Už pavojingiausius nusikaltimus valstybei – griežtesnė atsakomybė

2024 m. birželio 6 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 Seimas priėmė Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos inicijuotas Baudžiamojo kodekso pataisas, kuriomis nutarta nustatyti proporcingas bausmes už pačius pavojingiausius nusikaltimus, kuriais kėsinamasi į Lietuvos konstitucinius pagrindus.

Iniciatyvos rengėjai yra tvirtinę, kad kodekso pakeitimų poreikį lėmė pokyčiai dabarties realijose – atsiradusios naujos ir suaktyvėjusios ankstesnės geopolitinės grėsmės, įvertinta karo Ukrainoje patirtis.

Pagal priimtus pakeitimus, tas, kas organizavo ar dalyvavo sąmoksle valstybės perversmui įvykdyti arba dalyvavo perversme, galės būti baudžiamas ne tik laisvės atėmimu nuo 4 iki 20 metų, bet ir laisvės atėmimu iki gyvos galvos.

Griežtesnė atsakomybė lauks ir tų, kurie padės kitai valstybei ar jos organizacijai veikti prieš Lietuvos Respubliką pasinaudodami ekstremaliąja situacija, nepaprastąja padėtimi ar mobilizacija. Už tai asmuo bus baudžiamas laisvės atėmimu nuo 3 iki 10 metų.

Seimas taip pat sugriežtino atsakomybę už kolaboravimą. Lietuvos pilietis, okupacijos ar aneksijos sąlygomis padėjęs neteisėtos valdžios struktūroms įtvirtinti okupaciją ar aneksiją, slopinti Lietuvos gyventojų pasipriešinimą arba kitaip talkinęs neteisėtai valdžiai veikti prieš Lietuvos Respubliką, bus baudžiamas laisvės atėmimu nuo 4 iki 12 metų (iki šiol grėsė laisvės atėmimas iki 5 metų).

Baudžiamąją atsakomybę sutarta griežtinti ir už dalyvavimą antikonstitucinių grupių ir organizacijų veikloje. Iki šiol už tai grėsė laisvės atėmimas nuo 3 iki 10 metų. Pagal naujas nuostatas už tai bus baudžiama nuo 5 iki 15 metų. Jei bus dalyvaujama šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis ginkluotų antikonstitucinių organizacijų ar grupių veikloje, už tai grės laisvės atėmimas nuo 8 iki 20 metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos. Tokių organizacijų ar grupių vadovai bus baudžiami laisvės atėmimu nuo 12 iki 20 metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos.

Už šiuos teisės akto pakeitimus (projektas Nr. XIVP-3001(2) balsavo 101 Seimo narys, prieš – 1, susilaikė 6 parlamentarai.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-06 10:59
Teisėsauga, teisėtvarka, Politika
pasidalinti
atgal