Seimas po svarstymo pritarė siūlymui atmintinių dienų sąrašą papildyti Pasauline mamų psichikos sveikatos ir Vilko vaikų atminimo dienomis

Seimas po svarstymo pritarė siūlymui gegužės pirmasis trečiadienį minėti Pasaulinę mamų psichikos sveikatos, o rugsėjo 14-ąją – Vilko vaikų atminimo dienas.

„Situacija yra neraminanti ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje  – maždaug kas dešimta moteris yra patyrusi depresiją po gimdymo. 66 proc. moterų, kurioms būtų galima įtarti pogimdyvinę depresiją nėra lankiusis pas psichologą. Žiūrint komplekse – su Sveikatos apsaugos ministerijos, nevyriausybininkų atliekamais žingsniais – tokia simbolika yra svarbi. Kviečiu visus pritarti ir skirti daugiau dėmesio šiai temai“, – pritarti projektui Seimo posėdyje kvietė Seimo Laisvės frakcijos narė Ieva Pakarklytė.

Projekto aiškinamajame rašte atskleidžiama, kodėl siūloma aktualizuoti Vilko vaikų atminimą: „Vilko vaikai arba Lietuvos atminties kultūroje geriau atpažįstami kaip vokietukai, tai nepilnamečiai vaikai, kurie Antrojo pasaulinio karo pabaigos ar pokario metais dėl vykusio bado pėsčiomis, vežimais ir prekiniais traukiniais pasiekė sovietų okupuotą Lietuvą, ieškant maisto ir prieglobsčio. Skaičiuojama, kad Rytprūsių krašto vokiečių vaikų sovietų Lietuvoje galėjo būti apie 6000–8000. Vilko vaikų atminimas bus prasmingas edukacijos srityje, atskleidžiant šių asmenų ir jų ainių patirtis. Taip pat nauja atmintina diena prisidės prie kultūrinių ryšių su Vokietijos Federacine Respublika stiprinimo, bendrų tarptautinių mokslinių ir kultūrinių veiklų organizavimo.“

Atmintinų dienų įstatymo pakeitimams (projektas Nr. XIVP-3649(2)  po svarstymo pritarė 110, balsavo prieš ir susilaikė po vieną Seimo narį.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-21 13:32
Politika
pasidalinti
atgal