11-asis Laisvųjų Postrusijos valstybių forumas: Pozityvūs Postrusijos erdvės scenarijai

Šių metų birželio 14 d. Vilniuje, Lietuvos Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje įvyks 11-asis Laisvųjų Postrusijos valstybių forumas. Renginio tikslas - optimalių strategijų ir konkrečių veiksmų planų, kaip paspartinti visišką Rusijos-Maskovijos dekolonizaciją, aptarimas.

Laisvųjų Postrusijos valstybių forumas – šiuo metu išsamiausiai Rusijos-Maskovijos dekolonizacijos problemą analizuojanti visuomeninė-politinė platforma. Jame dalyvauja beveik visų dabartinės Rusijos regionų, kaip nacionalinių, taip ir „rusiškųjų", išsivadavimo judėjimų atstovai. Jų pagrindinis siekis – jų regionų autonomija arba nepriklausomybė. Laisvųjų Postrusijos valstybių forumai iki šiol jau yra įvykę ES Parlamente, Japonijoje, JAV, Jungtinėje Karalystėje ir Prancūzijoje, Italijoje ir Vokietijoje, Švedijoje, Čekijoje ir Lenkijoje.

Rusijos (tiksliau – Maskvos) imperializmas pats savaime nepasibaigs. Jei Kremliui pavyks nugalėti Ukrainą, Rusijos ginkluotosios pajėgos, kaip jau ne kartą atsitiko, stengsis žengti toliau, kad užimtų kuo daugiau nepriklausomų valstybių: Suomiją, Estiją, Lietuvą, Latviją, Lenkiją ir t.t.

Taigi Rusijos-Maskovijos imperinį kolonializmą privalome sustabdyti – mes, ir dabar.

Kremlius supranta tik jėgos kalbą, nes dėl savo beprotybės bet kokias nuolaidas ir diplomatiją suvokia tik kaip silpnumo apraišką, kaip raginimą toliau eskaluoti, o ne atvirkščiai, deeskaluoti, todėl šios imperinės Rusijos esmės nesupratimas yra nedovanotina klaida, kuri kainuoja ir kainuos šimtus tūstančių ar net milijonus gyvybių.

Forumo metu vyks spaudos konferencija - 13.00 – 14.00 – Lietuvos Respublikos Seime.

Forumo dalyviai:

  • Anna Fotyga (6-ojo ir 8-ojo šaukimo Europos Parlamento narė nuo Lenkijos, Lenkijos užsienio reikalų ministrė 2006–2007 m., Lenkijos prezidento kanceliarijos vadovė 2007–2008 m., Lenkijos 7-ojo šaukimo Seimo narė)
  • Ahmed Zakayev (Nepriklausomos Ičkerijos Čečėnijos Respublikos vyriausybės ministras pirmininkas)
  • Janusz Bugajski (Jamestown fondo vyresnysis bendradarbis (Vašingtonas, Kolumbijos apygarda), knygos „Failed State: A Guide to Russia's Disruption" autorius)
  • Marija Mezenceva (Ukrainos parlamento narė, laikinosios specialiosios komisijos dėl pagrindinių valstybės politikos principų bendradarbiavimo su Rusijos Federacijos pavergtųjų tautų nacionaliniais judėjimais parengimo vadovė, Ukrainos delegacijos Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje pirmininkė)
  • Yaroslav Yurchyshyn (Ukrainos parlamento narys)
  • Rasa Juknevičienė (Europos parlamento narė)
  • Dainius Žalimas (Vytauto Didžiojo universiteto Teisės fakulteto dekanas, buvęs Lietuvos Konstitucinio Teismo pirmininkas)
  • Ruslan Gabbasov (Baškirų nacionalinio politinio centro vadovas, Laisvųjų tautų lygos narys)
  • Oleg Dunda (Ukrainos parlamento narys)
  • Pavel Ivlev (Ingeri Maja, Narva, Estija)
  • Aurimas Navys (Gynybos ir saugumo ekspertas)
  • Dr. Okabe Yoshihiko (Laisvųjų Postrusijos valstybių forumo Japonijoje organizatorius)
  • Rainhard Kloucek ( "Paneuropa Austria" organizacijos generalinis sekretorius)
  • Oliver Loode (URALIC Centre, Estija)
  • Paul Goble (analitikas, rašytojas ir apžvalgininkas, besispecializuojantis Rusijoje, ilgametis etninių ir religinių klausimų Eurazijoje specialistas, buvęs JAV valstybės sekretoriaus patarėjas SSSR ir Baltijos klausimais)
  • Kunigas Gintaras Sungaila (doktorantas, Ekumeninio patriarchato Ortodoksų Bažnyčios šventikas)
  • Juraj Mesík (nepriklausomas globalių problemų ir rizikos analitikas, publicistas, pilietinės visuomenės aktyvistas, mokytojas ir lektorius, Slovakijos užsienio politikos asociacijos narys, šešių knygų autorius)
  • Raimundas Lopata (humanitarinių mokslų daktaras, LR Seimo narys, Ateities komiteto pirmininkas)
  • Arūnas Degutis (Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras, Europos Parlamento narys (2004-2009)
  • Vladislav Zhivitsa (Smolensko Respublikos centro pirmininkas)
  • Maxim Kuzakhmetov („Ingria Without Borders" redaktorius)
  • Nafis Kashapov (Nepriklausomo Tatarstano emigracinės Vyriausybės Ministro Pirmininko pavaduotojas)
  • Brian Glyn Williams (Masačusetso universiteto Dartmute Islamo istorijos profesorius)
  • Vadim Aleksandrov (Baltijos Respublikos partijos aktyvistas, žurnalistas, muzikos prodiuseris, emigracijoje gyvenntis disidentas)
  • Stanislav Suslov (Nepriklausomos Sibiro konfederacijos komiteto pirmininko pavaduotojas)
  • Artem Tarasov (Pskovo Respublika, teisės mokslų bendradarbis, teisės magistras iš Erlangeno-Niurnbergo universiteto, FDP partijos narys (Vokietija), kuratorius humanitarinės pagalbos stovykloje Ukrainos pabėgėliams Vokietijoje)
  • Vladimir Dovdanov (Oirat-Kalmukų kongreso pirmininko pavaduotojas, Laisvųjų Nacijų Lygos narys)
  • Beslan Kmuzov (Laisvoji Čerkesija)
  • Pavel Mezerin (socialinio ir politinio judėjimo „Laisvoji Ingrija" koordinatorius, politologas iš Sankt Peterburgo)
  • Cemil Kerimoglu (aktyvistas, tinklaraštininkas, Rusijos ir Rytų Europos ekspertas)
  • Vadim Petrov (Baltijos respublikos paertijos koordinatorius, internetinio žurnalo "Svobodny Königsberg" leidėjas)
  • Dmitrii Miropoltsev (Laisvasis Sibiras, Kuzneckas)
  • Vadim Sidorov (Karolio universiteto (Praha) magistrantas, Rytų Krivija platformos ambasadorius)
  • Andrius Almanis (Postrusijos regionų instituto prezidentas, Laisvųjų Postrusijos valstybių forumo koordinacinės tarybos narys)
  • ir kiti 

