Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas – už teisingesnį šalpos išmokų skyrimą

2024 m. birželio 5 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Birželio 5 d. Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) pritarė Šalpos pensijų įstatymo pataisoms (projekto Nr. XIVP-3436). Pakeitimais būtų panaikintos diskriminacinės šalpos išmokų skyrimo ir mokėjimo sąlygos ir nustatyta teisingesnė šalpos negalios pensijų dydžių diferenciacija. Įstatymo nuostatos būtų suderintos su Asmens su negalia teisių apsaugos pagrindų įstatymu, būtų užtikrintas sklandus įstatymo įgyvendinimas praktikoje. Prognozuojama, kad šalpos išmokas gaus apie 5000 naujų gavėjų.

SRDK patobulintu projektu nuo šių metų rugsėjo 1 d. būtų nustatyta teisė didesnio dydžio šalpos pensijas gauti ne tik motinoms, bet ir tėvams, išauginusiems 5 ar daugiau vaikų, šią pensiją mokant vienam asmeniui. Taip būtų užtikrintos lygios galimybės pasinaudoti teise gauti didesnio dydžio šalpos pensiją. Taip pat būtų sudaryta galimybė gauti šalpos išmokas ne už 6, bet už 12 mėnesių, kai asmuo praleidžia terminą kreiptis dėl išmokos skyrimo. Taip būtų suvienodinta socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų skyrimo praktika.

Nuo 2025 m. sausio 1 d. šalpos pensijos būtų skiriamos ir mokamos nepaisant to, kad jų gavėjai dirba. Visiems šalpos pensijų gavėjams būtų sudarytos vienodos galimybės dirbti neprarandant teisės gauti šalpos išmoką, skatinama asmenų su negalia integracija į darbo rinką. Taip pat šalpos negalios pensijos būtų skiriamos ir mokamos asmenims, kurie pripažinti netekusiais 45–55 procentų dalyvumo (iki 2023 m. gruodžio 31 d. – darbingumo) po 24 metų amžiaus. Taip būtų užtikrinta visų asmenų su negalia konstitucinė teisė gauti negalios pensijas.

Be to, šalpos negalios pensijų dydžiai būtų suskirstyti kas 5 netekto dalyvumo procentus. Taip būtų panaikintas diskriminacinis šalpos negalios pensijų dydžių nustatymo mechanizmas, šalpos pensijos dydis būtų labiau susietas su negalios laipsniu (išlaikyti tolygūs dydžių skirtumai). Taip pat būtų nustatyta teisė gauti šalpos išmoką Lietuvos Respublikos piliečių šeimos nariams, kuriems išduoti dokumentai, patvirtinantys ar suteikiantys teisę gyventi Lietuvoje. Asmenims, turintiems teisę į socialinio draudimo ar kitą pensiją, kuri yra mažesnė už šalpos išmoką, būtų sumokamas skirtumas iki šalpos išmokos dydžio.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto biuro informacija

Tel. (0 5) 209 6776

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-05 16:35
Socialinė sauga, Politika
pasidalinti
atgal