Seime vyksta Europos Parlamento ir Europos Sąjungos valstybių nacionalinių parlamentų administracijų atstovų „Staff to Staff“ seminaras

2024 m. gegužės 30 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Gegužės 30–31 dienomis Seime vyksta Europos reikalų komiteto biuro inicijuotas tarptautinis Europos Parlamento ir Europos sąjungos valstybių nacionalinių parlamentų administracijų atstovų „Staff to Staff“ seminaras.

Šis seminaras reiškia bendrą įsipareigojimą stiprinti bendradarbiavimą ir keistis gerąja patirtimi Europos semestro ir Tarpparlamentinės konferencijos dėl stabilumo, ekonominio koordinavimo ir valdymo Europos Sąjungoje, taip pat pastangas stiprinti nacionalinių parlamentų ir Europos Parlamento bendradarbiavimą.

Europos Parlamento ir Europos Sąjungos valstybių nacionalinių parlamentų administracijų atstovų Staff to Staff seminare apžvelgiamos temos:

-reformuota ES ekonomikos valdymo sistema;

-ekonomikos perspektyvos ir politikos gairės 2025 m.;

-vidutinės trukmės fiskalinių ir struktūrinių planų specifika ir rengimas bei nacionalinių parlamentų vaidmuo atsižvelgiant į didesnę atsakomybę;

-nacionalinių nepriklausomų fiskalinių institucijų vaidmuo;

-ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonė;

-finansinė parama Ukrainai.

 

2024 m. balandžio 30 d. įsigaliojo nauja ES  ekonomikos valdymo sistema. Tai įvyko po to, kai 2023 m. balandžio mėn. Europos Komisija pasiūlė ambicingiausią ir visapusiškiausią ES ekonomikos valdymo taisyklių reformą nuo ekonomikos ir finansų krizės padarinių. Pagrindiniai naujosios sistemos tikslai – stiprinti valstybių narių skolos tvarumą ir skatinti tvarų bei integracinį augimą visose valstybėse narėse vykdant augimą skatinančias reformas ir prioritetines investicijas. Šia sistema siekiama padaryti ES konkurencingesne ir geriau pasirengusia ateities iššūkiams, nes remia pažangą siekiant ekologiškos, skaitmeninės, įtraukios ir atsparios ekonomikos.

Tarpparlamentinė konferencija dėl stabilumo, ekonominio koordinavimo ir valdymo Europos Sąjungoje [Sutarties dėl stabilumo, koordinavimo ir valdymo Ekonominėje ir pinigų sąjungoje 13 straipsnio konferencija (Fiskalinis susitarimas)] sudaro pagrindą diskusijoms ir keitimuisi informacija ir geriausia praktika įgyvendinant Sutarties nuostatas ir stiprinant nacionalinių parlamentų ir Europos Parlamento bendradarbiavimą. Konferencija taip pat padeda užtikrinti demokratinę atskaitomybę ES ekonomikos valdymo ir biudžeto politikos srityje, ypač Europos pinigų sąjungoje, atsižvelgiant į socialinį aspektą ir nepažeidžiant nacionalinių parlamentų ir Europos Parlamento kompetencijos.

 

Daugiau informacijos:

Seimo Europos reikalų komiteto biuro patarėjos

Dovilė Paužaitė-Šliachtovič, tel. (8 5) 2096763, el. p. [email protected]

Aistė Pikiotienė, tel. (8 5) 2096864, el. p. [email protected]

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-30 11:16
Politika, ES
pasidalinti
atgal