Šią savaitę – pažangios kritinės minties konferencija, joje dalyvaus ir Tomas Venclova

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: penktadienis, 2024 birželio 14
Renginio pradžia: 14:00
Renginio pabaiga: šeštadienis, 2024 birželio 15
Renginio vieta: Menų spaustuvė, Šiltadaržio g. 6, Vilnius

Birželio 14-15 dienomis Vilniaus Menų Spaustuvėje vyks antroji metinė konferenciją „Kultūra, visuomenė ir emancipacija”. Pažangų, kultūrinę ir politinę kritiką skatinantį renginį rengia šiemet susikūrusi kairioji partija "KArtu – Kairiųjų Aljansas."

Penktadienio vakarą konferencijoje įvyks svarbus pokalbis. Vienas iš KArtu kūrėjų filosofas prof. Andrius Bielskis kalbins poetą, kultūros ir visuomenės kritiką, Jeilio universiteto profesorių ir daugelio universitetų garbės daktarą Tomą Venclovą.

Tomą Venclovą turbūt galima laikyti įtakingiausiu visuomenės ir kultūros kritiku XX a. Lietuvoje," yra rašęs filosofas Leonidas Donskis. "Venclovos kritika ir humanistiniai rūpesčiai toli pranoko įprastinės politinės kitamanystės ribas ir įsiliejo į savo visuomenės bei kultūros kritiško kvestionavimo sferą. Tendencingos nuostatos, prietarai, iracionali modernybės baimė, antisemitizmas, ksenofobija, egocentrizmas ir teisuoliškumas – tai yra raktažodžiai, apibrėžiantys jo kritikos taikinius Lietuvos visuomenėje ir kultūroje.”

Pokalbio moderatorius prof. Andrius Bielskis sako: “Aš Tomo Venclovos klausinėsiu apie jo kūrybą ir jo santykį su jo tėvu Antanu Venclova, kuris sutiko Thomą Manną ir sukūrė nuostabiausią Tomo Mano namelį, sovietmečiu tapusį skaitykla ir muziejumi, priklausiusiu Klaipėdos Ievos Simonaitytės bibliotekai, klausiu apie jo požiūrį į desovietizaciją ir sovietinio modernizmo ir kultūros naikinimo praktikas, klausiu apie jo požiūrį į Rusijos agresiją ir kokią užsienio politiką, jo požiūriu, turėtų plėtoti Lietuva, klausiu jo nuomonės apie Izraelio agresiją Gazoje, Palestinoje.”

Šiemet konferencija truks net dvi dienas, joje skirtingose sesijose kviestinės pranešėjos bei pranešėjai ir visi susirinkusieji diskutuos net keturiomis šiuolaikinių kairiųjų dėmesio epicentre atsidūrusiomis temomis. Šios temos apibūdina kairiųjų kultūrinių interesų įvairovę ir kartu įvardija esminius dabarties simptomus, problemas, kurioms nei valdantys dešinieji Lietuvos politikai, nei dabartinė pasaulio konjunktūra nesugeba rasti sprendimo.

Konferenciją ketiname pradėti nagrinėdami visų mūsų jautriai išgyvenamas gamtos ir aplinkos problemas. Kaip klimato kaita, pavojus gamtai ir visoms gyvybės formoms susijęs su pasaulinio kapitalizmo ekonomine sistema, ar mes esame vienodai atsakingi už galimą katastrofą ir ar visi padarinius pajusime taip pat? Kaip gamtosaugos klausimai sprendžiami Lietuvoje? O galbūt galimybės kitaip pažvelgti į šią problemą ir atrasti adekvatų sprendimą slypi mene?

Antroji konferencijos sesija bus skirta kultūrinės atminties problemoms. Kaip pastarųjų metų atminties politika, kurią ją stumiantys dešinieji kultūros profesionalai ir neprofesionalai vadina kultūrinio paveldo desovietizacija, veikia mūsų visuomenę? Ar įmanoma atsispirti nuolatiniam sąskaitų su praeitimi suvedinėjimui kai kada kaltinant be kaltės? Visa tai bus aptariama iš istorijos, menotyros ir miestotyros perspektyvų.

Trečioji sesija skirta matyt jautriausiai šiandieninės pasaulinės politikos temai – konfliktui tarp Izraelio ir Palestinos. Pasmerkę Hamas teroro išpuolį Izraelyje, kairieji smerkia ir Izraelio valstybės atsaką – jau daugiau nei pusmetį vykstantį civilių naikinimą Gazos ruože. Kodėl Lietuvos viešasis diskursas, taip nuoširdžiai ir entuziastingai parėmęs Ukrainos pasipriešinimą Rusijai, šiandien tyli apie Izraelio vykdomus karo nusikaltimus? Kaip į juos reaguoja šalies, kurios valdžia labiausiai remia Izraelį – Jungtinių Valstijų – visuomenė ir kodėl kilo neramumai JAV universitetuose? Kokios šio karo pasekmės tarptautinei teisei? Ir ar tylėdami apie Palestiną turime moralinę teisę kalbėti apie Ukrainą?

Ketvirtoji sesija bus skirta švietimo problemoms. Su kokiomis problemomis ir sunkumais šiandien susiduria mūsų švietimo sistema, joje dirbantys, į švietimo profsąjungą susibūrę mokytojai? Galbūt sprendžiant dabartines problemas vertėtų atkreipti dėmesį į švietimo alternatyvas?

Konferencijos programa minėtomis sesijomis neapsiribos. Bus skirta laiko naujų kairiesiems svarbiomis temomis išleistų knygų aptarimui, vyks kiti renginiai, o šeštadienio vakare konferenciją užbaigs diskusija.

Konferencijos organizatoriai kviečiame joje aktyviai dalyvauti visas ir visus, kurie neabejingi šiuolaikinei politinei kairei, o taip pat kultūrinės ir politinės diskusijos dvasiai.

Konferenciją remia Rosos Luxemburg fondas (Rosa Luxemburg Stiftung.)

KONFERENCIJA "KULTŪRA, VISUOMENĖ IR EMANCIPACIJA"

Menų spaustuvė, Shinzo bar, Šiltadaržio g. 6, Vilnius, 2024

PROGRAMA

PENKTADIENIS, BIRŽELIO 14 D.

14.00. – 14.15. ATIDARYMO ŽODIS

14.15 - 14.30. - Partijos KArtu pirmininkės Jolantos Bielskienės sveikinimo žodis

14. 30. – 16.30. TIKSINTIS GAMTOS LAIKRODIS

Moderuoja Denisas Kolomyckis

Martynas Norbutas. Tuščios kalbos apie aplinkosaugą.

Jekaterina Lavrinec. Miesto gamta: išgyvenimo taktikos.

Ūla Valentaitė. Aš, gamta ir mama.

16.30 – 17.00. Kavos pertraukėlė

17.00. - 19.00 SOVIETINIS PAVELDAS: BŪTI AR NEBŪTI?

Moderuoja Kasparas Pocius

Valdemaras Klumbys. Fado Lietuvos kūrimas ir sovietmečio problema.

Darius Pocevičius. Vilniaus istorija kaip užguita politikos tarnaitė

19.00. – 19.30. Kavos pertraukėlė

19.30. - POKALBIS SU TOMU VENCLOVA

Moderuoja Andrius Bielskis

21.00 PERFORMANSAI, FILMŲ PERŽIŪROS, KONCERTAI

ŠEŠTADIENIS, Birželio 15 diena

11.00-13.30 UKRAINA CENTRE, PALESTINA PARAŠTĖJE?

Moderuoja Kasparas Pocius

Andrius Bielskis. Kairė, imperializmas ir geopolitika

Goda Jurevičiūtė. Taika spalio 6-ąją? Nutylimas okupacijos smurtas ir palestiniečių nužmoginimas.

Andrius Mažeika: Ukraina - Palestina. Kairė, pamatuota nuo dešinės.

13.30 – 15.00. – Pietų pertrauka

15.00. NAUJŲ KNYGŲ PRISTATYMAI

15.30. – 17.30. – ŠVIETIMO PROBLEMOS

Moderuoja Žygimantas Menčenkovas

Dalyvauja:

Lietuvos Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos atstovės/ai:

Andrius Navickas (pirmininkas)

Lilija Bručkienė (pirmininko pavaduotoja)

Jurgita Kiškienė (pirmininko pavaduotoja)

Mindaugas Liaudenskis. Švietimas ir valstybinė ideologija.

Rokas Linkevičius. Kokia revoliucija be edukacijos? Alternatyvi Laisvojo universiteto vizija.

17.30 – 18.00. – Kavos pertraukėlė

18.00. – 20.00 BAIGIAMOJI DISKUSIJA

Pranešimą paskelbė: KARTU. Kairiųjų aljansas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-11 20:34
Politika, Kultūra
Renginio pradžia
2024-06-14, penktadienis14:00
Renginio pabaiga
2024-06-15
Renginio vieta
Menų spaustuvė, Šiltadaržio g. 6, Vilnius
pasidalinti
atgal