Paskelbti NATO inovacijų iššūkio finalininkai: tarp 11 geriausiųjų – net penkios įmonės iš Lietuvos

14-ajame NATO inovacijų iššūkyje viso pasaulio įmonės buvo kviečiamos kurti nuotolines minų atpažinimo ir neutralizavimo technologijas. Jau paaiškėjo ir 11 finalininkų. Pirmą kartą tarp geriausius sprendimus pasiūliusių šalių yra Lietuvos vardas – į finalą pateko net penkios mūsų įmonės.

Birželio 12-ąją finalas vyks Vilniuje, jo metu atrinktų įmonių projektus vertins tarptautiniai gynybos sektoriaus ekspertai. Renginį kartu su NATO organizuoja Inovacijų agentūra, Ekonomikos ir inovacijų ministerija bei Krašto apsaugos ministerija.

„Tarptautiniu mastu parodėme stiprią Lietuvos patirtį inovacijų srityje bei gebėjimą konkuruoti net su tokiomis gynybos milžinėmis kaip Jungtinės Amerikos Valstijos. Iš daugiau nei 50 iššūkiui paraiškas pateikusių įmonių beveik ketvirtadalis buvo iš mūsų šalies, svarbiausia, kad beveik pusė finalininkų yra iš Lietuvos. Net neabejoju, kad turime išties daug potencialo tapti ir šio iššūkio nugalėtojais“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Iš Lietuvos į finalą pateko įmonės „AAI Labs“, AGAI DRM, „Broswarm“, „Eagle AI4D“ ir „Unmanned Dynamics“, iš Prancūzijos – AAEG ir „Ethicronics“, iš Belgijos – „RAS Lab“, iš Latvijos pateko „Varuna“, o iš Jungtinių Amerikos Valstijų – „UXOXO“  ir „Virginia Uncrewed Systems“.

Pasiūlymus taip pat teikė Belgijos, Čekijos, Jungtinės Karalystės, Kanados, Moldovos, Serbijos, Turkijos, Ukrainos ir Suomijos įmonių atstovai.

„Į finalą patekusios įmonės – inovacijų lyderiai, naudojantys pažangiausias technologijas ir metodus: nuo dirbtinio intelekto iki dronų, bepiločių orlaivių ar virtualios realybės. Visus sprendimus finalininkai turės pristatyti komisijai per 30 minučių. Vertindama sukurtas inovacijas komisija atsižvelgs į jų efektyvumą, saugą, naujoves ir integraciją“, – dalijasi Inovacijų agentūros „ManuFuture Lab“ skyriaus vadovė Sigutė Stankevičiūtė.

Anot jos, inovatyvūs nuotoliniai žvalgybos ir sprogstamosiomis medžiagomis užterštų zonų neutralizavimo sprendimai galės užtikrinti saugų civilių bei karinių vienetų judėjimą, kas šiuo metu ypatingai aktualu karo alinamoje Ukrainoje.

„Kurdamos technologijas įmonės pirmenybę turėjo teikti saugos funkcijoms – itin svarbu, kad būtų išvengta atsitiktinių detonacijų ar žalos aplinkai, sprendimai taip pat turėjo būti suderinti su esamomis karinėmis ir humanitarinėmis sistemomis. Be inovacijos, galinčios identifikuoti užminuotas teritorijas, šio iššūkio metu taip pat siekiama rasti sprendimą, kuris apdorotų žvalgybos metu surinktus duomenis ir pateiktų juos patogiu būdu. Džiaugiamės, kad Lietuvos įmonėms pavyko sėkmingai įgyvendinti šiuos reikalavimus“, – teigia S. Stankevičiūtė.

Geriausių pasiūlymų autoriai bus apdovanoti piniginiais prizais, o vienas iš vienuolikos finalinių pasiūlymų, planuojama, kad bus ir toliau plėtojamas bei pritaikomas NATO.

Daugiau informacijos apie 14-ąjį NATO inovacijų iššūkį galima rasti čia.

Pranešimą paskelbė: Inovacijų agentūra, Všį
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-21 13:51
Krašto apsauga, saugumas, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal