Prezidentas teikia Seimui su tabako gaminių kontrole susijusias pataisas: siekia griežtinti atsakomybę ir riboti elektroninių cigarečių prieinamumą nepilnamečiams

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda teikia Seimui Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo Nr. I-1143 11 ir 26 straipsnių pakeitimo bei Administracinių nusižengimų kodekso 77, 170 ir 492 straipsnių pakeitimo įstatymo projektus, kurie parengti siekiant griežtinti atsakomybę už pažeidimus, susijusius su tabako gaminių pardavimu, nupirkimu ar kitokiu perdavimu nepilnamečiams, ir mažinti elektroninių cigarečių vartojimą tarp nepilnamečių.

Pastaruoju metu masiškai plintantis elektroninių cigarečių vartojimas tarp jaunimo, ypač tarp nepilnamečių ir net jaunesnių nei 16 metų asmenų, sparčiai augantis su elektroninėmis cigaretėmis susijusių pažeidimų skaičius aiškiai indikuoja, kad šiuo metu įstatyme nustatytos ekonominės sankcijos ir kodekse įtvirtintos administracinės nuobaudos nedaro prevencinio poveikio ir neatgraso asmenų ir ūkio subjektų nuo šių pažeidimų. 

Augantį elektronines cigaretes vartojančių jaunuolių skaičių lemia daugelis veiksnių, vienas jų – neteisinga jaunimo nuostata, kad elektroninės cigaretės, neva, yra nekenksmingos sveikatai. Elektroninės cigaretės yra žalingos, jose yra toksinių ir sveikatai labai žalingų medžiagų. 

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, vykdydamas Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatyme nustatytų draudimų ir įpareigojimų laikymosi priežiūrą, susiduria su ūkio subjektais, kurie už įvairius pažeidimus bausti jau daugiau kaip 20 kartų, tačiau skirtų baudų dydžiai tokiai jų elgsenai įtakos nedaro. 

Labai pavojinga tai, kad elektroninės cigaretės dažnai tampa ne tik ir ne tiek tabako gaminių, kiek kitų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo įrankiu. Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros teigimu, iš tyrimų ir teisme išnagrinėtų bylų duomenų matyti, kad tarp nepilnamečių populiariausia ir labiausiai paplitusi narkotinė medžiaga THC ir psichoaktyviosios medžiagos sintetiniai kanabinoidai dedami į elektronines cigaretes ir garinami. 

Prezidento nuomone, psichoaktyviųjų medžiagų paklausą mažinančios vartojimo prevencijos priemonės yra labai svarbios, tačiau tuo pačiu būtina ir aktyviau mažinti kvaišalų pasiūlą. 

„Narkotikų rykštė nulemia tragedijas, jaunų žmonių gyvenimai subyra į šipulius, žlunga jų planai ir svajonės. Vienos stebuklingos priemonės šiam blogiui įveikti nėra. Turime skatinti mokyklas ugdyti sąmoningas ir bandos jausmui atsispiriančias asmenybes. Tuo pačiu turime protingu santykiu imtis ir prevencijos priemonių, ir griežtesnių bausmių už kvaišalų platinimą. Narkotikai turi būti tiesiog sunkiai prieinami, o geriausia neprieinami visai“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas siūlo griežtinti juridinių asmenų ir užsienio juridinių asmenų filialų atsakomybę už elektroninių cigarečių, o kai kuriais atvejais – ir visų tabako gaminių apyvartos taisyklių pažeidimus, nustatant du ir daugiau kartų didesnes ekonomines sankcijas; nustatyti daugiau atvejų, kai už padarytus tabako, tabako gaminių ir su tabako gaminiais susijusių gaminių apyvartos reikalavimų pažeidimus juridiniai asmenys netektų licencijų verstis tabako gaminių, su tabako gaminiais susijusių gaminių gamyba, didmenine ir (ar) mažmenine prekyba; papildyti pažeidimų, kuriuos padarius būtų taikomi ribojimai sprendžiant klausimą dėl Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatyme numatytų licencijų išdavimo, sąrašą.

Šalies vadovas Seimui taip pat siūlo Administracinių nusižengimų kodekse išskirti su elektroninėmis cigaretės susijusius administracinius nusižengimus, į kuriuos įtraukiami nepilnamečiai, nustatyti didesnes baudas už šiuos administracinius nusižengimus, atsisakyti įspėjimo kaip administracinės nuobaudos už elektroninių cigarečių turėjimo ar vartojimo apribojimų pažeidimus.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-05-30 15:48
Teisėsauga, teisėtvarka, Politika
pasidalinti
atgal