Seimo Pirmininkė: „Suvieniję jėgas užtikrinsime tvarią ir nepriklausomą Baltijos jūros regiono energetikos ateitį“

2024 m. gegužės 17 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen šiandien pabrėžė, kad saugumo ir gynybos politika, Baltijos valstybių bendradarbiavimo stiprinimas yra vieni pagrindinių tikslų šiais – Lietuvos pirmininkavimo Baltijos Asamblėjai ir Baltijos Ministrų Tarybai – metais. Pasak Seimo Pirmininkės, į prioritetų sąrašą patenka ir tikslas stiprinti Baltijos jūros regiono energetinį saugumą ir nepriklausomybę.

„Kalbėdama Baltijos Asamblėjos ir Baltijos Ministrų Tarybos konferencijoje atkreipiau dėmesį į, mano nuomone, kelis svarbius aspektus. Baltijos šalys atsilaikė prieš Rusijos strategiją energetiką paversti ginklu. Ėmėmės aktyvių veiksmų energijos tiekimui diversifikuoti. Tačiau, nepaisant pažangos, reikėtų įgyvendinti visus projektus, kuriais siekiama kuo greičiau nutraukti energijos išteklių importą iš Rusijos“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Be to, Seimo Pirmininkė siūlė toliau tiesti naujas ir stiprinti senas dujų ir elektros tinklų jungtis tiek tarp Baltijos valstybių, tiek su Šiaurės šalimis ir Lenkija: „Ypač svarbus yra sinchronizacijos su žemyninės Europos tinklais projektas. Labai tikiuosi, kad šis procesas bus baigtas, kaip ir sutarta, t. y. iki 2025 m. vasario mėn.“

Parlamento vadovė įsitikinusi, kad geresnis koordinavimas ir vieningas požiūris didintų atsinaujinančiosios energijos pajėgumą, o tai pritrauktų daugiau investicijų, skatinančių įgyvendinti strategiškai svarbius projektus, užtikrintų tvarų augimą ir konkurencingesnį Baltijos regioną.

„Trečias aspektas – privalome ne tik stiprinti nacionalines ir trišales pastangas, bet ir atkreipti Europos Sąjungos dėmesį į Baltijos jūros regiono ypač svarbios infrastruktūros apsaugą, – konferencijos dalyviams sakė V. Čmilytė-Nielsen. – Ir galiausiai būtina toliau remti Ukrainos energetikos sektorių, teikti skubią pagalbą remonto darbams ir šalies atstatymui, įgyvendinti ilgalaikes priemones ir siekti visiškos Ukrainos integracijos į Europos Sąjungos energetikos rinką.“

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2024-05-17 12:39