Pirmoji ponia Olimpinio švietimo forume: sportas ir fizinis aktyvumas padeda kurti Lietuvą, kurioje nėra atskirties

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė penktadienį dalyvavo tradiciniame, jau devintą kartą rengiamame Olimpinio švietimo forume (OŠF).

Šio forumo organizatorius – Lietuvos tautinis olimpinis komitetas. 2024 metų OŠF tema – „Bendras žingsnis į ateitį“. Forume nagrinėjamos olimpinio švietimo temos, apimančios visiems prieinamą sportą ir fizinį aktyvumą.

Šiemet dėmesys taip pat skiriamas visuomenės grupėms, susiduriančioms su įvairiais sunkumais: gilinamasi į etninių mažumų, asmenų su specialiaisiais poreikiais ir lyčių integracijos aktualijas sporto, švietimo ir fizinio aktyvumo srityse.

„Džiaugiuosi, kad tęstiniu tapęs OŠF kaskart suburia vis gausesnį bendraminčių būrį, sutelkia pedagogus, trenerius, savivaldybių ir jaunimo organizacijų atstovus, įvairių sričių specialistus bei ekspertus ir tampa keitimosi patirtimi, dalijimosi įžvalgomis ir idėjomis platforma. Gyva ir įkvepiančia erdve, kurioje per sporto ir olimpinio švietimo prizmę keliamos ir aktualinamos platesnės socialinės, pilietinės, sociokultūrinės temos, diskutuojama apie mūsų šalies ir visuomenės raidos perspektyvas“, – sakė D. Nausėdienė.

Pirmosios ponios teigimu, olimpinio švietimo inciatyvos jungia sportą su kultūra ir edukacija, ugdo vaikų ir jaunimo pasitikėjimą savimi, skatina būti pilietiškiems, moko su atida žvelgti į šalia esantį, skatina gerbti save ir kitus, perduoda žinias apie sveiką gyvenseną, telkia bendruomenes ir kuria lygias galimybes. Sporto ir fizinio aktyvumo veiklos yra puiki erdvė asmenų su įvairiais poreikiais integracijai, kultūrų įvairovės sklaidai, tolerancijos ugdymui.

„Tariu nuoširdų ačiū švietimo atstovams už pastangas siekiant, kad sportą pamėgtų kuo daugiau vaikų ir jaunimo, už rūpestį, kad sportas ir fizinio aktyvumo veiklos taptų prieinami visiems Lietuvos vaikams ir jaunimui, nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos, specialiųjų poreikių, etninės priklausomybės ar lyties. Įtraukties principų įgyvendinimas įvairiose gyvenimo srityse leidžia mums augti ir stiprėti kaip brandžiai visuomenei. Tai Lietuvos ateities civilizacinis vektorius“, – pabrėžė D. Nausėdienė.

Jos žodžiais, tik bendrai žvelgdami į ateitį – kaip rodo ir forumo pavadinimas – ir bendrai veikdami pasieksime reikšmingų pokyčių ir pažangos ne tik fizinio raštingumo, olimpinio švietimo, bet ir kitose visuomenės gyvenimo srityse, kurdami Lietuvą, kurioje nėra atskirties.

Dalyvaudama diskusijoje „Lyčių lygybės užtikrinimas ir mažumų įtraukimas per sportą: iššūkiai, problematika ir gerieji pavyzdžiai“ pirmoji ponia akcentavo, jog šiandien visų pirma turime būti dėkingi atsidavusiems žmonėms, dirbantiems su vaikais ir jaunimu kūno kultūros srityje.

„Jie deda daug pastangų tam, kad užaugintų harmoningą žmogų, kuris sveikai gyvena, skiria deramą dėmesį fiziniam aktyvumui, stiprina vidines galias, didina savo psichofizinį atsparumą. Šiandienos globalių iššūkių akivaizdoje, pasaulinės nutukimo pandemijos akivaizdoje, tai yra nepaprastai svarbu“, – kalbėjo D. Nausėdienė.

Pasak pirmosios ponios, kiekvienas pedagogas supranta, jog būtina suteikti jaunimui galimybes išbandyti visas sporto šakas, būtina atsižvelgti į individualius gebėjimus ir poreikius, ugdyti stipriąsias savybes, padėti išvengti bet kokių fizinių ir socialinių apribojimų.

„Tačiau tam, kad pasiektume rezultatą, nepakanka tik gražių žodžių ir principų. Jie turi virsti strategija ir konkrečiais įgyvendinimo veiksmais. Mes turime žinoti, kur einame. Mūsų siekiai turi būti suprantami, prieinami ir žinomi visiems. Nė vienas didelis tikslas negali būti įgyvendintas be komandos, be bendruomenės, be žmonių, kurie tomis idėjomis tiki ir jas skleidžia“, – tvirtino D. Nausėdienė.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-17 13:24
Švietimas ir mokslas, Sportas
pasidalinti
atgal