Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis Vašingtone pasisakys konferencijoje aptariant Ukrainos narystės NATO perspektyvą


2024 m. gegužės 20 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis su darbo vizitu išvyksta į Vašingtoną (Jungtinės Amerikos Valstijos, JAV) dalyvauti Jungtinių Amerikos Valstijų Atlanto tarybos konferencijoje ir susitikimuose su Jungtinių Amerikos Valstijų valdžios atstovais.

Gegužės 21 d. organizuojamoje konferencijoje, skirtoje artėjančiam NATO viršūnių susitikimui, bus aptariamos Ukrainos narystės NATO perspektyvos. Ž. Pavilionis pasisakys diskusijoje „Strateginis pavojus JAV, NATO ir Vakarams: Rusijos revizionizmas ir autoritarizmo iššūkis“ (angl. The strategic danger to the US, NATO, and the West: Russian revisionism and the authoritarian challenge).

„Netrukus prasidės Europos Sąjungos derybos dėl narystės su Ukraina ir Moldova. Ateinantis dešimtmetis bus Ukrainos integracijos ir atstatymo dešimtmetis, tačiau jis nebus sėkmingas, jeigu mes šioje srityje nesuderinsime savo laikrodžių su JAV. Jeigu NATO lygiai taip pat nenuties tiltų į Ukrainos pergalę ir jos narystę NATO. Baltijos šalims pavyko šiuos laikrodžius suderinti ir tapti visateisėmis Europos Sąjungos ir NATO narėmis. Jaučiame pareigą padėti šį kelią nueiti ir Ukrainai“, – sako Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas.

„Be abejonės, Vašingtone taip pat kalbėsiu apie padėtį Tbilisyje ir tarsiuosi su kolegomis, nes Europos Sąjunga ir JAV lygiai taip pat turi veikti kartu gindama atvirai Putino įstatymu ir, tikėtina, įsakymu, žudomą demokratiją Sakartvele – individualios JAV sankcijos Bidzinai Ivanšviliui ir jo pakalikams išsaugotų laisvę, demokratiją, galų gale Europą Sakartvele ir visame Kaukaze. Priešingu atveju, ten gan greitai gali susikurti dar viena Baltarusija.“

Ž. Pavilionio vizito darbotvarkėje numatyti susitikimai su JAV senatoriais ir kongresmenais: JAV Baltijos draugystės grupės pirmininku Donu Beikonu (Don Bacon), JAV Kongreso Užsienio reikalų komiteto Europos pakomitečio kopirmininkais Tomu Kynu (Tom Kean) ir Biliu Kytingu (Bill Keating), taip pat su JAV Senato Ginkluotųjų pajėgų komiteto nariu Tedu Badu (Ted Budd), kuris Senate balsavo neigiamai už Ukrainos paramos paketą; JAV administracijos ir nevyriausybinių organizacijų atstovais. Susitikimuose bus aptariami NATO viršūnių susitikimo tikslai, karinės ir politinės paramos Ukrainai, Baltijos jūros regiono saugumo klausimai ir kiti aktualūs užsienio politikos ir tarptautinio saugumo klausimai.

Seimo valdyba Užsienio reikalų komiteto pirmininką į Jungtines Amerikos Valstijas komandiravo gegužės 20–24 d.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-20 08:20
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal