Kaip rinkimuose dalyvauja žmonės su intelekto negalia?

Šiais metais Lietuvoje vyksta net treji rinkimai, kuriuose dalyvauti gali ir skirtingas negalias turintys piliečiai, taip pat ir asmenys su intelekto negalia.

Dalis visuomenės skeptiškai vertina žmonių su negalia galimybes savarankiškai priimti sprendimus, todėl negalią turintieji ir jų artimieji priversti įrodinėti, jog kiekvieno piliečio pasirinkimas yra apgalvotas ir vertingas kaip bet kokio kito tokią teisę turinčio žmogaus.

Kad sprendimai būtų būtų priimami informuotai, Vyriausioji rinkimų komisija prieš kiekvienus rinkimus parengia informaciją lengvai suprantama kalba, kuri leidžia susipažinti su rinkimų principais ir skirtingų kandidatų idėjomis. 

„Žmonės su negalia taip pat jaučiasi Lietuvos piliečiais. Galimybė balsuoti – tai patvirtinimas, kad jų nuomonė yra svarbi. Kiekvienas žmogus nori būti naudingu ir gyventi prasmingai“, – sako dienos centro „Šviesa“ direktorės pavaduotoja Sigita Narauskienė.

Negalią turinčios dukros Audrės mama Lina Gulbinė taip pat įsitikinusi, jog galimybė dalyvauti rinkimuose jos dukrai yra itin svarbi ir šiam veiksmui jos ruošiasi iš anksto pasitelkdamos suprantamus komunikacijos metodus. Linos teigimu, dukra renkasi savarankiškai ir jos sprendimas nebūtinai turi sutapti su šeimos: „tas pasirinkimas, žinokite, visiškai nesutampa su mano pasrinkimu, už ką aš balsuosiu, bet aš gerbiu jos sprendimą ir tik padedu jai.“

Lietuva, vadovaudamasi Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių konvencijos 9 straipsniu, užtikrina, kad rinkimų procesas būtų prieinamas visiems piliečiams, nepriklausomai nuo jų negalios pobūdžio.

Šiais metais rinkimų informacija pateikta Brailio raštu, lengvai suprantamos kalbos tekstu, gestų kalba ir subtitrais, taip pat užtikrintas fizinis prieinamumas rinkimų vietose.

2024 metais asmenų su intelekto ir (ar) psichosocialine negalia buvo 41 845 tūkst., iš jų – 31 629 tūkst. suaugusių asmenų.  Dalies šių žmonių  veiksnumas yra apribotas ( 2023 m. duomenimis, 9098 asmenys), apie pusė jų yra netekę ir rinkimų teisės.

Žmogaus teisių ekspertai pabrėžia, kad žmonėmis su intelekto negalia gali būti pasinaudota per rinkimus, siekiant paveikti jų pasirinkimą, ypač tokia rizika aukšta socialinės globos įstaogose, kur žmonių su negalia kontrolė ir izoliacija itin didelė, todėl tokiose vietose rekomenduojama užtikrinti rinkimų stebėseną.

Žinutė parengta įgyvendinant projektą  „Nuo globos link galimybių: bendruomeninių paslaugų plėtra“ veikla, kurį koordinuoja Asmens su negalia teisių apsaugos agentūra prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Projektą finansuoja Europos Sąjunga.

Pranešimą paskelbė: Asmens su negalia teisių apsaugos agentūra
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-04 13:48
Socialinė sauga, Politika
pasidalinti
atgal