Seimo delegacijos Baltijos Asamblėjoje pirmininkas A. Kupčinskas: „Baltijos jūros šalims reikia nedelsiant derinti savo veiksmus, kad būtų geriau koordinuojama grėsmių mažinimo politika“

2024 m. gegužės 27 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Gegužės 27–28 dienomis Seimo delegacijos Baltijos Asamblėjoje (BA) pirmininkas ir BA Prezidentas Andrius Kupčinskas dalyvauja Baltijos jūros parlamentinės konferencijos Energetinio saugumo, savaiminio tvarumo, atsparumo ir junglumo darbo grupės (BJPK DG) posėdyje Greifsvalde (Vokietijos Federacinė Respublika), kuriame dalijamasi gerąja patirtimi, kaip užtikrinti energetinį saugumą, savarankiškumą, atsparumą ir susisiekimą Baltijos jūros regione. Posėdžio metu parlamentarai iš Baltijos jūros valstybių rengia DG rekomendacijas, apimsiančias energetinio saugumo, savaiminio tvarumo, atsparumo ir junglumo klausimus.

Seimo narys A. Kupčinskas: „Atsižvelgiant į dabartinius geopolitinius iššūkius, būtina spartinti ir remti projektus, skirtus energetiniam saugumui Baltijos jūros regione, gerinti ir kurti naują arba modernizuoti esamą energetikos infrastruktūrą, atsižvelgti į regionų poreikius, atsparumo aspektus ir tvarumo tikslus. Reikia skatinti Europos Komisiją imtis aktyvesnio vaidmens spartinant ir lengvinant vėjo jėgainių sausumoje ir jūroje statybą, sudarant palankesnes sąlygas daugiau jungčių Baltijos jūros regione atsirasti. Todėl siekdamos sėkmingos atsinaujinančiosios energijos rinkos plėtros regione, Baltijos jūros šalys turi vienytis, kad bendrai sukurtų daugiau jungčių, imdamosi politinės iniciatyvos regiono mastu. Kartu svarbu reguliariai keistis patirtimi ir geriausia praktika, susijusia su sausumos ir jūros vėjo energijos projektų įgyvendinimu Baltijos jūros regione“.

Dėl atsiradusių ir galimų naujų hibridinio karo grėsmių sąlygoto Baltijos jūros regiono ypatingos svarbos energetikos ir ryšių infrastruktūros pažeidžiamumo, Baltijos jūros šalims reikia nedelsiant imti derinti savo veiksmus, kad būtų geriau koordinuojama informacija, grėsmių kontrolės centro veikla, grėsmių mažinimo politika, taip pat vykdoma veiksminga komunikacija kovojant su tikslingų melagienų plitimu ir propaganda.

Anot Seimo delegacijos BA pirmininko A. Kupčinsko: „Reikia išnaudoti Baltijos jūros regiono potencialą, kad regionas taptų integruota gynybos erdve, kuriame intensyviai bendradarbiaujama pakrančių, jūrų ir oro gynybos srityje. Turime pradėti diskusijas dėl naujos karinio mobilumo pajėgumų stiprinimo regione strategijos, pavyzdžiui, „Rail Baltica“ turi būti pripažinta svarbi kariniam mobilumui, o ne tik keleivių ir krovinių vežimui Europai svarbiame tinkle. Taip pat svarbu skirti deramą dėmesį informuotumui apie padėtį ir didesniam visuomenės atsparumui reaguojant į hibridines grėsmes Baltijos jūros regione“.

Posėdžio metu BJPK DG nariai sutarė parengti planus, kaip toliau gerinti jūrų transporto jungtis Baltijos jūroje, taip pat žymiai pagerinti Baltijos jūros šalių veiklos koordinavimą ir nuolatinį bendradarbiavimą saugant Baltijos jūros regiono jūrų infrastruktūrą.

A. Kupčinskas: „Reikia plano, kaip pradėti demokratinių Baltijos jūros šalių derybas dėl bendradarbiavimo kibernetinio saugumo srityje stiprinimo, teikti paskatas ir paramą povandeninio ryšio infrastruktūros Baltijos jūroje stiprinimui, įskaitant jungčių plėtrą ir esamų jungčių atsparumo užtikrinimą“.

DG nariai sutarė, kad ypač svarbu bendradarbiauti ir keistis patirtimi siekiant didinti visuotinį interneto ryšio paslaugų prieinamumą Baltijos jūros regione, kaip palengvinti regioninės svarbos didelių tarpvalstybinių projektų įgyvendinimą. „Dėl sparčios dirbtinio intelekto programinės įrangos ir teikiamų paslaugų plėtros reikia užtikrinti pakankamą žaliosios energijos tiekimą ir didelius kompiuterijos pajėgumus. Augant Baltijos valstybių atsinaujinančiųjų išteklių energijos rinkai ir sujungimo mastui, atsiranda tinkamas pagrindas superkompiuterių ir duomenų centrų plėtrai. Baltijos jūros šalys turi koordinuoti bendradarbiavimą, kad paskatintų reikiamų kompiuterijos pajėgumų diegimą visame regione“, – teigia Seimo narys Andrius Kupčinskas.

Parengė

Renata Godfrey, Tarptautinių ryšių skyriaus patarėja