Krymo totorių deportacijos 80-ųjų metinių minėjimas

Renginio vieta: Aukų g. skveras prie buvusių KGB rūmų, Vilnius

PRANEŠIMAS ŽINIASKLAIDAI

KRYMO TOTORIŲ TAUTOS GENOCIDO AUKŲ ATMINIMO DIENA

Pranešame, kad gegužės 18 d. įvyks minėjimas, skirtas Krymo totorių tautos tremties 80-osioms metinėms paminėti. Žiniasklaidos atstovus maloniai kviečiame dalyvauti ir nušviesti renginį.

1944 m. gegužės 18 d. Stalino įsakymu Krymo totoriai iš Krymo pusiasalio buvo ištremti į Vidurinę Aziją ir Sibirą. Gyvuliniuose vagonuose deportuota virš 200 000 žmonių. Pakeliui į tremties vietas ir tremties vietose žuvo 44,6 proc. Krymo totorių.  2019 metais Lietuvos Respublikos Seimas dėl Sovietų Sąjungos vykdyto Krymo totorių tautos naikinimo priėmė rezoliuciją, pripažindamas šiuos veiksmus genocidu. 2014 m. Rusijai okupavus Krymą, Krymo totorių teisės vėl varžomos, areštuojami ir teisiami nekalti žmonės, bauginimo keliu Krymo totoriai verčiami palikti palkti savo Tėvynę – Krymą.

Dviejų dalių renginio programa:

12.00 - 13.15 val. Minėjimas prie Paminklo sovietinės okupacijos aukoms atminti šalia buvusių KGB rūmų, Aukų gatvės skvere Vilniuje.

14.00 - 16.00 val. dokumentinio filmo 1944 pristatymas, po kurio įvyks diskusija su Krymo totorių atstovais ir menininkais, fotografijų paroda ir meninė instaliacija Valanda po deportacijos. Pristatymas ir paroda vyks Ukrainiečių centre, T. Ševčenkos g. 31, Vilnius

Renginio organizatoriai: Lietuvos totorių bendruomenių sąjunga, Trakų krašto totorių bendruomenė, Ukrainiečių centras, Ukrainos šeštadieninė mokykla Vilniuje, Ukrainos ambasada Lietuvoje.

Filmo ir nuotraukų parodos bei meninės instaliacijos „Valanda po deportacijos“ autoriai – FeelCan ir Qirimli moterų aljansas.

Pasiteirauti: prof. Adas Jakubauskas, tel.: +37068272328

El.paštas: [email protected]

Pranešimą paskelbė: Labdaros ir paramos fondas "Dronų sąjunga"
2024-05-17 10:58