Seimo Ateities komitetas: „Biotechnologijoms ir biogamybai turi būti skiriamas prioritetinis dėmesys“

2024 m. birželio 7 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 

Seimo Ateities komitetas birželio 7 d. posėdyje išnagrinėjęs Europos Komisijos (EK)  komunikatą „Ateitį kuriame su gamta. Biotechnologijų ir biogamybos skatinimas Europos Sąjungoje“, kuriuo EK pasiūlė kompleksą tikslinių veiksmų, skatinančių biotechnologijas ir jomis pagrįstą gamybą Europos Sąjungoje (ES), nutarė, kad biotechnologijos ir biogamyba tampa vienomis perspektyviausių technologinių sričių, todėl šioms sritims reikia skirti prioritetinį dėmesį.

Komitetas pažymėjo, kad Komunikate minima iniciatyva dėl bandomųjų aplinkų (angl. sandboxes) reglamentavimo yra labai sveikintina, nes ji paspartintų naujų produktų išleidimą į rinką, tačiau būtina sukurti aiškią bandomųjų aplinkų reglamentavimo sistemą. Komitetas taip pat atkreipė dėmesį į glaudesnę esamų ES finansavimo šaltinių sinergiją, atsižvelgiant į nacionalinius valstybių narių ypatumus. Tai padėtų efektyviau panaudoti turimus resursus ir paskatintų inovacijas biotechnologijų ir biogamybos srityse.

Komitetas akcentavo, kad būtina sukurti centralizuotas ES lygmens žinių dalijimosi platformas, kurios paskatintų glaudesnį bendradarbiavimą, ir aiškiau informuoti bei šviesti visuomenę apie specifinius biotechnologinių produktų privalumus, tokius kaip, pavyzdžiui, alergenų nebuvimas, jei tokie produktai yra tinkamai ištestuoti ir sertifikuoti. Tai padėtų įveikti vartotojų nepasitikėjimą ir jiems būtų lengviau priimti biotechnologijų teikiamą naudą. Be to, reikėtų akcentuoti, kad biotechnologijos prisideda prie ES ekonominio saugumo didinimo, nes šis ypatingos svarbos sektorius gali aprūpinti alternatyviomis žaliavomis ir produktais, užtikrinančiais tiekimo grandinių tvarumą.

„Šis Komunikatas taps pagrindu kuriant biotechnologijos ir biogamybos stategiją[1]“, – pristatydama dokumentą sakė ekonomikos ir inovacijų  viceministrė Neringa Morozaitė-Rasmussen.  

Komunikate pabrėžiama gyvybės mokslų pažanga, kurią skatina skaitmenizavimas ir dirbtinis intelektas. Biotechnologijos ir jų pagrindu kuriama gamyba tampa viena iš perspektyviausių šio amžiaus technologijų sričių, kurios gali padėti spręsti įvairias visuomenės problemas. Šios technologijos gali prisidėti prie konkurencingesnės ir atsparesnės ES kūrimo, užtikrinant geresnę sveikatos priežiūrą piliečiams ir sėkmingai įgyvendinant žaliąją ir skaitmeninę pertvarką.

Savo įžvalgomis dėl Komunikato, posėdyje taip pat dalijosi Lietuvos Konkurencijos tarybos narė Medeina Augustinavičienė, mokslo ir inovacijų patarėja, vykdanti funkcijas Žemės ūkio ministerijoje Ugnė Dirdaitė, mokslo ir inovacijų patarėja, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje Reda Nausėdaitė.

Posėdžio vaizdo įrašą galima rasti Seimo interneto svetainės ,,Youtube“ paskyroje Atviras Seimas.

 

Daugiau informacijos:

Raimundas Lopata

Ateities komiteto pirmininkas

El. p. [email protected]

 

Parengė Ateities komiteto biuro patarėja

Agnė Grigienė tel. (0 5) 209 6830, el. p. [email protected]

[1] Iki 2025 m. pabaigos EK peržiūrės ES bioekonomikos strategiją. Atliekant peržiūrą, bus atsižvelgta į dabartinius visuomenės, demografinius ir aplinkos uždavinius ir, siekiant prisidėti prie ES ekonomikos stiprinimo, stiprinamas bioekonomikos industrinis aspektas ir jos sąsajos su biotechnologijomis ir biogamyba.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-07 12:21
Politika
pasidalinti
atgal