VERT nariai dalyvavo Energetikos reguliuotojų regioninės asociacijos generalinėje asamblėjoje ir energetikos reguliuotojų forume

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius bei tarybos narė Jelena Dilienė praėjusią savaitę dalyvavo Bankoke (Tailandas) vykusioje Energetikos reguliuotojų regioninės asociacijos (ERRA) Energetikos reguliuotojų forume bei generalinėje asamblėjoje.

Forumo metu VERT pirmininkas kalbėjo panelinėje diskusijoje apie inovacijas remiančias reguliavimo sistemas, kurioje aptarta, kaip reguliavimo institucijos gali sukurti novatoriams palankias sąlygas įdiegti energetikos sistemą modernizuojančias naujoves.

Tuo tarpu J. Dilienė moderavo sesiją, skirtą elektros tinklų stabilumui bei rinkos operacijų klausimams, kurioje buvo nagrinėjami reguliavimo pokyčiai, kurie būtini norint integruoti atsinaujinančiąją energiją į egzistuojančius tinklus, paklausos atsako mechanizmus bei naujųjų technologijų diegimus.

„Elektros energijos tinklai yra ypatingos svarbos infrastruktūra, o jų stabilumas užtikrinamas nusistovėjusiais metodais. Tačiau pasaulinis energetikos sektorius sparčiai keičiasi, perėjimas prie atsinaujinančių energijos šaltinių lemia, kad patikimumo užtikrinimo užduotis tampa sudėtingesnė. Rinkos raida sukuria didžiulį inovacijų potencialą, todėl reikia atnaujinti ir reguliuotojų naudojamus priežiūros instrumentus.

Tinkami reguliavimo mechanizmai, veiksmingas pajėgumų valdymas, naujų technologijų integravimas, gamybos techninių reikalavimų laikymasis tai tik keli šioje sesijoje paminėti aspektai“, po sesijos kalbėjo VERT narė.

Renginiai subūrė nacionalines reguliavimo institucijas, pasaulinius investuotojus, komunalinių paslaugų įmones, konsultantus, prekybininkus ir mokslininkus, kurie diskutavo strateginiais klausimais apie perėjimą prie švarios energetikos sistemų, dekarbonizaciją, apie energetikos politikos tikslus, tinklų saugumą, finansavimą ir technologines inovacijas.

ERRA Generalinės asamblėjos metu svarstyta ERRA veiklos ataskaita ir ateinančių metų planas, biudžetas ir narystės mokesčiai, taip pat ERRA 2025-2030 metų strateginis planas, kurio vykdyme didelis dėmesys skiriamas ERRA komitetų veiklos svarbai, ERRA plėtrai į naujas šalis ir regionus, bendradarbiavimo su donorais ir finansinėmis institucijomis stiprinimui. Pažymėtina, kad J. Dilienė yra ERRA Atsinaujinančios energijos komiteto pirmininko pavaduotoja.

Generalinės asamblėjos metu dvejų metų kadencijai buvo išrinkti ERRA pirmininkė Andrijana Nelkova-Chuchuk (Šiaurės Makedonija) ir jos pavaduotojas Pál Ságvári (Vengrija). Į ERRA prezidiumo narius taip pat buvo išrinkti Ahmet Çağrı Çiçek (Turkija), Dietmar Preinstorfer (Austrija) ir Sudharma Yoonaidharma (Tailandas), o darbą prezidiume tęs Sajid Akram (Pakistanas) bei Alda Ozola (Latvija).

Pranešimą paskelbė: Valstybinė energetikos reguliavimo taryba
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-21 08:45
Energetika
Prisegti failai
pasidalinti
atgal