EIMIN: Seimas priėmė saugesnes skaitmenines paslaugas užtikrinančio įstatymo pakeitimus

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos iniciatyva Lietuvos verslui ir piliečiams bus užtikrinamos saugesnės paslaugos, produktai ir turinys internete, taip pat suvienodintos reguliavimo procedūros visoje Europos Sąjungoje (ES).

„Norėdami sumažinti grėsmes, kurias kelia neteisėto turinio ar dezinformacijos sklaida internete, inicijavome tam reikalingus pokyčius. Jie efektyviau apsaugos žodžio laisvę, mažins diskriminaciją, užtikrins asmenų privatumą ir duomenų apsaugą. Taip pat šie pokyčiai užtikrins saugesnes paslaugas ir elektroninę prekybą, nes įtvirtinamos platesnės vartotojus ginančios priemonės“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Priimtas įstatymas, įgyvendinantis ES skaitmeninių paslaugų aktą, nustato naujas pareigas tarpininkavimo paslaugų teikėjams: interneto platformoms, paieškos sistemoms, prieglobos, podėliavimo ir paprasto perdavimo paslaugoms. Šios pareigos apima vidaus skundų nagrinėjimo sistemos įdiegimą, privalomą motyvų paaiškinimą užblokavus turinį, skaidrumo ataskaitas, pranešimų ir veiksmų dėl neteisėto turinio šalinimo mechanizmą.

Saugesnę elektroninę prekybą užtikrins elektroninėms prekyvietėms skirtas prekiautojų atsekamumo reikalavimas – surinkti informaciją iš jų paslaugomis besinaudojančių prekiautojų. Šiose elektroninėse prekyvietėse taip pat bus atsitiktine tvarka tikrinama, ar prekiautojų siūlomi produktai nėra neteisėti ar pavojingi, o vartotojai bus informuojami apie parduotus neteisėtus produktus.

„Stiprindami asmens duomenų apsaugą, interneto platformoms nustatėme, kad paslaugos gavėjai negalės teikti reklamos, naudodami jautrius duomenis. Taip pat bus užtikrinamas aukštas nepilnamečių privatumo ir saugumo lygis. Apribojame ir savavališkus interneto platformų turinio moderavimo sprendimus. Tai suteiks papildomų teisių naudotojams imtis veiksmų prieš platformą, pavyzdžiui, socialinius tinklus, kai naudotojų turinys yra nepagrįstai pašalinamas ar užblokuojama jų paskyra“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis.

Įstatymo pakeitimu numatytos ir Lietuvos institucijų funkcijos, kuriomis būtų užtikrinamos saugesnės paslaugos, produktai ir turinys internete. Ryšių reguliavimo tarnyba atliks skaitmeninių paslaugų koordinatoriaus funkcijas: užtikrins ES Skaitmeninių paslaugų akto vykdymo priežiūrą, atstovaus Lietuvai ES lygmeniu, bendradarbiaus su kitų valstybių narių skaitmeninių paslaugų koordinatoriais.

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija užtikrins draudimą vykdyti profiliavimą, naudojant jautrius duomenis: rasinę ar etninę kilmę, politines pažiūras, religinius ar filosofinius įsitikinimus, lytinę orientaciją. Ryšių reguliavimo tarnyba kartu su Valstybine duomenų apsaugos inspekcija analizuos dėl labai didelių interneto platformų ir interneto paieškos sistemų paslaugų kylančią riziką.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba įgyvendins nuostatas dėl produktų saugos ir vartotojų klaidinimo platformose. Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba užtikrins nepilnamečių apsaugą internete.

Vartotojai dėl Skaitmeninių paslaugų akto pažeidimų galės pateikti skundus kompetentingoms institucijoms pagal jų kuruojamas sritis.

Ministerijos parengtam Informacinės visuomenės paslaugų įstatymo pakeitimui šiandien pritarė Seimas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-13 12:06
ITT, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal