Žalingas vaikams turinys Gyvenimo įgūdžių bendrojoje programoje

Pirmadienį, septynios, šeimų, tėvų ir vaikų interesus atstovaujančios organizacijos raštu kreipėsi į LRS Švietimo komitetą, LR Švietimo, mokslo ir sporto ministrą, LR ŠMSM Ugdymo departamento direktorę, LR Seimo laikinąją grupę “Už šeimą” ir į LR Prezidentą, dėl vaikų interesų neatitinkančio Gyvenimo įgūdžių bendrosios programos turinio ir šališko pateikimo mokytojams.

Didžiulį susirūpinimą tėvams ir pedagogams kelia tai, kad Gyvenimo įgūdžių bendrosios programos metodinėse priemonėse, kurios pateiktose Nacionalinio švietimo agentūros oficialioje svetainėje emokykla.lt., iliustracijose ir tekste yra aiškiai išreikštas seksualinis turinys, kuris yra aiškiai erotinio pobūdžio ir gali būti žalingas nepilnamečių psichinei ar fizinei sveikatai, fiziniam, protiniam, dvasiniam ar doroviniam vystymuisi.

Medžiaga yra pateikta https://www.emokykla.lt/skaitmenines-mokymo-priemones/priemones/priemone/336. Patalpintose knygelėse vaikams „Tai esu aš! Mano kūnas mano emocijos“, kurios yra skirtos 4-6 metų, 7-9 metų, bei 10-12 metų vaikams pateiktos iliustracijos ir tekstas yra, aiškiai išreikšto seksualinio turinio, kurį rekomenduojama demonstruoti vaikams. Tyrimai rodo, kad ankstyvas seksualinio pobūdžio vaizdinės medžiagos demonstravimas vaikams gali turėti neigiamos įtakos ir gali būti žalingas. Ši medžiaga gali daryti neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi, skatinti nepagarbą mergaitėms, nujautrinti vaikus, t.y. tokia informacija mažina vaikų jautrumą seksualiniam turiniui ir daro juos labiau pažeidžiamus dėl seksualinio priekabiavimo ar seksualinės prievartos. Tai yra informacija, kuri nesuderinama su mokymo priemonėmis, skirtomis mokyklai.

Svarbu pabrėžti, kad ši programa yra orientuota ne į doros, valios ugdymą ir rizikos vengimą, bet į lytinio malonumo tenkinimą ir pasekmių vengimą. Kitaip tariant, skirta ne moksleivių ugdymui, bet darbui su rizikingo elgesio jaunimo grupėmis. Jau turime nemažai pavyzdžių, kai netinkamos prevencinės programos nemažina vaikų, paauglių rizikingo elgesio, bet tik dar labiau jį skatina. Norint išvengti blogo elgesio, nebūtina tiesmukai jį demonstruoti, bet priešingai – akcentuoti alternatyvų, vertybėmis paremtą elgesį.

Taip pat, praėjus metams po to, kai pradėta įgyvendinti šį programa, matosi ryškus vienos pasaulėžiūros iškėlimas mokytojų rengimo programoje dėstant su asmens lytiškumu susijusius klausimus. Į programos rengėjus buvo pakvieti tik lytiškumo įvairovę propaguojantys Įvairovės ir edukacijos namų atstovai, pateikiamos tik jų parengtos metodinės priemonės rekomenduojamos mokytojams.  Visiškai natūralu, jog visuomenės nariai yra skirtingi, turintys skirtingus įsitikinimus, todėl būtina ieškoti būdų sugyventi skirtingų požiūrių visuomenėje. Niekas neturi teisės užgrobti pasaulėžiūrinės tiesos monopolio. Susitarti dėl žmogaus ir lytiškumo sampratos turėtų padėti mūsų Konstitucija, kurioje aiškiai pasakyta, jog žmogus turi nekintamą prigimtį. Vaikai, mokyklose lankantys privalomas mokomojo dalyko pamokas, neturėtų girdėti jose apie prieštaringas žmogaus ir lytiškumo sampratas. Tai ne tik pažeidžia dalykų suderinamumo principą, bet ir tėvų teises.

Siekdamos užtikrinti vaikų interesus ir tėvų teises, organizacijos reikalauja:

  • Pašalinti iš Nacionalinės švietimo agentūros portalo www.emokykla.lt aukščiau nurodytas skaitmenines priemones;
  • Užtikrinti Lietuvos Respublikos Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo 4 str. 2 d. 4 p. nuostatas, ypatingai mokyklinio ugdymo turinyje ir metodinėse priemonėse.
  • ŠMSM atlikti ekspertinį GĮBP vertinimą, įvertinant, kokį poveikį programa turės vaikų ir paauglių psichinei ir fizinei sveikatai, vertybinėms nuostatoms, visuomenės moralei ir socialiniams santykiams.
  • GĮUP įgyvendinančių mokytojų rengime užtikrinti, kad būtų pristatoma ir prigimtinė žmogaus lytiškumo samprata, kad išliktų galimybė „išugdyti kiekvienam asmeniui vertybines orientacijas, leidžiančias tapti doru, savarankišku, atsakingu, žmogumi, laiduoti sąlygas asmens brandžiai tautinei savimonei, dorovinei, estetinei, mokslinei kultūrai, pasaulėžiūrai formuotis.“
  • Užtikrinti LR Konstitucijos 26 str. numatytą tėvų ir globėjų teisę nevaržomai rūpintis vaikų ir globotinių religiniu ir doroviniu auklėjimu pagal savo įsitikinimus bei Švietimo įstatymo 47 str. numatytą galimybę dalyvauti parenkant (prireikus parinkti) vaikui ugdymo programą bei formą.

Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija

Pranešimą paskelbė: Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-13 09:44
Švietimas ir mokslas, Politika
pasidalinti
atgal