Įvyko pirmasis natūralaus vyno festivalis „Noah's Ark“: žmonių srautai nustebino net organizatorius

Natūralaus vyno festivalis „Noah's Ark“, šeštadienį vykęs „Gallery 1986“ Vilniuje, pritraukė virš 40 vyndarių iš Italijos, Prancūzijos, Ispanijos, Čekijos, Slovakijos, Portugalijos, Austrijos ir Vokietijos ir kitų šalių. Renginio organizavimą inicijavo išskirtinio vyno distribuciją Lietuvoje plečianti įmonė „Naked Noah“. Renginys tapo pirmuoju Baltijos šalyse vyno festivaliu, kuris yra dedikuotas išskirtinai natūralaus, biodinaminio vyno gamintojų produkcijos pristatymui.

Organizatorių teigimu, žmonių antplūdis buvo netikėtas – virš 1500 lankytojų. Toks srautas net nebuvo planuotas pasirinktai erdvei, o ir patys vyndariai teigė, jog nesitikėjo tokio susidomėjimo iš pirmąkart Lietuvoje organizuoto festivalio.

„Daugiausiai sulaukėme vilniečių dėmesio, tačiau daugelis specialiai atvyko ir iš kitų miestų. Vieta tam buvo dėkinga – pėstute pasiekiama nuo traukinių stoties. Tiesa, apie 50 žmonių autobuso sulaukėme ir iš Estijos bei Latvijos. Tai yra lyg ženklas mums, kad toks renginys pribrendęs ne tik Lietuvos rinkai, bet Baltijos šalims, tad jau galvojame apie jo tęstinumą“, – sakė MB „Nojaus festivalis“ įkūrėja ir „Naked Noah“ bendrasavininkė Jūratė Plungytė.

Festivalyje dalyvavę vyndariai teigė, kad jie pirmąkart pristatinėjo savo produkciją Baltijos šalyse, o dauguma jų nėra buvę Lietuvoje. Kitais metais jie planuoja atvykti ilgesnei viešnagei. Festivalio metu buvo galima paragauti ir natūralaus vyno nišos žvaigždžių – vynų, kuriuos yra atsirinkę Europoje garsūs restoranų šefai, turintys „Michelin“ žvaigždučių. Tarp geriau žinomų tokie vardai kaip Clos Lentiscus, Partida Creus, Alessandro Viola, Abbazia san Giorgio bei Porta del Vento.

Dirba su garsiausiais restoranais

„Su dalyvavusiais vyndariais jau esame pasirašę selektyvios distribucijos sutartis. Didžiąją dalį vynų, su kuriais buvo galima susipažinti festivalio metu, jau yra arba greitu metu atsiras prekyboje. Dalis mūsų verslo yra susijusi su restoranais – Lietuvoje jau dirbame su tokiomis išskirtinėmis vietomis kaip „Stebuklai“, „Bo House“, „Džiaugsmas“, „Todá“, „Le Travi“, „Demo restoranas“, ir kitais“, – sako Daniel Tur, natūralaus vyno somelje, vienas iš festivalio organizatorių.

Festivalį aplankė ne vienas virtuvės šefas, tad restoranų sąrašas greitu metu neabejotinai plėsis.

„Rinka sparčiai auga ir plečiasi, o natūralus vynas tampa vis populiaresnis ne tik Europoje, bet ir Lietuvoje. Prisitaikydami prie šio gražaus judėjimo ir žmonių poreikio, mes taip pat plečiame asortimentą kartu su „Naked Noah"“, – komentuoja Živilė Cirtautaitė, restorano „Stebuklai“ vadovė.

Žinovų diskusijos

Programoje buvo numatytos ne tik degustacijos, bet ir panelinės diskusijos, kurios artimiau supažindino svečius su natūralaus vyno gaminimu, idėjomis ir skirtumais nuo konvencinių, masinės gamybos produktų.

Pirmoji diskusija, ant scenos subūrusi „Grynas vynas“ įkūrėją Roką Stasevičių, „Vištidės“ savininkę Emiliją Čiraitę ir „Vyno klubo“ atstovą Arūną Starkų, buvo gan aštri, bet panašu, kad natūralaus vyno išskirtinumą visgi pavyko apginti.

Antrojoje diskusijoje susitikę somelje Monika Apčinikovaitė iš „Sauvage Wines“, Simonas Laukaitis iš „Senatorių pasažo“ ir Tadas Eidukevičius ir „Demo restorano“ dalinosi Lietuvos ir Prancūzijos restoranų profesionalų istorijomis.

Paskutinis pokalbis ant scenos vyko su charizmatiškuoju „Clos“ vyndariu Manel Avino (Ispanija), žinomu šampanizuotų natūraliųjų vynų gamintoju, kuris pasidalino savo išskirtiniu vyndarystės keliu bei patirtimis.

Lankytojai taip pat gaivinosi „Dione“ ledais bei mėgavosi prie vyno tinkančia gurmaniška duona, triumu sviestu, austrėmis ir kitokiu maistu, kuriuo prekiavo keli organizatorių pasirinkti partneriai.

Festivalio finalas – išskirtinė „Another bite“ vakarienė ant „Gallery 1986“ stogo. Į šią vakarienę galima buvo pakliūti tik įsigijus papildomą bilietą, tačiau norinčiųjų netrūko, tad sąlygiškai nedidelėje erdvėje buvo sutalpinti stalai net 85 žmonėms.

„Vakarienę iš pradžių rengėme labiau kaip galimybę atšvęsti su partneriais ir draugais, tačiau ir čia galiausiai likome nustebinti – norinčiųjų buvo gerokai daugiau, nei vietos. Šiaip ne taip sutalpinome 85 žmones, o dar virš 20 buvo laukiančiųjų sąraše. Toks žmonių antplūdis, nepaisant pakankamai aukštos vakarienės kainos, rodo, jog išskirtinių gurmaniškų patirčių poreikis dar turi potencialo. Be abejo, tai buvo ir pats nuostabiausias festivalio uždarymas, esu nepaprastai dėkinga visiems prie jo prisidėjusiems, dalyviams, partneriams ir žinoma, žmonėms, kurie apsilankė“, – džiaugiasi organizatorė Jūratė Plungytė.

Pranešimą paskelbė: COMMA PR
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal