Užfiksuotas rekordas: „Kartą Vilniuje“ – daugiausia autorių turintis filmas

Lietuvoje oficialiai užfiksuotas rekordas – „Kartą Vilniuje“ tapo filmu, skaičiuojančiu didžiausią filmo autorių skaičių. Filmą kūrė ne tik profesionali kino kūrėjų komanda – įsitraukti buvo kviečiama ir visuomenė – Vilniaus gyventojai ir svečiai. Užfiksuotas rekordas patvirtina – prie filmo „Kartą Vilniuje“ kūrybos prisidėjo 159 autoriai.

Pasak rekordą oficialiai užfiksavusios Lietuvos rekordų registravimo agentūros „Rekordų akademija” direktoriaus Gintaro Pociaus, dokumentinio filmo bendraautorių skaičius išties įspūdingas, pagerinti tokį rekordą kitiems kūrėjams nebus lengva.  

Kaip sako filmo prodiuserė Živilė Diavara, buvo labai svarbu į filmo kūrimo procesą įtraukti visuomenę.

„Vilnius - unikalus miestas. Palyginus su kitomis Europos sostinėmis nedidelis, tačiau labai kompaktiškas, turintis daug spalvų ir įvairiapusis. Kiekvienas gali Vilnių patirti kitaip. Todėl norėdami atskleisti Vilniaus įvairiapusiškumą, labai norėjome, kad prie projekto prisijungtų kuo daugiau žmonių. Norėjome parodyti šiuolaikinį Vilnių čia gyvenančių, dirbančiųjų, kuriančių įvairių žmonių akimis, burti bendruomenę ir tuo pačiu skatinti žmonių pastabumą, jautrumą ir emocinį ryšį su Vilniumi, suteikti erdvę savirealizacijai. Labai ačiū visiems, kurie prisidėjo prie bendros kūrybos”, – sako prodiuserė.

Dar nematytos koncepcijos filmas

Septyni dokumentiniai „Kartą Vilniuje“ filmai, režisuoti Linos Lužytės ir Elvinos Nevardauskaitės, įprasmina praėjusiais metais minėtą 700-ąjį Vilniaus miesto jubiliejų. Kiekvienas filmas – atskira novelė, kurioje sostinė atskleidžiama per unikalių herojų istorijas, įvairias miesto lokacijas, rajonus bei erdves. Filmuose Vilnius atskleidžiamas iš dar neregėtų socialinių ir geografinių perspektyvų.

Kaip sako montažo režisierius Ričardas Matačius, didžiausias filmo išskirtinumas ir, tuo pačiu, iššūkis yra tai, kad į profesionalų sukurtą kūrinį buvo integruoti žmonių, mobiliaisiais telefonais užfiksuoti, vaizdai.

„Ilgiau nei metus į specialiai šiam projektui sukurtą programėlę Once in Vilnius žmonės kėlė pačius įvairiausius miesto vaizdus, peizažus, savo asmeninius nuotykius, švenčių akimirkas, kasdienį gyvenimą rajonuose, augintinių išdaigas, keistus ir romantiškus nutikimus. Žmonės rodė tokį Vilniaus gyvenimą, koks vyksta jų akiratyje, o filmo profesionalų komandai teko nelengva užduotis – peržiūrėti beveik 5.000 vaizdų ir atrinkti, kuriuos integruosime į filmą. Net 129 žmonių užfiksuoti vaizdai praturtino filmo turinį, jo koncepciją pavertė unikalia ir padėjo parodyti, koks daugialypis, įvairiapusis ir ryškus yra Vilnius“, – sako R. Matačius.

Specialiai filmui sukurta programėlė įvertinta auksu

Programėlė „Once in Vilnius“, į kurią žmonės kėlė vaizdus ir taip buvo įtraukti į bendrą kūrybą, „The World Media Festivals“ apdovanojimuose tarptautinės žiuri sprendimu šiemet mobilių aplikacijų kategorijoje pelnė aukso apdovanojimą. Jis oficialioje apdovanojimų ceremonijoje bus įteiktas šių metų gegužės 29 d., Hamburge, Vokietijoje.

Prestižiniai apdovanojimai „The World Media Festivals“ vyksta jau 25-ąjį kartą. Šiemet į apdovanojimus pretendavo 844 darbai, kuriuos pateikė atstovai iš 32 šalių. 

„The World Media Festivals“ auksas – išskirtinis vizualiųjų menų apdovanojimas, pripažįstamas tarptautiniu mastu.

Daugiau informacijos apie projektą: https://lt.onceinvilnius.com

Projektas ,,Kartą Vilniuje“ skirtas Vilniaus 700 jubiliejui, kuris buvo švenčiamas 2023 metais, kai prieš 700 metų Vilnius pirmą kartą buvo paminėtas istoriniuose rašytiniuose šaltiniuose. Vilniaus miesto savivaldybės inicijuotą jubiliejaus šventės programą „Vilnius 700” kuravo Vilniaus turizmo ir plėtros agentūra „Go Vilnius”. 

Projekto finansuotojai – Vilniaus miesto savivaldybė ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarija.

Pranešimą paskelbė: VšĮ "GO Vilnius"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-18 12:44
Laisvalaikis, pramogos, Žiniasklaida, viešieji ryšiai
pasidalinti
atgal