Šalies vadovas susitiko su verslo iniciatyvos „4 procentai“ ir verslo asociacijų vadovais

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį susitiko su verslo iniciatyvos „4 procentai“ ir skėtinių verslo asociacijų vadovais. Susitikime buvo kalbama apie Lietuvos gynybos stiprinimo poreikius ir jų įgyvendinimą veikiant kartu su verslo bendruomene.

Pasak valstybės vadovo, labai svarbu, kad šiandien skirtingos verslo organizacijos gali kartu susėsti prie bendro stalo ir diskutuoti dėl visus paliečiančio tikslo – kaip stiprinsime gynybą ir kur daugiausia gali padėti ir prisidėti verslas. Kalbant apie gynybos stiprinimą, teigė Prezidentas, esminis tikslas yra sukurti ir palaikyti Lietuvos gynybinius pajėgumus – personalo, ginkluotės, įrangos, infrastruktūros, atsargų, – kurie sąveikoje su sąjungininkais užtikrintų šalies ir kolektyvinę gynybą.

„Nuosekliai siekiau, kad būtų paankstinti kritinio įsigijimo, infrastruktūros plėtros projektai – buvo paankstintas raketinių salvinių sistemų (HIMARS) įsigijimas, NASAMS antras etapas, Rūdninkų poligono steigimas“, – kalbėjo Prezidentas.

Prezidento vadovaujamoje VGT buvo peržiūrėta ir patvirtinta Nacionalinio saugumo strategija, Valstybės ginkluotos gynybos koncepcija, Valstybės gynybos planas. Priimti sprendimai dėl ilgalaikės divizijos steigimo Sausumos pajėgose ir jos pilno operacinio pajėgumo pasiekimo 2030 m. Šalies vadovas pabrėžė, jog iki 2029 m. užtikrins priimtų sprendimų įgyvendinimo tęstinumą.

Prezidento teigimu, kalbant apie finansavimą, svarbu skirti tiek lėšų Lietuvos gynybai, kad sukurtume ir palaikytume pajėgumus, kurie leistų gintis nuo agresoriaus, o drauge su sąjungininkais – jį nugalėti. Valstybės vadovas išreiškė lūkestį, kad iki liepos bus apsispręsta dėl gynybos fondo įkūrimo ir dėl tų mokestinių priemonių, kurios turi tvarų konsensusą valdžių kaitoje.

„Sutariame dėl gynybos stiprinimo svarbos ir gynybos poreikių, turime sutarti ir, tikiu, sutarsime dėl papildomo finansavimo. Labai pozityviai vertinu verslo solidarumą ir pasiryžimą papildomai prisidėti prie Lietuvos saugumo stiprinimo“, – susitikimo metu sakė Prezidentas.

„Lietuvos ekonomikos raida – sėkmės istorija, bet privalome tapti dar produktyvesni, dar konkurencingesni. Ekonomikos produktyvumo auginimas šiandien yra esminis būdas Lietuvai pasiekti savo vidaus ir tarptautinius tikslus“, – kalbėjo valstybės vadovas.

Šalies vadovui iniciatyvos „4 procentai“ valdybos narė Giedrė Kaminskaitė-Salters įteikė iniciatyvos peticiją. Susitikime taip pat dalyvavo asociacijos „Vienaragiai LT“ valdybos pirmininkas Arnas Stuopelis, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos prezidentas Sigitas Gailiūnas, Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius, asociacijos „Investuotojų forumas“ valdybos pirmininkas Rolandas Valiūnas, Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danukas Arlauskas, Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos valdybos pirmininkas Egidijus Skužinskas, Nacionalinės gynybos pramonės asociacijos prezidentė Erna Suslavičiūtė.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-13 15:06
Krašto apsauga, saugumas, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal