JAV muzikos garsenybė Mark Guiliana koncertuos Lietuvoje – su grupe ir populiariuoju savo projektu „Beat Music!“

Paskutinę liepos dieną Lietuvos publikos laukia ypatingas įvykis. Pirmą kartą mūsų šalyje koncertuos pasaulinė džiazo žvaigždė Mark Guiliana, kuris į Vilnių atveža garsiausią savo projektą, daugybę koncertų salių užkariavusį pasirodymą „Beat Music!“. Išskirtinius renginius kasmet pristatantys „Vilniaus festivaliai“ šį koncertą rengia liepos 31 d., vasariškam vakarui labiausiai tinkančioje aplinkoje – viename gražiausių sostinės senamiesčio kiemų (Trakų g. 10).

Marką Guilianą „The New York Times“ vadina „būgnininku, aplink kurį susiformavo garbinimo kultas“. Nuominuotas „Grammy“, ne tik atlikėjas, bet ir kompozitorius, Markas Guiliana žavi klausytojus muzikine nuotykių dvasia ir spontaniško kūrybiškumo dovana. Gerbėjų laikomas superžvaigžde, jis lygiai taip pat virtuoziškai atlieka džiazą, kaip ir elektroninę muziką. Guiliana yra grojęs su tokiomis garsenybėmis, kaip džiazo pianistas Brad Mehldau, elektroninės muzikos grupė „M83“, hiphopo atlikėja Meshell Ndegeocello, dainininkė St. Vincent, grupė „Pearl Jam“ ir net legendinis David Bowie.

Marko Guilianos ir jo grupės muzikavimas skamba paskutiniame Davido Bowie albume „Blackstar“. Guiliana prisimena: „Bowie mus išgirdo grojančius Niujorko underground‘o scenose. Jis nutarė, kad nori mūsų skambesio savo albumui. Bowie paprašė groti taip, kaip esame įpratę – tai mums buvo milžiniškas komplimentas! Jis panaudojo mūsų garsą kaip modelį savo visam albumui.“ (drummersreview.com)

Ribas tarp žanrų trinanti Marko Guilianos muzika išaugo iš jo dvejopos patirties. Jis pasakoja, kad išaugo klausydamasis roko muzikos. Pradėjo groti būgnais 1995 m., kai, pasak Guilianos, ant bangos buvo „grunge“ stilius, o radijo stotyse karaliavo tokios grupės, kaip „Nirvana“, „Pearl Jam“, „Soundgarden“. „Buvau paniręs į šį stilių, tačiau mokytojų dėka buvau įvestas į džiazo pasaulį ir juo susidomėjau.“

2014 m. prasidėjęs Marko Guilianos projektas „Beat Music!“ visame pasaulyje žavi publiką dinamiškais ir inovatyviais pasirodymais, kurie pulsuoja elektrinančia džiazo, elektronikos ir eksperimentinių garsų fuzija. Vizionieriškų Guilianos idėjų dėka, šis ansamblis išplečia šiuolaikinės muzikos ribas, pasiūlydamas publikai garsinę kelionę, kurios neįmanoma įsprausti į siaurus vieno ar kito stiliaus rėmus. „Beat Music“ – tai kūrybingų protų ir puikių instrumentalistų kolektyvas, kurį puošia paties Guilianos stulbinantis būgnininko virtuoziškumas. Bosine gitara grojantis Chrisas Morrissey ir klavišininkas Nickas Semradas suteikia „Beat Music“ įtraukiančio gyvos instrumentuotės ir elektroninio eksperimentavimo derinio. Visi kartu grupės nariai sukuria integralų tradicinių džiazo elementų ir pažangiausių elektroninių skambesių derinį – netikėtą, bet kerinčią garsinę patirtį. Grupės pasirodymų žiūrovai perkeliami į sferą, kur tradicinės žanro sąvokos dingsta, o muzikos audinį užvaldantį ritmą kuria ir sudėtingos poliritminės formulės, ir pulsuojantis „groove‘as“. Kiekviena kompozicija išsiskleidžia su nenuspėjama energija, kviesdama klausytojus visiškai pasinerti į savitus garsinius kraštovaizdžius.

Mark Guiliana ir „Beat Music“ koncertavo tokiuose pasaulinio garso festivaliuose kaip legendinis Monrealio džiazo festivalis, Niujorko „Winter Jazz Festival“, Tokijo „Billboard Live“ bei kitose prestižinėse scenose: Čikagos „The Space“, Mineapolio „Icehouse“, Portlando „Star Theater“, San Francisko „The Independent“, Los Andželo „The Echo“, Porto „Casa da Musica“, Paryžiaus „La Maroquinierie“, Amsterdamo „Paradiso Noord“, Stambulo „Zorlu Center“, Briuselio „Ancienne Belgique“, Bazelio „Gare du Nord“, Barselonos „Apolo“, Londono, Dortmundo, Dublino, Tel Avivo ir kitų miestų koncertų salėse.

Įspūdinga Marko Guilianos diskografija: jau išleisti net devyni albumai, iš kurių paskutiniai „Beat Music! Beat Music! Beat Music!“ (2019), „Music For Doing“ (2022), „The Sound of Listening“ (2022), „Mischief“ (2023). Su Bradu Mehldau Guiliana įrašė „Mehliana: Taming the Dragon“ (2014), su Davidu Bowie – ne tik „Black Star“ (2016), bet ir „Nothing Has Changed“, „Sue (Or in a Season of Crime)“ (2014), taip pat grojo D. Bowie muzikos albume „No Plan (EP)“ (2017) ir kt.

Pasaulinė džiazo žvaigždė Mark Guiliana su grupe ir populiariuoju savo projektu „Beat Music!“ – koncertas Vilniuje liepos 31 d. 21 val. Bilietus platina „KAKAVA.LT“ (https://kakava.lt/renginys/pasauline-dziazo-zvaigzde-mark-guiliana-su-grupe-ir-populiariuoju-savo-projektu-beat-music-jav/8316/15299).

Pranešimą paskelbė: VšĮ "Vilniaus festivaliai"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal