Algiui Kuzmickui Varėnoje įteikta A. Ramanausko-Vanago premija

Minint Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną, Varėnos kultūros centre įteikta septintoji Adolfo Ramanausko-Vanago premija.

Už sukurtus literatūros, dailės, muzikos, teatro ir kino kūrinius, skatinančius visuomenės pilietiškumą, tautinę savimonę, istorinę atmintį, skiepijančius meilę ir ištikimybę Lietuvai premijos laureatu tapo Algis Kuzmickas.

„Sveikinu gerbiamą Algį ir nuoširdžiai dėkoju už prasmingus darbus bei iniciatyvas! Linkiu ateityje dar daug reikšmingų pasiekimų“, – laureatą pasveikino Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta.

„Varėniškiai, jūs net neįsivaizduojat, kaip smagu yra atvažiuoti į šį jūsų kraštą. Aš čia turiu ir daugiau veiklos, ne tik kurtus filmus. Mano veikla prasidėjo šiek tiek anksčiau – dirbau su televizijos projektais ir, kiek pamenu, atvažiavus į Dzūkiją – Varėnos r., Druskininkus, Merkinę – niekada neišvažiuoji be rezultato. Sutikdavau čia pačius geriausius žmones.

Ši žinia, kad man skirta tokia garbinga premija, buvo labai netikėta, o suvokimas, kokia tai atsakomybė, atėjo žymiai vėliau. Supratau, kad papuoliau į tikrą partizanišką būrį – A. Ramanausko-Vanago premijos laureatų būrį, ir tai yra labai rimta. Garbė būti viename būryje su tokiais žmonėmis“, – atsiimdamas premiją sakė A. Kuzmickas.

A. Kuzmickas yra sukūręs šiuos dokumentinius filmus: „Kapas 27/3 Vanago sugrįžimas“ (2019 m.). Tai dokumentinis filmas apie Adolfo Ramanausko-Vanago palaikų paiešką ir palaikų identifikavimą. „Atiduok tėvynei, ką privalai“ (2014) – dok. filmas apie 1949 m. vasarį įvykusį visos Lietuvos partizanų vadų suvažiavimą. „Laisvės žvalgas“ (2022 m.) – dok. filmas apie partizaną Juozą Lukšą.

Šiuo metu baigiamas kurti dok. filmas „Lietuvos partizanų bunkeriai“ apie Lietuvos partizanų bunkerių istoriją ir jų tyrimus. Premijos laureatas pažadėjo, kad šio filmo premjera įvyks būtent Varėnoje.

Renginio metu pirmą kartą Varėnoje įvyko Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro (LGGRTC) ir Varėnos rajono savivaldybės inicijuoto antkapinio ženklo, skirto Lietuvos partizanų kapams žymėti, parodos „Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio (LLKS) partizanų ženklas 1949“ pristatymas.

Antkapiniais ženklais bus žymimi partizanų, žuvusių partizaninių kovų laikotarpiu, mirusių sovietmetyje ir amžinybėn iškeliavusių jau atkurtoje Nepriklausomoje Lietuvoje, kapai. Jau aplankytos 34 Varėnos rajono kapinės, surasta ir užfiksuota, aprašyta, nufotografuota apie 120 partizanų ir jų ryšininkų kapų.

Šis svarbus darbas pradėtas Varėnos krašte, tačiau tikimasi, kad jis bus sėkmingai tęsiamas ir visoje Lietuvoje.

Koncertinę programą atliko Lietuvos roko muzikos legenda – Povilas Meškėla.

2018 m. Varėnos rajono savivaldybės taryba, pagerbdama Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio deklaracijos signataro, Ginkluotųjų pajėgų vado Adolfo Ramanausko-Vanago asmenybę, įsteigė A. Ramanausko–Vanago premiją. Kiekvienais metais premija skiriama siekiant skatinti Lietuvos visuomenę puoselėti Lietuvos laisvės idėją, branginti ir įamžinti kovotojų už Lietuvos laisvę atminimą, reikšti ir įgyvendinti pozityvias idėjas, puoselėjančias ir ugdančias visuomenės pilietiškumą.

Pranešimą paskelbė: Varėnos rajono savivaldybės administracija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal