Užsienio reikalų komiteto pirmininko Žygimanto Pavilionio pranešimas: parlamentaras kartu su kitų parlamentų atstovais kreipiasi į G7 dėl viso įšaldyto Rusijos valstybės turto panaudojimo

2024 m. birželio 12 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

                                                                                    

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis kartu su JAV, Vokietijos, Lenkijos, Italijos, Prancūzijos, Bulgarijos, Airijos, Čekijos, Ukrainos, Estijos, Moldovos, Latvijos, Danijos, Didžiosios Britanijos, Liuksemburgo, Rumunijos, Nyderlandų, Belgijos parlamentų ir Europos Parlamento atstovais trečiadienį pasirašė atvirą laišką, skirtą G7 lyderiams. Parlamentarai pažymi tikintys, kad „kitame susitikime G7 lyderiai priims sprendimą, ar ir kaip konfiskuoti nuo 2022 m. vasario mėnesio Vakarų šalyse įšaldytą iki 300 mlrd. eurų vertės siekiantį Rusijos valstybės turtą“.

„Kai kurių didžiųjų NATO šalių vadovai vis dar nesugeba iki galo apsispręsti dėl Ukrainos narystės NATO, nors šį siekį remia NATO šalių parlamentai, su kurių atstovais parlamentų užsienio reikalų komitetuose šiandien kreipėmės į G7 lyderius, reikalaudami panaudoti visą šalies agresorės įšaldytą turtą Ukrainos atstatymui ir gynybai.

Džiaugiuosi, kad iniciatyvos suburti šią parlamentų koaliciją ėmėmės kartu su Vokietijos Bundestago Užsienio reikalų komiteto pirmininku Michaeliu Rotu (Michael Roth): vis didesnė Berlyno lyderystė ir bendras veikimas su Vilniumi šiais neramiais laikais suteikia vilties, kad svarbiausiems strateginiams sprendimams sugebėsime sutelkti ir NATO šalių vadovus“, – sako Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž. Pavilionis.

Dokumento tekstas lietuvių kalba: ČIA.

Dokumento tekstas anglų kalba: ČIA.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-12 11:38
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal