S. Kairys Berlyno konferencijoje: „Kultūra turi tapti Ukrainos atsigavimo ir atstatymo pagrindu“

Šiandien kultūros ministras Simonas Kairys dalyvavo Ukrainos atstatymo konferencijoje Berlyne (angl. Ukraine Recovery Conference 2024), kurioje didelis dėmesys skirtas Ukrainos kultūros ir kultūros paveldo apsaugai ir išsaugojimui.

Berlyno konferencijoje S. Kairys pristatė birželio 7 d. Vilniuje vykusios tarptautinės aukšto lygio konferencijos „Ukrainos kultūros sektoriaus atkūrimo link“ rezultatus.

„Esu labai dėkingas visoms šalims ir tarptautiniams partneriams, kurie atvyko į Vilnių garsiai pasakyti, kad Ukrainos kultūra yra neatsiejama Europos ir pasaulio kultūros dalis, pasmerkti besitęsiančią Rusijos agresiją prieš Ukrainą ir jos barbarišką bei nusikalstamą Ukrainos kultūros ir kultūros paveldo naikinimą, kuriuo siekiama ištrinti šios šalies tapatybę. Vilniaus konferencijos dalyviai taip pat paragino patraukti Rusiją atsakomybėn už agresiją ir Ukrainos, įskaitant jos kultūros paveldą, naikinimą“, – sakė S. Kairys. Jis informavo, kad iš viso 31 šalis ir 7 tarptautiniai partneriai iš Amerikos, Azijos ir Europos parėmė Vilniaus kvietimą imtis veiksmų ir kultūros sektorių iškelti į pirmą vietą Ukrainos stabilizavimo, atkūrimo ir rekonstrukcijos, taip pat laikinai okupuotų teritorijų reintegracijos procesuose.

S. Kairys pažymėjo, kad Vilniaus kvietime imtis veiksmų pripažįstamas UNESCO ir tarptautinių partnerių vaidmuo telkiant paramą Ukrainai ir kuriant jos ateitį. Vilniaus konferencija parodė, kad reikia geresnio tarptautinio koordinavimo remiant Ukrainos kultūros sektorių. 

Kultūros ministras teigė tikintis, kad Vilniaus konferencija buvo tik pradžia ir kad jos rezultatai taps pamatu siekiant visapusiškai įtraukti kultūrą į Ukrainos atsigavimą ir atstatymą. Berlyne Italija patvirtino Vilniuje išsakytą įsipareigojimą įtraukti kultūrą į kitų metų Ukrainos atsigavimo konferenciją, vyksiančią Romoje. 

Pasak ministro S. Kairio, Vilniuje dar kartą įsitikinome, kad daugelis šalių mato Ukrainą Europos šeimoje, todėl bendros koordinuotos pastangos Ukrainos atžvilgiu yra dar svarbesnės ir reikšmingesnės mums visiems. 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-12 17:03
Politika, Kultūra
pasidalinti
atgal