„Green Genius“ užsitikrino 87 mln. eurų finansavimą ir pradeda didžiausio vienoje teritorijoje esančio saulės parko statybas Latvijoje

Atsinaujinančiosios energijos bendrovė „Green Genius“, veikianti aštuoniose Europos rinkose, pasirašė du sandorius su Vokietijos finansų įstaigomis, kuriais bus finansuojamos didžiausio Latvijoje ir antro pagal dydį Baltijos šalyse vienoje teritorijoje esančio (angl. stand-alone) saulės elektrinių parko statybos.  „Berenberg“ infrastruktūros skolos fondo paskola siekia 26 mln. eurų, o didžiausias Šiaurės Vokietijos bankas „Nord LB“ skolina 61 mln. eurų.

121 MW galios projektas bus įgyvendinamas Jekabpilyje, vidurio rytų Latvijoje. Kol kas tai didžiausias vienoje teritorijoje būsiantis saulės elektrinių parkas Latvijoje, užimsiantis 151 hektarų plotą. Iš viso į šį saulės elektrinių projektą planuojama investuoti daugiau kaip 100 mln. eurų.

„Green Genius“ yra tvirtai pasiryžęs įgalinti tvarumą. Didelės apimties Jekabpilio saulės elektrinių projektas gerokai papildys Latvijos elektros energijos sistemas. Vertiname šių pripažintų finansinių partnerių pasitikėjimą mumis ir jų patirtį atsinaujinančiosios energetikos srityje. Perėjimas prie žaliosios ekonomikos ir toliau reikalauja didelių kapitalo investicijų, o aktyvus skolintojų vaidmuo šiame procese yra labai svarbus“, – sako Rokas Bancevičius, „Green Genius“ finansų direktorius.

„Džiaugiamės galėdami finansuoti „Green Genius“ projektą, ir tuo pačiu reikšmingai prisidėti prie Latvijos energetikos sektoriaus dekarbonizavimo. Šis sandoris yra svarbus „NORD/LB” etapas – tai pirmas saulės energijos finansavimas Latvijoje ir trečias Baltijos šalyse per vienerius metus, liudijantis mūsų įsipareigojimą finansuoti atsinaujinančiosios energijos projektus visame regione. Tikimės tęsti šią partnerystę su „Green Genius“ visose Baltijos šalyse ir už jų ribų,“– sako Nielsas Jakemanas, „NORD/LB” Struktūrinio finansavimo energetikos skyriaus vadovas.

„Berenberg“ Infrastruktūros ir energetikos skyriaus vadovas Torstenas Heidemannas sakė: „Didžiuojamės galėdami ir toliau remti „Green Genius“ stiprų augimą Europoje ir tikimės finansuoti būsimus jų projektus visoje Europoje. Tai jau antrasis mūsų sandoris su „Green Genius“, kuriuo jie dar kartą įrodė, kad turi pakankamai žinių ir išteklių, kad taptų svarbiu Europos atsinaujinančiosios energijos rinkos dalyviu.“

Tai pirmasis „Green Genius“ ir „Nord LB“ sandoris. Tuo tarpu „Berenberg“ ir anksčiau yra finansavęs „Green Genius“ projektus – dar 2022 m. „Berenberg Green Energy Junior Debt Fund“ dalinai finansavo „Green Genius“ 69 MW saulės elektrinių parko portfelį Lenkijoje.

Jekabpilio saulės parkas žaliąją elektros energiją pradės gaminti 2025 m. viduryje. Per metus jis padės sutaupyti 121 000 tonų CO2.

Apie „Green Genius“

„Green Genius“ yra atsinaujinančiosios energetikos bendrovė, vystanti saulės, biodujų, vėjo ir žaliojo vandenilio energijos projektus. Šiuo metu įmonė vysto virš 2,6 GW projektų portfelį 8 Europos šalyse.

Bendrovė turi sukaupusi daugiau negu 15 metų patirtį energijos gamybos iš atsinaujinančių šaltinių rinkoje. Kasmet „Green Genius“ įgyvendinti projektai pagamina maždaug 315 GWh žaliosios energijos ir tai leidžia išvengti daugiau negu 210 tūkst. tonų CO2 emisijų per metus. „Green Genius“ priklauso tarptautinei įmonių grupei „Modus Group“. Daugiau informacijos: http://greengenius.com.

Pranešimą paskelbė: UAB Green Genius