijų atstovai.

Ukrainos Aukščiausioje Radoje 2024 m. gegužės 14 d. vykusiame susitikime nutarta Vilniaus susitikime parengtą Trišalę deklaraciją papildyti nauju punktu raginant uždrausti žemės ūkio technikos ir naujųjų technologijų, naudojamų žemės ūkio technikoje, pardavimą priešiškoms valstybėms. Kaip teigė K. Starkevičius, šios technologijos gali būti panaudojamos ir agresorės Rusijos karinėje technikoje, naudojamoje prieš Ukrainą.

Galutinai suderinus Trišalės deklaracijos nuostatas, ji turėtų būti pasirašyta šių metų birželio mėnesį planuojamame trečiajame Liublino trikampio formato susitikime Varšuvoje. Taip pat pasiūlyta pakviesti ir Latvijos bei Estijos parlamentų atstovus prisijungti prie šios Deklaracijos, taip suburiant kuo platesnę Europos Sąjungos šalių koaliciją.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal