NVSC KVIEČIA PASIRŪPINTI VAIKŲ SVEIKATA NELAUKIANT RUGSĖJO

Prieš atostogas dauguma tėvelių skuba pasirūpinti mokinio sveikatos pažymėjimu, kurį prieš pradedant lankyti naują ugdymo įstaigą privalu pristatyti iki rugsėjo 15 dienos, o vėliau – kartą metuose. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) specialistai ragina vizito pas vaiko gydytoją neatidėlioti rudeniui ir jo metu nepamiršti, kad vaikus reikia patikrinti ir dėl kai kurių užkrečiamųjų ligų bei sveikatos būklių.

Tuberkulino mėginio atlikimas

Primename, kad 6–7 metų amžiaus vaikams prieš mokyklą ir vaikams, priklausantiems tuberkuliozės rizikos grupėms (dažnai sergantys peršalimo ligomis, sergantys lėtinėmis ligomis, neskiepyti nuo tuberkuliozės, bendravę su sergančiais tuberkulioze namuose ar kolektyve), turi būti atliekami tuberkulino mėginiai. Patogiausia šį tyrimą atlikti kasmetinės vaiko sveikatos patikros metu.

Kirmėlinių susirgimų profilaktika

Svarbu žinoti, kad prieš pradedant lankyti vaikų darželį ar pradinę mokyklą, arba keičiant minėtas ugdymo įstaigas, tyrimų dėl užkrečiamųjų ligų ir būklių sąrašas dar pailgėja. Naujas ugdymo įstaigos kolektyvo narys turi būti patikrinamas dėl kirmėlių, atliekant nuograndų ir išmatų tyrimus. Tikėtina, kad mažų vaikų rankų plovimo įgūdžiai gali būti dar nepakankamai susiformavę, todėl šie tyrimai padės apsaugoti ir kitus vaikus nuo kirmėlinių susirgimų.

Būtina patikrinti dėl utėlių ir niežų

Atkreipiame dėmesį, kad ugdymo įstaigą lankančių vaikų tėvai turi nuolat tinkamai prižiūrėti vaikų odą, nagus, plaukus, reguliariai tikrinti dėl utėlių ir niežų.

Reikėtų nepamiršti, kad utėlėmis ar niežais apsikrėtę gali būti ne tik vaikai, bet ir jų šeimos nariai. Taigi, vaiko sveikatos patikrinimo metu, nustačius utėlėtumą ar niežus, būtina pasirūpinti, kad visi šeimos nariai taip pat būtų patikrinti ir atsikratytų šių parazitų. Laiku pradėjus taikyti parazitų naikinimo priemones ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems šeimos nariams dar iki mokslo metų pradžios, mokyklose išvengiama užsikrėtimo jomis.

Tam, kad rugsėjo pirmąją vaikai į ugdymo įstaigas susirinktų be šių nemalonių parazitų, ugdymo įstaigose po kiekvienų atostogų organizuojami profilaktiniai patikrinimai. Vaikai, pavyzdžiui, turintys utėlių ar glindų, į ikimokyklinio ugdymo įstaigą nepriimami. Panašūs reikalavimai yra ir kai kuriose mokyklose, kurios jau spėjo savo vidaus dokumentus ir sutartis su vaikų tėvais papildyti atitinkamais reikalavimais.

Pasitikrinti skiepijimo būklę

Sveikatos priežiūros specialistams prieš užpildant Mokinio sveikatos pažymėjimą, rekomenduojama patikrinti, ar vaikas paskiepytas nuo visų užkrečiamųjų ligų pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Jeigu dėl įvairiausių priežasčių vaikas nebuvo paskiepytas pagal amžių nuo užkrečiamųjų ligų, vizito metu gydytojas turi sudaryti individualų skiepijimo planą, atsižvelgdamas į vaiko amžių ir vakcinos charakteristikos santraukoje nurodytas skiepijimo indikacijas.

Taip pat siūloma aptarti galimybes ir poreikį paskiepyti vaiką mokamomis vakcinomis, pavyzdžiui, nuo vėjaraupių ar erkinio encefalito.

Daugiau informacijos apie šiuos ir kitus vaikų sveikatos tikrinimus galima rasti čia.

Tėveliams rekomenduojame neatidėlioti vaikų sveikatos patikrinimų rugsėjo mėnesiui, kai įprastai būna didžiausios eilės pas šeimos gydytojus, o jau dabar užregistruoti vaikus sveikatos patikrai.

Pranešimą paskelbė: Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-06 11:26
Sveikata, grožis
Prisegti failai
pasidalinti
atgal