Seimo Pirmininkė Lenkijoje: „Stipriname parlamentinį bendradarbiavimą dėl Europos saugumo ir Ukrainos paramos“

2024 m. birželio 11 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad šiuo metu Balstogėje (Lenkijos Respublika) vykstantis Liublino trikampio – Baltijos, Lenkijos ir Ukrainos – parlamentų pirmininkų susitikimas atspindi Europos politinio svorio centro poslinkį į mūsų regioną. Su šiuo pokyčiu atsiranda ne tik naujas statusas, bet ir didesnė atsakomybė už savo, Ukrainos ir Europos ateitį.

„Pirmiausia turiu omenyje glaudesnę strateginę partnerystę ir koordinavimą. Būtent dabar išryškėja parlamentinio bendradarbiavimo svarba. Neišprovokuota Rusijos karinė agresija prieš Ukrainą yra tarptautinės bendruomenės ir pagrindinių Jungtinių Tautų Chartijos vertybių puolimas. O parlamentai ypač saugo šias vertybes, todėl būtina tinkamai koordinuoti demokratinių įstatymų leidimą“, – susitikime kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak Seimo Pirmininkės, dėl Europos ateities šiuo metu svarbu išnaudoti visus formatus: dvišalius, regioninius, tarpatlantinius. Pasitelkti parlamentinę diplomatiją, kolektyvinę jėgą ir atsakomybę, Baltijos valstybių, Lenkijos ir Ukrainos kultūros grandines, vietos iniciatyvas ir tarpvalstybinius projektus.

„Išties parlamentinio bendradarbiavimo sričių yra daug. Šiandien penkių valstybių parlamentų pirmininkai pasirašėme deklaraciją. Ja įsipareigojome stiprinti parlamentinį bendradarbiavimą dėl Europos saugumo ir Ukrainos paramos“, – sako V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamento vadovė pasakoja, kad tvarios taikos Europoje užtikrinimo sąlyga – Ukrainos narystė euroatlantinėse struktūrose. Todėl dar kartą parlamentų pirmininkai deklaracijoje atkreipia dėmesį į tai, kad liepos mėnesio NATO aukščiausiojo lygio susitikimo Vašingtone metu bus nubrėžtos negrįžtamos Ukrainos kelio į narystę gairės. O pirma tarpvyriausybinė konferencija dėl stojimo į Europos Sąjungą derybų su Ukraina, tikimasi, bus surengta ne vėliau kaip šį birželį.

„Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija remia Ukrainą ir yra pasirengusios pasidalyti savo 20 metų narystės Europos Sąjungoje ir NATO patirtimi“, – teigia V. Čmilytė-Nielsen.

Visas deklaracijos tekstas lietuvių k. ČIA

Visas deklaracijos tekstas anglų k. ČIA

Pridedama Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. Ilona Šilenkova).

Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen

atstovė spaudai Ilona Petrovė