Gegužės 25-oji – Tarptautinė dingusių be žinios vaikų diena

 Kasmet gegužės 25 d. pasaulyje minima Tarptautinė dingusių be žinios vaikų diena. Šią dieną ne tik prisimenami dingę vaikai, bet ir šeimos, patyrusios siaubingą vaiko netektį. Dingusių žmonių paramos centras, daugiau nei 25 metus teikiantis pagalbą dingusių vaikų artimiesiems, atkreipia visuomenės dėmesį, jog vaikų dingimas yra reali, dinamiška, didelio masto problema visame pasaulyje.

„Missing Children Europe“ duomenimis, Europoje kas dvi tris minutes gaunamas pranešimas apie dingusį vaiką. Lietuvoje, dingusių be žinios asmenų registro duomenimis, kiekvienais metais užregistruojama apie 2000–2500 nepilnamečių dingimo atvejų. 2023 metais buvo užregistruota 2212 vaikų dingimo atvejų, o 2024 metų I ketvirtį jau fiksuoti 570 vaikų dingimo atvejai. 

Lietuvoje veikia tarptautinė 116 000 karštoji pagalbos linija dėl dingusių vaikų, kurioje dingusių vaikų artimieji gali gauti emocinę pagalbą. Puslapyje www.116000.lt įdiegta susirašinėjimo funkcija suteikia galimybę su linijos konsultantais susisiekti ne tik vaikų artimiesiems, bet ir vaikams, kuriems kyla mintys bėgti iš namų. Lietuvoje taip pat veikia skubios vaiko paieškos sistema Amber Alert Facebook. 

“Pagrindinė vaikų dingimo priežastis vis dar yra pabėgimas iš namų ar globos įstaigų. Vaikai, dažnu atveju bėga nuo problemų namuose – smurto artimoje artimoje, konfliktų, nepriežiūros ar kitų problemų. Dingę ar iš namų bėgantys vaikai gali tapti lengvu grobiu nusikaltėliams tiek fizinėje tiek elektroninėje erdvėje. Labai svarbu ne tik laiku identifikuoti vaikų patiriamas grėsmes, bet ir sistemiškai vykdyti ankstyvąją vaikų dingimo prevenciją. Praeitais metais, kaip ir kasmet, mūsų mokymų metu, net 1200 vaikų sužinojo apie dingimo pavojus.” - Dingusių žmonių šeimų paramos centro direktorė Natalja Kurčinskaja.

Dingusių žmonių šeimų paramos centras maloniai kviečia:

2024 m. gegužės 25 d. 11:00 – 13:00 atvykti į Vilnius Outlet, V. Pociūno g. 8, Vilnius (I aukštas – Rimi, II aukštas – Infocentras, III aukštas – prie Apollo kino teatro) bei su Centro komanda pasikalbėti apie vaikų dingimo problematiką.

2024 m. gegužės 25 d. 13:30 atvykti ir aplankyti šalia Lietuvos ir vaikų jaunimo centro esančią skulptūrą „Mama....!“ skirtą dingusiems vaikams atminti adresu: Konstitucijos pr. 25, Vilnius. 

Kiekvieną dieną skirti bent 5 minutes laiko savo vaikui, pasikalbėdami su juo, apkabindami, atjausdami. Kurdami saugų ir pasitikėjimu grįstą ryšį galite užkirsti kelią vaiko dingimui ar bėgimui iš namų.

Dirėktorė Natalja Kurčinskaja

Pranešimą paskelbė: Dingusių žmonių šeimų paramos centras
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-24 11:00
Kiti pranešimai
Prisegti failai
pasidalinti
atgal