Premjerė: europinį pasirinkimą Ukraina gina aukščiausia kaina – turime tesėti narystės pažadą

Darbo vizitą Vokietijoje, Berlyne vykstančioje Ukrainos atkūrimo konferencijoje, baigianti Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė dalyvavo Ukrainos europinei integracijai skirtoje aukšto lygio diskusijoje.

Joje taip pat dalyvavo Estijos Ministrė Pirmininkė Kaja Kallas, Ukrainos vicepremjerė europinei ir euroatlantinei integracijai Olha Stefanišyna, Europos Komisijos vicepirmininkas Marošas Ševčovičius, Rumunijos užsienio reikalų ministrė Luminica Odobescu, Vokietijos Europos ir klimato reikalų ministrė Anna Lührmann.

Be Ukrainos, o taip pat ir Moldovos, ES taikos projektas nėra baigtas, pažymėjo premjerė, primindama, kad pilkosios geopolitinės zonos ir toliau reikš nesaugumą ir nestabilumą žemyne.

„Laisvų visuomenių apsisprendimas ir įgyvendintos reformos – svarbiausios ES plėtros sąlygos. Rusijos balsas ir imperinės užmačios negali diktuoti ES darbotvarkės ir narystės siekiančių šalių ateities“, – sakė premjerė.

Lietuvos narystė Europos Sąjungoje yra besitęsiančios sėkmės pavyzdys, pridūrė premjerė, vis dėlto šiandienos realybė, kurioje tapti ES šeimos dalimi siekia Ukraina, deja, yra kitokia – ne tik dėl ukrainiečiams tekusios būtinybės ginti savo nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą, tačiau ir dėl išaugusių galimybių dezinformacijai, klaidinimui ir narystės pastangų diskreditavimui, kuriems daug dėmesio ir resursų skiria Rusija.

„Prieš dvidešimt metų taip pat būta kalbų, kad naujų ES narių priėmimas pakenks bendrijos ekonomikai, tačiau įvyko priešingai, o iš tiesų ES sustiprėdavo sulig kiekviena nauja plėtra. Tai, kas ES silpnina, yra pilkosios zonos aplink mus – jų neturi likti. Pilkosios zonos reiškia, jog ilgainiui į šias valstybes bus pasikėsinta, ir mes žinome vardą to, kuris anksčiau ar vėliau tai padarys“, – diskusijoje kalbėjo I. Šimonytė.

Diskusijoje premjerė taip pat pažymėjo būtinybę nekartoti praeities klaidų, leidusių Kremliui išnaudoti Europos priklausomybes nuo Rusijos energetinių išteklių, ir keisti požiūrio į Rusijos režimą perspektyvą.

„Nuo demokratinių stabdžių ir atsvarų sistemos, laisvų rinkimų, nepriklausomos žiniasklaidos ir nešališkų teismų nepriklausomo režimo neveikia svertai, galiojantys demokratijoms, todėl parama Ukrainos pergalei ir mūsų pačių stiprinama gynyba bei atsparumas – vieninteliai patikimi būdai sustabdyti Rusijos agresiją“, – sakė premjerė.

Ukrainos atkūrimo konferencija – tarptautinis paramos Ukrainai formatas, iki Rusijos plataus masto karinės invazijos į Ukrainą veikęs kaip Ukrainos reformų konferencija, 2021 m. vykusi ir Lietuvoje.

Pranešimą paskelbė: Spaudos tarnyba, Vyriausybės kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-11 18:18
Tarptaut.santykiai, Krašto apsauga, saugumas
pasidalinti
atgal