Seimas iš naujo svarstys Prezidento vetuotas pataisas dėl dalyvavimo NATO konkursuose

2024 m. gegužės 30 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 Seimas nusprendė iš naujo svarstyti Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos vetuotus Patikimumo deklaracijų juridiniams asmenims, norintiems dalyvauti Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos konkursuose, išdavimo pagrindų įstatymo pakeitimus.

Šiame įstatyme įtvirtinta patikimumo deklaracija yra patvirtinamas NATO konkursuose siekiančio dalyvauti juridinio asmens finansinis, techninis, profesinis ir saugumo patikimumas.

Pasak šalies vadovo vyriausiojo patarėjo Andriaus Kabišaičio, Seimo priimtu įstatymu siekta nustatyti, kad patikimumo deklaracija išduodama juridiniam asmeniui, jeigu juridinis asmuo ar su juo susiję asmenys per paskutinius trejus metus įsiteisėjusiu teismo sprendimu ar nuosprendžiu nebuvo pripažinti pažeidę Lietuvos Respublikos įgyvendinamas tarptautines sankcijas arba Lietuvos Respublikos įstatymuose nustatytas ribojamąsias priemones.

„Respublikos Prezidento vertinimu, NATO konkursuose leidus dalyvauti juridiniams asmenims, kuriuos pačius arba su jais susijusius asmenis ne teismas, o kitos valstybės institucijos pripažino pažeidusiais tarptautines sankcijas arba ribojamąsias priemones, būtų sukelta grėsmė valstybės ir visuomenės saugumui“, − Seimo posėdyje sakė Prezidento patarėjas.

A. Kabišaitis atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje tarptautinių sankcijų ribojamųjų priemonių pažeidimą gali konstatuoti ne tik teismas, bet ir įstatymuose nustatytos institucijos, kaip antai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Migracijos departamentas, Ekonomikos ir inovacijų ministerija, Muitinės departamentas ir kt.; fiziniams asmenims administracinę atsakomybę už sankcijų pažeidimus taiko Lietuvos radijo ir televizijos komisija, Kultūros ministerija, Ekonomikos ir inovacijų ministerija ir kt.

Šalies vadovas pasiūlė papildyti reguliavimą ir įtraukti sąlygą, kad patikimumo deklaracija išduodama tuo atveju, kai NATO konkursuose siekiantis dalyvauti juridinis asmuo ar su juo susiję asmenys per paskutinius 3 metus nebuvo pripažinti pažeidę tarptautinių sankcijų arba ribojamųjų priemonių.

Seimui bendru sutarimu nusprendus šį įstatymą (Nr. XIVP-3354 GR) svarstyti iš naujo, toliau grąžintas teisės aktas bus svarstomos pagrindiniu paskirtame Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete. Galutinis balsavimas dėl šio klausimo numatomas birželio 6 d.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-30 12:14
Politika, Krašto apsauga, saugumas
pasidalinti
atgal