Seimas svarstys siūlymą griežtinti valstybės tarnautojų nepriekaištingos reputacijos reikalavimus

2024 m. gegužės 30 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 Seimas pradėjo svarstyti vidaus reikalų viceministrės Sigitos Ščajevienės pristatytas Valstybės tarnybos įstatymo ir lydimųjų teisės aktų pataisas, kuriomis siekiama sugriežtinti valstybės tarnautojų nepriekaištingos reputacijos reikalavimus, taip pat šiuos reikalavimus taikyti ir biudžetinių įstaigų darbuotojams, išskyrus tuos, kuriems netaikomi išsilavinimo ar profesinės kvalifikacijos reikalavimai.

Iniciatyvos rengėjų nuomone, tiek valstybės tarnautojams, tiek kitiems biudžetinių įstaigų darbuotojams turi būti taikomi vienodi nepriekaištingos reputacijos reikalavimai.

Teikiamais pakeitimais siūloma valstybės tarnautojų nepriekaištingos reputacijos reikalavimus papildyti sąlyga, kad valstybės tarnautojas nėra laikomas nepriekaištingos reputacijos, kai užsiima arba užsiėmė kita veikla ar turi ryšių, ar yra kitų su asmeniu susijusių aplinkybių ar faktų, kurie sudaro pagrindą manyti, kad asmens tarnyba būtų nesuderinama su Lietuvos nacionalinio saugumo interesais, jeigu nuo šių veiklų, ryšių, aplinkybių pabaigos nepraėjo 3 metai. Veikla, nesuderinama su Lietuvos nacionalinio saugumo interesais, apima asmenų slaptą bendradarbiavimą su Rusijos, Baltarusijos ar Kinijos teisėsaugos, teisėtvarkos ar šių šalių saugumo tarnybomis. Pasak vidaus reikalų viceministrės S. Ščajevienės, šis pasiūlymas teikiamas atsižvelgus į geopolitinę situaciją ir galimas grėsmes nacionaliniam saugumui.

Siekiant, kad į valstybės tarnautojo pareigas būtų priimami tik Lietuvos valstybei lojalūs asmenys, taip pat siūloma nustatyti, kad asmens, siekiančio tapti valstybės tarnautoju, veikla pastaruosius trejus metus, turi nekelti abejonių dėl jo lojalumo Lietuvos valstybei ir konstitucinei santvarkai, pagarbos žmogui ir valstybei principams.

Po pristatymo už teisės aktų pakeitimus (pagrindinis projektas Nr. XIVP-3786) balsavo 58 Seimo nariai, prieš – 10, susilaikė 40 parlamentarų. Pritarus projektams po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 13 d.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-30 12:34
Politika
pasidalinti
atgal