Seimas pritarė siūlymui sukurti naują, už užsieniečių priėmimą atsakingą, įstaigą

Seimas pritarė Įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ pakeitimams, sukurdamas teisines prielaidas Vyriausybei paskirti vieną – Priėmimą užtikrinančią įstaigą, atsakingą už visų užsieniečių, kurių priėmimo poreikius pagal šį įstatymą privaloma užtikrinti (įskaitant sulaikytus užsieniečius), materialinių priėmimo sąlygų užtikrinimą. Ši įstaiga valdys ar administruos visas užsieniečių laikino apgyvendinimo vietas ir bus pavaldi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

Priimtais pakeitimais sukuriamos prielaidos taikyti bendrą priėmimo poreikių nustatymo ir užtikrinimo standartą, tai leis geriau pasirūpinti žmogaus teisių apsauga (kasdieniniais užsieniečių poreikiais). Priėmimą užtikrinanti įstaiga prireikus galės greičiau ir lanksčiau, nei statutinės tarnybos pagrindu veikianti Valstybės sienos apsaugos tarnyba, pasitelkti papildomus žmogiškuosius išteklius, koordinuoti nevyriausybinių organizacijų ir privataus sektoriaus teikiamą pagalbą. Priėmimą užtikrinanti įstaiga rūpinsis valstybės garantuojamos teisinės pagalbos ir vertimo paslaugų užsieniečiams, kuriems taikomos prieglobsčio ar grąžinimo (išsiuntimo) procedūros, teikimu.

Pasak vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, prasidėjus instrumentalizuotai migracijos atakai, pamatėme, kad pasieniečiai, kurie saugo sieną nuo bandymų nelegaliai patekti į Lietuvą ir užtikrina mūsų saugumą, kartu turi rūpintis tų pačių migrantų buitiniais reikalais: juos maitinti, užtikrinti socialines, teisines paslaugas.

„Gimė idėja, kad mes turime parengti visiškai naują koncepciją, tai yra sukurti agentūrą, kuri tuo ir rūpintųsi. Tikrai noriu šiandien padėkoti visiems, visoms institucijoms, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, Vidaus reikalų ministerijai, visiems partneriams, kurie dalyvavo rengiant šitą labai svarbų projektą. Aš labai tikiu, kad šitas sprendimas, šitas įstatymo projektas mums leis būti stipresniais ateityje. Tai yra viena iš išmoktų pamokų. Šitas pakeitimas yra tam, kad mes būtume gerai pasirengę ateities iššūkiams, o mūsų pasieniečiai saugotų sieną, o nesirūpintų buitiniais dalykais“, – sakė A. Bilotaitė.

Vyriausybė iki 2024 m. rugpjūčio 1 d. turės paskirti priėmimą užtikrinančią įstaigą ir nustatyti užsieniečių laikino apgyvendinimo vietas.

„Pakeitimai, kurie yra dabar priimami Seime, yra labai subalansuoti. Taip, mes turime vieną griežčiausių reglamentavimų dabar Europos Sąjungoje, bet patikėkite manimi, visi žmogiškieji faktoriai yra priimti domėn. Pažiūrėkime, kas dabar vyksta prie Lenkijos sienos, kur netgi kariai yra sužeidžiami, pažiūrėkime, kas vyksta prie Suomijos sienos. Situacija yra vis dar ar grėsminga ir tikrai mes turime išlaikyti režimą, kad nelegali migracija, ypač hibridiškai suorganizuota migracija pas mus yra netoleruojama, nepageidaujama ir mes tikrai griežtai saugome savo piliečius ir savo bei Europos Sąjungos ir NATO sieną“, – pataisoms pritarė ir opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys, Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Giedrius Surplys.

Įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ pataisoms (projektas Nr. XIVP-2797(2) pritarė 96, prieš balsavo vienas, susilaikė 9 Seimo nariai.

Svarstant šiuos aktualius klausimus buvo organizuoti ne vieni klausymai ne tik pagrindiniame – Užsienio reikalų komitete, bet ir papildomuose Žmogaus teisių bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetuose. Buvo diskutuota su nevyriausybinėms organizacijoms (Jungtinių Tautų Vyriausiojo Pabėgėlių komisaro biurui, Raudonajam Kryžiui, VšĮ Sienos grupei) ir Seimo kontrolieriaus įstaiga, taip pat buvo gauti ir Verslo darbdavių konfederacijos pasiūlymai.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-30 13:37
Politika, Krašto apsauga, saugumas
pasidalinti
atgal