4 būdai apsaugoti namus vasaros atostogų metu

Namai – svarbiausia vieta mūsų gyvenime, kur randame ir užuovėją, ir poilsio oazę, ir pasipildome jėgų. Kiekvienas savo namuose norime jaustis saugiai, o kur nors išvykę – būti ramūs, kad saugūs išliks ir jie. Interjero dizainerė dalijasi keturiais paprastais ir nebrangiais sprendimais, kurie padės užtikrinti namų saugumą atostogų metu.

„Prieš išvykstant atostogų, pravartu paruošti namus patikrinant langus, duris, vandens maišytuvus. Žinodami, kas vyksta namuose, kol mūsų nėra, galime lengviau atsipalaiduoti ir mėgautis atostogomis. Tą padaryti padės išmanieji prietaisai, pranešantys apie atidarytus langus, duris ar vandens nuotėkius. Tokie jutikliai sukurti taip, kad naudotis jais galėtų kiekvienas. Juos galima naudoti pavieniui arba sujungti su šakotuvu – tuomet visi namuose esantys išmanieji prietaisai sąveikaus tarpusavyje, o jūs gausite pranešimus telefonu ir galėsite valdyti juos mobiliojoje programėlėje, tiek būdami namuose, tiek išvykę“, – paaiškina IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Morta Bučinskienė.

Išmanieji jutikliai gali aptikti vandens nuotėkį

Laiku pastebėjus vandens nuotėkį namuose, galima iš karto imtis veiksmų ir išvengti didesnių nuostolių. Tad jei norite ilsėtis ramiai, namuose labai pravers vandens nuotėkio jutiklis. Jis mažas, todėl tilps po plautuve, buitiniais prietaisais ar kitur, kur yra vandens nuotėkio tikimybė. Jutiklis ims pypsėti, jei aptiks vandens, o prijungtas prie šakotuvo siųs informaciją apie nuotėkį į išmanųjį telefoną.

Informuos atsidarius durims ar langui

Prieš išvykstant iš namų, svarbu patikrinti, kad durys ir langai būtų uždaryti. Tačiau pagalbininkas, kuris gali informuoti, jei jums nebūnant kažkas juos atvertų – durų ir langų jutiklis.

„Dėl minimalistinio dizaino jis beveik nekrinta į akis. Jutiklis praneša, jei namuose paliksite pravirą langą arba atsidarys durys, kol būsite išvykę. Galite naudoti kartu su išmaniąja lempute, kuri įsijungs atidarius duris ir išsijungs jas uždarius. Prijungus jutiklį prie šakotuvo, jis siųs informaciją į išmanųjį telefoną. Šis sprendimas pravartus ir vasarnamiuose“, – sako M. Bučinskienė.

Judesio jutiklis įjungia apšvietimą

Dar vienas būdas padaryti gyvenimą saugesnį ir patogesnį – belaidis judesio jutiklis, kuris reaguoja į judesį ir įjungia apšvietimą tiek patalpose, tiek lauke. Vienu metu jį galima prijungti prie dešimties šviesos šaltinių, ir visi jie veiks išvien. Judesio jutiklį galima nustatyti veikti dienos arba nakties režimu, taip pat – pasirinkti, kad jis automatiškai išsijungtų po 1 arba 5 minučių. O prijungę prie šakotuvo, jį valdyti galima nuotoliniu būdu kartu su kitais išmaniaisiais prietaisais.

Naudingas sprendimas sekti oro kokybę namuose

Vasaros metu dulkių koncentracija didėja. Nuolat tikrinant kenksmingų dalelių kiekį, temperatūrą, santykinį drėgnį ir bendrąjį lakiųjų organinių junginių kiekį, lengviau palaikyti namų oro kokybę ir užkirsti kelią pelėsio bei grybelio augimui. Pasak interjero specialistės, tokiu atveju naudinga turėti oro kokybės matuoklį, kuris seks, bendrąjį lakiųjų organinių junginių kiekį. Šių junginių namų ore atsiranda, pavyzdžiui, iš dažų, valymo priemonių, ruošiant maistą. Susieję šį prietaisą su šakotuvu, oro kokybės rodiklius galima stebėti specialioje programėlėje.

„Išmanieji jutikliai veikia baterijomis. Įprastas pakeitę įkraunamosiomis, tas pačias galėsite naudoti iki tūkstančio kartų. Taip ne tik sutaupysite pinigų, bet ir sumažinsite išmetamų atliekų kiekį bei neigiamą poveikį aplinkai“, – pataria M. Bučinskienė.

Išmanyti technologijas nebūtina

Pasak interjero specialistės, išmaniuosius jutiklius galima naudoti ir pavieniui, bet, kartu įsigijus šakotuvą, juos visus galima sujungti į bendrą sistemą ir valdyti dar patogiau. Pavyzdžiui, jei norite stebėti namus, kol esate išvykę (patikrinti, ar durys ir langai uždaryti, ar šviesa išjungta, ar nėra vandens nuotėkio), šakotuvas leis matyti visus skirtingų jutiklių rodmenis vienoje vietoje – mobiliojoje programėlėje.

„Šakotuvas leidžia prijungti ir valdyti išmaniuosius prietaisus įvairiais būdais: per mobiliąją programėlę, nuotolinio valdymo įtaisais, sparčiuoju mygtuku, balsu arba judesiu. Arba – inicijuoti scenarijus pagal suplanuotą laiką arba rankiniu būdu, pavyzdžiui, ryte, prieš išeinant iš namų, vienu paspaudimu išjungti visas šviesas ir kitus išmaniuosius prietaisus. Saugumo prasme, toks sprendimas taip pat naudingas: kol būsite išvykę atostogų, šviesos vakarais įsijungs automatiškai, sukurdamos iliuziją, kad kažkas yra namuose. Svarbu ir tai, kad tokie išmanieji prietaisai sukurti galvojant apie visus: tiek aktyviai besidominčius technologijomis, tiek naudojančius jas pirmą kartą“, – sako M. Bučinskienė.

Pranešimą paskelbė: UAB "Bosanova"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal