Seimas pritarė Prezidento veto: bus taikoma griežtesnė dalyvavimo NATO konkursuose atranka

2024 m. birželio 6 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 Seimas nusprendė pritarti Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos veto ir priimti Patikimumo deklaracijų juridiniams asmenims, norintiems dalyvauti Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos konkursuose, išdavimo pagrindų įstatymo pakeitimus su šalies vadovo teikta pataisa. Už šį sprendimą (Nr. XIVP-3354 GR) vieningai balsavo 111 Seimo narių.

Šiame įstatyme įteisinta patikimumo deklaracija yra patvirtinamas NATO konkursuose siekiančio dalyvauti juridinio asmens finansinis, techninis, profesinis ir saugumo patikimumas.

Seimo priimtu įstatymu buvo siekta nustatyti, kad patikimumo deklaracija išduodama juridiniam asmeniui, jeigu juridinis asmuo ar su juo susiję asmenys per paskutinius trejus metus nebuvo pripažinti pažeidę Lietuvos Respublikos įgyvendinamas tarptautines sankcijas arba Lietuvos Respublikos įstatymuose nustatytas ribojamąsias priemones įsiteisėjusiu teismo sprendimu ar nuosprendžiu.

„Respublikos Prezidento vertinimu, NATO konkursuose leidus dalyvauti juridiniams asmenims, kuriuos pačius arba su jais susijusius asmenis ne teismas, o kitos valstybės institucijos pripažino pažeidusiais tarptautines sankcijas arba ribojamąsias priemones, būtų sukelta grėsmė valstybės ir visuomenės saugumui“, − anksčiau Seimo posėdyje yra sakęs Prezidento vyriausiasis patarėjas Andrius Kabišaitis.

A. Kabišaitis yra pažymėjęs, kad Lietuvoje tarptautinių sankcijų ribojamųjų priemonių pažeidimą gali konstatuoti ne tik teismas, bet ir įstatymuose nustatytos institucijos, kaip antai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Migracijos departamentas, Ekonomikos ir inovacijų ministerija, Muitinės departamentas ir kt.; fiziniams asmenims administracinę atsakomybę už sankcijų pažeidimus taiko Lietuvos radijo ir televizijos komisija, Kultūros ministerija, Ekonomikos ir inovacijų ministerija ir kt.

Seimas pritarė šalies vadovo pasiūlymui papildyti reguliavimą ir įtraukti sąlygą, kad patikimumo deklaracija išduodama tuo atveju, kai NATO konkursuose siekiantis dalyvauti juridinis asmuo ar su juo susiję asmenys per paskutinius 3 metus nebuvo pripažinti pažeidę tarptautinių sankcijų arba ribojamųjų priemonių (t. y. ne tik teismo, bet ir kitų valstybės institucijų sprendimu).

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-06 11:08
Politika, Krašto apsauga, saugumas
pasidalinti
atgal