Programa (9.30 – 18.00)

Trys pristatymų sesijos:

– Ilgalaikė taika ir Naujoji Saugumo Architektūra Europoje: kokios pamokos iš šimtų karo nusikaltimų, teroro aktų ir genocidų, kuriuos Rusija įvykdė per pastaruosius 300 metų, dar nėra tinkamai išmoktos?

Taip, mes galime! - Kaip Lietuvos ir kitų valstybių (Suomijos, Lenkijos, Ukrainos, Lietuvos, Sakartvelo, Estijos, Armėnijos, Kazachstano, Azerbaidžano), kurios jau įgijo nepriklausomybę nuo Rusijos –SSRS imperijos, patirtys gali padėti išsivaduoti iš Maskvos kolonijinės priespaudos vis dar okupuotoms pavergtoms tautoms ir regionams? Kaip įveikti „kolektyvinių Vakarų" inerciją, „chicken speeches", neveiklumą ir neviltį dėl nepriklausomybės galimybės ir pagaliau išsikovoti laisvę nuo Kremliaus?

- Naujų nepriklausomų valstybių Postrusijos erdvėje atsiradimo galimybė, taip pat ir Baltijos ir Skandinavijos makroregione (Baltijos Respublika (Kionigsbergas), Ingrija, Smalandija, Pskovo Respublika, Novgorodo Respublika, Karelija ir kt.), geros kaimynystės ir regioninio bendradarbiavimo perspektyvos.  

Trys viešos ekspertų diskusijos:

Nepriklausomybės atgavimas yra tik pradžia, o ne pabaiga: į kokias pamokas, grėsmes, riziką ir galimybes reikėtų atsižvelgti, ypač pirmaisiais, neramiausiais valstybės kūrimo metais, (at)kuriant naujųjų valstybių nepriklausomybę, kad atsirastų demokratinės, klestinčios ir atviros visuomenės? Lietuvos, Latvijos, Estijos - NATO ir ES narių - sėkmės istorijos kaipo atskaitos taškas naujoms nepriklausomoms valstybėms postrusiškose erdvėse.

– Baltijos jūra - vidinė NATO jūra, iki 2030 metų visiškas vadinamosios Kaliningrado srities ir laisvojo Karaliaučiaus miesto demilitarizavimas: ką TIKRAI reikia padaryti dabar, kad tai būtų pasiekta?

– Pasaulinis iššūkis: Maskvos–Pekino–Teherano–Pchenjano ašies ekspansijos grėsmės  – kokių veiksmų laisvojo pasaulio valstybės turėtų imtis šiandien?

* Daugiau informacijos apie Laisvųjų Postrusijos valstybių forumo platformą:

Postrusijos laisvųjų valstybių forumas, įsteigtas 2022 m. pavasarį, yra tarptautinė bendruomenė ir visuomeninė platforma, vienijanti vadinamosios Rusijos Federacijos (kuri nėra tikra federacija) pavergtų tautų ir regionų judėjimų lyderius su prancūzais, lietuviais, italais, britais, japonais, lenkais, amerikiečiais, čekais, suomiais, ukrainiečiais, gruzinais, austrais, baltarusiais, turkais, vokiečiais, kazachais, azerbaidžaniečiais ir kitais, siekiant skatinti taikią ir nesmurtinę Rusijos dekolonizaciją.

* Renginio Facebook puslapis:

https://www.facebook.com/events/310005461654934/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D

Interneto svetainė: https://freenationsrf.org

Dokumentai: https://www.freenationsrf.org/en/documents

Atstovai ir pranešėjai: https://www.freenationsrf.org/en/leadership

Wiki: https://shorturl.at/wGU23

Socialinė medija:

https://twitter.com/freenationsrf

https://www.instagram.com/forum_fnr/

https://www.linkedin.com/company/postrussianations

https://www.youtube.com/channel/UC9GX7E1o69jz1QvO5QvbkZQ

https://t.me/freenationsrussia

Forumo organizatoriai:

Laisvųjų Postrusijos valstybių forumas,

Postrusijos regionų institutas

Pagarbiai,

Andrius Almanis,

Laisvųjų Postrusijos valstybių forumo koordinacinės tarybos narys,

Postrusijos regionų instituto vadovas

Pranešimą paskelbė: Postrusijos regionų institutas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-09 18:53
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal