Pirmą kartą Lietuvoje: Vilniaus katilinės erdvėse – elektroninės muzikos atlikėjai

Vilniaus šilumos tinklai atveria rajoninės katilinės Baltupiuose vartus ir vienam savaitgaliui įsileidžia elektroninės muzikos gerbėjus. Birželio 1–2 dienomis čia gros atlikėjai iš JAV ir įvairių Europos šalių.

„Vilniaus šilumos tinklai ne kartą įrodė, kad yra progresyvi įmonė, gebanti įgyvendinti ne tik kompleksiškus, strategiškai miestui reikalingus energetikos sprendimus, tačiau ir pasižyminti drąsiomis idėjomis, todėl menininkams pasiūlius idėją šioje erdvėje padaryti muzikos renginį, ją priėmėme labai atvirai, juolab, kad būtent šią katilinę mes ruošiame didelei konversijai“, – sako Vilniaus šilumos tinklų vadovas Gerimantas Bakanas.

Baltupių katilinės istorija

Įmonėje ši katilinė turi savo žymėjimą ir specialų trumpinį – RK-8, kuris reiškia rajoninę katilinę Nr. 8. Ateities gatvėje stūksantis dryžuotas kaminas indikuoja, kad čia gaminama miestui reikalinga šilumos energija, tačiau ne visi žino, jog VŠT šią katilinę laiko rezervine ir pilnu pajėgumu įdarbina tuomet, kai Vilniuje itin atšalus padidėja šilumos poreikis.

RK-8 istorija turi įdomių sąsajų su muzika. Katilinė stovi gamyklos „Venta“ teritorijoje, kuri anuomet buvo žinoma kaip viena pagrindinių įvairių mikroschemų gamintojų Lietuvoje, o nuo 1969 m. projektavo ir gamino elektroninius klavišinius muzikos instrumentus, pavadintus „VILNIAUS“ vardu.

Ruošiasi transformacijai

Vilniaus šilumos tinklai siekia iki 2030 m. atsisakyti iškastinio kuro šilumos gamyboje ir didinti atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) dalį, todėl įgyvendina šilumos energijos transformacijos projektus. Vienas tokių laukia RK-8, kurioje bus statomas biokuro vandens katilas. Šiuo metu katilinė turi 465 MW galios. Skirtingai nei Vilniaus termofikacinė elektrinė Nr. 2, RK-8 pritaikyta šilumą gaminti naudojant tik gamtines dujas, todėl Vilniaus šilumos tinklai siekia ją transformuoti į biokurą naudojančią jėgainę, kokia veikia ir elektrinėje. Tiesa, ši katilinė yra rezervinė, todėl ji visuomet paruošta darbui, tačiau kasdien čia šiluma nėra gaminama.

Panaši šilumos gamybos transformacija jau buvo įgyvendinta pagrindinėje Vilniaus miesto termofikacinėje elektrinėje Nr. 2 – joje VŠT konvertavo dujinį katilą, kurį pritaikė biomasės kurui. Įmonė apskaičiavo, kad 2023–2024 m. šildymo sezono metu net 68 proc. Vilniaus miestui reikalingos šilumos buvo pagaminta iš biokuro, todėl RK-8 transformacija yra tikslingas įmonės žingsnis švarios ir efektyvios energetikos link.

Transformacijos muzika

Vilniaus šilumos tinklai išsiskiria progresyviomis idėjomis – vieni pirmųjų Lietuvoje įgyvendino 4 darbo dienų savaitės režimą bei ruošiasi pirmajam žaliojo vandenilio gamybos projektui, todėl nusprendė ir katilinės transformaciją pažymėti neįprastu būdu – jos teritoriją trumpam užleisti elektroninės muzikos kūrėjams.

Birželio 1–2 dienomis RK-8 virs muzikos festivalio erdve, kurios scenoje pasirodys techno muzikos atlikėjai iš JAV, Vokietijos ir Lietuvos.

Industrinė ir pramoninė erdvė leidžia atsiskleisti skirtingiems elektroninės muzikos poliams. Organizatoriai žada konvertuoti katilinės erdvę į futuristinę, mistišką vietą, kurios aplinka leis išreikšti save kiekvienam čia atėjusiam. Skambus muzikos festivalio pavadinimas – „Anomalija“ – simbolizuoja nekasdienius potyrius, kvietimą pabėgti nuo kasdienybės ir patirti kažką keisto, nematyto ir jaudinančio.

Pranešimą paskelbė: AB „Vilniaus šilumos tinklai“
2024-05-30 09:00
Kultūra, Energetika