Premjerė Ukrainos atkūrimo konferencijoje: ko negeba užkariauti, Rusija verčia griuvėsiais – privalome suteikti Ukrainai visus ginklus ir padėti atkurti šalį

Berlyne šiemet vykstančioje kasmetinėje Ukrainos atkūrimo konferencijoje Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė dalyvavo renginio atidarymo sesijoje, uždaroje valstybių ir vyriausybių vadovų apskritojo stalo diskusijoje, taip pat konferencijoje skaitė nacionalinį pranešimą, kuriame pristatė Lietuvos paramą Ukrainai.

„Suvokusi, kad nepajėgs nugalėti Ukrainos mūšio lauke, Rusija siekia po griuvėsiais palaidoti Ukrainos ateitį. Šiandien ukrainiečiams netrūksta nei valios gintis, nei atkurti tai, kas prarasta, nei dirbti vardan klestinčios, europietiškos Ukrainos ateities. Turime aiškiai įsivardinti svarbiausią tikslą: Ukraina turi nugalėti, o Rusija – pralaimėti ir sulaukti teisingumo Tarptautiniame Tribunole. Tam reikalinga mūsų pagalba, mūsų ryžtas visomis išgalėmis siekti Ukrainos pergalės ir mūsų apčiuopiamas indėlis į atkūrimo darbus būsimoje ES ir NATO narėje, kovojančioje ne tik už savo laisvę, bet ir už europines ir euroatlantines vertybes“, – sakė premjerė I. Šimonytė.

Lietuvos Vyriausybės vadovė akcentavo: paramą Ukrainai ribojančios, mūsų pačių nusibrėžtos „raudonosios linijos“ turi išnykti, o ukrainiečiai privalo laiku gauti visą būtiną karinę pagalbą pergalei pasiekti. Tuo tarpu Ukrainos atstatymas turi vykti jau dabar, prisidedant prie esminių civilių gyventojų poreikių užtikrinimo, energetikos ir švietimo infrastruktūros atstatymo, Ukrainos gynėjų fizinės ir psichologinės reabilitacijos ir reintegracijos.

Renginyje Ministrė Pirmininkė pažymėjo būtinybę konfiskuoti ir Ukrainos reikmėms panaudoti visą įšaldytą ir imobilizuotą Rusijos turtą –  tai būtų teisingas ir pagrįstas sprendimas. Ji pasveikino sprendimus iš šio turto gaunamą pelną skirti Ukrainai, tačiau akcentavo, kad tai teisingas, bet tik pirmasis žingsnis tikslo link.

Nacionalinio pareiškimo metu I. Šimonytė apžvelgė Lietuvos paramą Ukrainai, pakviesdama jungtis ir kitas šalis partneres į atstatymo procesus, kurių negalima atidėlioti.

Dvišalė Lietuvos parama Ukrainai siekia 1,2 mlrd. eurų, kartu su per ES teikiama Lietuvos parama ji sudaro 2 proc. šalies BVP.

Lietuva viena pirmųjų įsitraukė į Ukrainos atstatymo procesą, dar 2022 m. rugpjūtį Vyriausybei patvirtinus pirmuosius dvišalius projektus. Šiandien tarp jau sėkmingai užbaigtų ir tęsiamų iniciatyvų – švietimo ir ugdymo įstaigų atstatymas Kyjivo ir Mykolajivo apskrityse, techninė ir finansinė parama energetikos infrastruktūros atkūrimui, sužeistų karių ir kitų nuo karo nukentėjusių asmenų reabilitacijos ir reintegracijos infrastruktūros kūrimas Ukrainoje, slėptuvės mokyklose bei kiti darbai, priminė Lietuvos premjerė.

Taip pat labai svarbu, jog dėl karo pasitraukę ukrainiečiai turėtų galimybę grįžti ir įsitraukti į atkūrimo procesus – į tai nukreipta kartu su Europos Komisija ir Ukrainos partneriais pradedama įgyvendinti programa „Create Ukraine“, paremta sėkmingu „Kurk Lietuvai“ modeliu.

Ukrainos atkūrimo konferencija – tarptautinis paramos Ukrainai formatas, iki Rusijos plataus masto karinės invazijos į Ukrainą veikęs kaip Ukrainos reformų konferencija, 2021 m. vykusi ir Lietuvoje.

Pranešimą paskelbė: Spaudos tarnyba, Vyriausybės kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-11 18:14
Tarptaut.santykiai
pasidalinti
atgal