Estijos, Latvijos ir Lietuvos parlamentų užsienio reikalų komitetų delegacijos susitinka Estijoje: aptars saugumo aktualijas

2024 m. birželio 13 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Seimo Užsienio reikalų komiteto delegacija – pirmininkas Žygimantas Pavilionis, pirmininko pavaduotojas Giedrius Surplys, nariai Audronius Ažubalis ir Marius Matijošaitis – birželio 13 d. išvyksta į Estiją dalyvauti Saremoje organizuojamame Estijos, Latvijos ir Lietuvos parlamentų užsienio reikalų komitetų delegacijų susitikime.

Vizito metu numatyti bendri Baltijos šalių užsienio reikalų komitetų susitikimai su Švedijos ambasadore Estijoje Ingrid Tersman, taip pat su Estijos Respublikos Užsienio reikalų ministerijos generaliniu sekretoriumi Jonatanu Vseviovu (Jonatan Vseviov). Baltijos šalių parlamentų atstovai diskutuos NATO plėtros ir Europos saugumo klausimais, bus aptartos globalaus saugumo aktualijos. Taip pat dėmesys bus skirtas nesibaigiančios Rusijos agresijos prieš Ukrainą klausimui. Susitikimo metu bus pasidalinta nuomonėmis dėl liepos mėnesį Vašingtone vyksiančio NATO viršūnių susitikimo ir siekio pakviesti Ukrainą į Aljansą. Parlamentarai sieks koordinuoti tarpusavio politinio bendradarbiavimo veiksmus dėl padėties Sakartvele.

„Niekada Baltijos šalių bendradarbiavimas tarp užsienio reikalų komitetų nebuvo toks artimas kaip šios Seimo kadencijos metu. Baltijos šalių užsienio reikalų komitetų pirmininkus jau seniai vadina „Baltijos muškietininkais“ – kartu su latviais ir estais šiuo metu inicijuojame daugelį Europos Sąjungos ir NATO šalių užsienio reikalų komitetų pareiškimų ar veiksmų. Iš esmės koordinuojame veiksmus kiekvieną dieną, ypač – svarbiausiais mūsų regiono, ES, NATO, taip pat platesniais – Indijos ir Ramiojo vandenyno klausimais, kur taip pat veikiame kartu nuo pat pasitraukimo iš Kinijos 17+1 formato. Muškietininkais buvome pakrikštyti Paryžiuje, tokiu vardu mus gerai žino Berlynas, Londonas, Vašingtonas, visos Šiaurės, Vidurio ir Pietų Europos šalys.

Kartu buvome ir mūsų laisvės pasienyje – Ukrainoje, Izraelyje, Taivane. Būsimame susitikime Estijoje aptarsime, kaip sutelkti rinkimuose šiuo metu paskendusį laisvą pasaulį pergalei prieš Blogio ašį, kurios šalyse rinkimai jau senai nevyksta ir kuri daro viską, kad ir Baltijos šalys šią laisvę prarastų“, – teigia Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž. Pavilionis.

Užsienio reikalų komitetų delegacijų nariai Kudjapo memoriale pagerbs 1940–1953 m. TSRS įvykdytų dešimčių tūkstančių žmonių trėmimų iš okupuotų teritorijų aukas. Taip pat numatytas apsilankymas Estijos laivų gamykloje Baltic Workboats, kurioje gaminami laivai prisideda prie jūrų sienų saugumo, vykdo gelbėjimo operacijas, atlieka įvairius mokslinius tyrimus ir aplinkosaugos darbus.

Estijos, Latvijos ir Lietuvos parlamentų užsienio reikalų komitetų delegacijos susitinka kasmet paeiliui kiekvienoje iš Baltijos šalių. Kitais metais delegacijų susitikimas vyks Lietuvoje.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2024-06-13 08:43