Ruošiantis sinchronizacijai sėkmingai užbaigtas Elektrėnų bloko kapitalinis remontas

Šalies elektros energijos sistemos patikimumą ir saugumą užtikrinanti „Ignitis gamyba“ užbaigė Elektrėnų komplekso aštunto bloko (B-8) kapitalinį remontą, kurio vertė siekė apie 6,5 mln. eurų. Atlikti darbai leidžia iki 50 tūkst. valandų pratęsti šio bloko turbinos darbo resursą ir užtikrina galimybę 90 parų ar ilgiau nepertraukiamai gaminti elektros energiją. 

„Elektrėnų kompleksas yra kritiškai reikalinga infrastruktūra ruošiantis Lietuvos elektros tinklų sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais. Užbaigtas komplekso bloko atnaujinimas – svarbus žingsnis pasiruošimo sinchronizacijai procese, kuris ateityje užtikrins sistemos darbo stabilumą ir galės teikti izoliuoto sistemos darbo paslaugą. Dėkoju visai prie šio projekto dirbusiai komandai, kuri užtikrino sėkmingą projekto įgyvendinimą ir efektyviai susidorojo su jo metu iškilusiais iššūkiais“, – sako Asta Sungailienė, „Ignitis gamyba“ vadovė. 

Remonto metu taip pat atliktas B-8 turbinos, generatoriaus ir transformatoriaus kapitalinis remontas, pakeista nauja bloko valdymo sistema, mikroprocesoriniai relinių apsaugų terminalai, kurie užtikrins ilgalaikį  eksploatavimo laikotarpį ir sumažins gedimų tikimybę.  

300 MW galios Elektrėnų komplekso energetinis blokas B-8 buvo pradėtas eksploatuoti dar 1972 m. ir nuo eksploatacijos pradžios iki 2020 m. pabaigos buvo išdirbęs daugiau nei 162 tūkst. valandų.  

Pirminis projekto planas patvirtintas praėjusių metų liepos mėnesį, o visi atnaujinimo darbai buvo baigti šių metų gegužės pabaigoje. Dalis bloko įrenginiams reikalingų detalių turėjo būti gauta iš Ukrainos, bet dėl vykstančio karo jų gamyba perkelta į Čekiją. Pasak A. Sungailienės, konstruktyviai bendradarbiaujant su rangovais atnaujinimo projektą pavyko užbaigti sėkmingai nesukliudant kitiems sinchronizacijos procesams. 

Atliekant remonto darbus „Ignitis gamyba“ taip pat identifikavo, kad dėl reto B-7 ir B-8 blokų leidimo sudėtingiau užtikrinti aukštus operatorių įgūdžius. Siekiant spręsti šią problemą, nuspręsta įsigyti bloko leidimo simuliatorių, kuris bendrovę turėtų pasiekti 2025 m. 

„Neatnaujinami įgūdžiai turi tendenciją sumenkti. Siekiant išvengti galimų rizikų, tikslinga turėti bloko leidimo simuliatorių, kad bendrovės operatoriai saugioje aplinkoje turėtų galimybę tobulinti valdymo įgūdžius pagal įvairius darbinius scenarijus“, – pabrėžia A. Sungailienė. 

Gali būti aktyvuojami vienas, du arba trys blokai 

Elektrėnų kompleksas užtikrina rezervinius elektros energijos pajėgumus, o jame esantys trys energetiniai blokai garantuoja sistemos prieinamumą, teikdami izoliuoto darbo paslaugą. Šių blokų veikimas priklauso nuo susiformuojančių kainų elektros rinkoje. Blokai taip pat gali būti aktyvuoti šalies elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid" susidarius ekstremaliai situacijai elektros energetinėje sistemoje.  

Paskutinį kartą visi Elektrėnų komplekso rezervinių pajėgumų blokai buvo aktyvuoti 2024 m. sausio 5 d., kai dėl didžiulių šalčių Skandinavijos šalyse bei sumažėjusių elektros energijos pajėgumų Suomijoje, regione buvo išaugęs elektros energijos poreikis. 

Dabartinė bendra Elektrėnų komplekse veikiančių rezervinių pajėgumų elektros gamybos įrenginių galia  – 1055 MW. Elektrinės 7 ir 8 blokai, veiklą pradėję 1968 ir 1971 m., sudaro rezervinę elektrinę. Šių dujas naudojančių blokų galia siekia po 300 MW, abu blokai atitinka ES taršos reikalavimus. 

Pranešimą paskelbė: AB „Ignitis grupė“
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal