A. Dulkys Pasaulio sveikatos asamblėjoje priminė karo nusikaltimus Ukrainoje ir paragino į PSO veiklą įtraukti Taivaną

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys dalyvaudamas gegužės 27 – birželio 1 d. Ženevoje (Šveicarija) vykstančioje 77‑ojoje Pasaulio sveikatos asamblėjoje akcentavo, kad Ukrainoje daromi karo nusikaltimai atima iš ukrainiečių galimybę gauti tinkamas sveikatos paslaugas ir pasmerkė rusijos vykdomą agresiją. Sakydamas kalbą ministras paragino Pasaulio sveikatos organizaciją stebėtojo teisėmis pakviesti dalyvauti Taivaną, taip praturtinant gerąją pandemijų valdymo patirtį.

„Sveikatos paslaugos visiems yra kertinis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vizijos akmuo – suteikiant aukščiausią įmanomą sveikatos paslaugų lygį visiems žmonėms. Tačiau su giliu liūdesiu ir siaubu vis dar stebime tebesitęsiantį žiaurų rusijos agresyvų karą prieš Ukrainą, kasdien atnešantį kraujo praliejimą ir kančias. Nesiliaujantys išpuoliai prieš Ukrainos sveikatos priežiūros sektorių kelia siaubą, o žmonių žūtys yra siaubingos ir neatleistinos. Šioje plačiai paplitusioje žmogiškoje tragedijoje visiškai solidarizuojamės su Ukraina ir jos žmonėmis ir griežtai smerkiame Rusijos karinę agresiją“, – sakė ministras.

Asamblėjoje jis pristatė ir Lietuvos poziciją dėl Pandemijų valdymo susitarimo ir Tarptautinių sveikatos priežiūros taisyklių (TSPT) pakeitimo, susijusio su infekcinių ligų valdymu. „Norime pagirti PSO ir valstybių narių atsidavimą rengiant ir derantis dėl susitarimo ir TSPT pakeitimų. Abu šie dokumentai yra labai svarbūs, nes pandemija išryškino didelius pasaulinės parengties ir reagavimo iššūkius ir pabrėžė koordinuotų veiksmų poreikį. Tačiau, kaip parodė procesas, pradinis ambicingas Pandemijos susitarimo rengimo terminas yra nepakankamas, esame pasiryžę ir toliau dėti bendras pastangas, kad parengtume prasmingą susitarimą, kuris pelnytų visuomenės pasitikėjimą. Būtina išlaikyti susitarimo patikimumą ir skaidrumą, suteikiant pakankamai laiko būtinoms pasaulinėms ir vidaus procedūroms, taip pat konsultacijoms su visuomene“, – teigė A. Dulkys.

Ministras savo kalboje pakvietė PSO pakviesti Taivaną stebėtojo teisėmis dalyvauti Pasaulio sveikatos asamblėjoje bei palengvinti prasmingą dalyvavimą PSO veikloje. „Atsižvelgiant į pasaulinę karo, konfliktų ir krizių sukeliamą žalą, labai svarbu mokytis iš tų šalių, kurios pasižymi puikiais atsako į pandemijas rezultatais. Taivano indėlis, įskaitant patirtį sveikatos saugumo, ligų prevencijos ir krizių valdymo srityse, yra neįkainojamas. Nepagrįstas Taivano indėlio atmetimas kelia abejonių dėl mūsų įsipareigojimo „Sveikata visiems, visi už sveikatą“. Įtraukime 24 milijonų žmonių interesus į Pasaulio sveikatos organizacijos veiklą, kad pasiektume bendrų pasaulinės sveikatos tikslų“, – ragino ministras.

Asamblėjoje svarstomi svarbūs visuomenės ir asmens sveikatos klausimai, tokie kaip pasirengimas ir atsakas į ekstremalias sveikatai situacijas, infekcijų prevencija ir kontrolė, visuotinė sveikatos priežiūros aprėptis, lėtinės neinfekcinės ligos, reprodukcinė sveikata, motinų ir vaikų mirtingumas, kovos su tuberkulioze strategija, atsparumas antimikrobinėms medžiagoms, klimato kaita ir sveikata.

Asamblėjos metu aptariama Pasaulio sveikatos organizacijos reformos įgyvendinimas, pasaulinių sveikatos sektoriaus strategijų dėl ŽIV, virusinio hepatito bei lytiniu keliu plintančių infekcijų svarstymas, globali strategija ir veiksmų planas visuomenės sveikatos, inovacijų bei intelektinės nuosavybės srityse bei kiti svarbūs visuomenės ir asmens sveikatos bei strateginiai organizacijos valdymo klausimai.             

SAM Komunikacijos skyrius

Pranešimą paskelbė: LR Sveikatos apsaugos ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-29 11:09
Tarptaut.santykiai, Medicina, farmacija
pasidalinti
atgal