„Ateities inžinerijos“ finale – unikalūs moksleivių išradimai ir tvarūs sprendimai

Vilniaus Gedimino technikos universitete (VILNIUS TECH) vykęs 7-asis nuotolinės ugdymo programos „Ateities inžinerija“ sezono uždarymas subūrė net 250 moksleivių komandų iš visos Lietuvos mokyklų – jaunieji talentai atsivežė ir pristatė savo išmanius  išradimus, kurie stebino ir mokslininkus, ir renginio svečius. 

„Sveikiname daugiau kaip 700 ateities kūrėjų ir 135 jų mokytojus iš 65 Lietuvos mokyklų. Džiugina, kad programoje dalyvauja tiek daug talentingų, išradingų, kūrybingų moksleivių, kurie domisi pasaulio naujovėmis, technologijomis, inžinerija, mato visuomenės problemas ir ieško inovatyvių būdų jas spręsti“, – kalbėjo  VILNIUS TECH „Ateities inžinerijos“ programos koordinatorė Edita Karosienė.

Projektuose – daug dėmesio ekologijai ir dirbtiniam intelektui

Programoje dalyvaujantys 7-12 klasių moksleiviai kuria projektus, rinkdamiesi iš 11 temų – įvairių VILNIUS TECH fakultetų mokslo sričių, tokių kaip elektronika ir robotika, žalioji energetika, verslas ir finansai bei kitų.

Moksleiviai sukūrė įvairių išradimų – išorinę saulės kraunamą bateriją, robotuką, kuris praneša apie saugios erdvės pažeidimą, saulės aktyvumo matuoklį, išmaniuosius šiltnamius, robotuką-žadintuvą ir daug kitų unikalių sprendimų.

Sukurta ir nemažai naujų programėlių, padėsiančių žmonėms: Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijos moksleivė sukūrė programėlę, kuri, pasitelkus dirbtinį intelektą (DI), padeda išversti informaciją iš gestų kalbos, o Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijos moksleivių komanda sukūrė programėlę, kuri palengvins skaitymą ir rašymą disleksiją turintiems žmonėms.  

Daug dėmesio projektuojant skirta aplinkosaugai ir tvarumui: mokiniai tyrė Prienų oro taršą pagal kerpes, tikrino Germanto ežero vandens kokybę, tyrė dirvožemio savybes. Netrūko projektų ir apie organinių bei neorganinių medžiagų panaudojimą antrą kartą, tvarios mados puoselėjimą, įvairių buityje naudojamų daiktų dizaino sprendimų: šviestuvų, baldų-transformerių ir kt.

Komandos iš Visagino „Atgimimo“ gimnazijos projektas LAMA virto realiai teikiama paslauga – pastebėję, jog vaikai nedalyvauja animatorių veiklose, o sėdi „įlindę į telefonus“, patys ėmėsi animatorių darbo, įtraukdami aktyvius šokius, gaudynes ir kitus žaidimus.

Kol vyko komandų projektų pristatymai, mokytojai dalyvavo kvalifikacijos kursuose – „Inžinerijos stiprinimas STEAM ekosistemoje: priemonių įveiklinimas ir pagalba mokytojams“.

Projektais domėjosi ir juos vertino svečiai iš Švietimo ir Savivaldybių įstaigų, VILNIUS TECH partnerių įmonių atstovai, kurie įsteigė prizus geriausių projektų nugalėtojams.

Daugiausia kartų įvairiose tematikose laimėjo šios mokyklos:

Vilniaus Jono  Basanavičiaus g-ja

Klaipėdos „Baltijos“ g-ja

Vilniaus Žemynos  g-ja

Gargždų „Vaivorykštės“ g-ja

Šiaulių S. Daukanto inžinerijos g-ja

Alytaus Jotvingių g-ja

Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo g-ja

Klaipėdos Universa Via tarptautinė m-la

Panevėžio robotikos centras „Robolabas“

Pranešimą paskelbė: Vilniaus Gedimino technikos universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal