Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas – už vienkartinį kreipimąsi dėl būsto išlaikymo kompensacijų

2024 m. birželio 13 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Birželio 12 d. Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas pritarė Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisoms (projekto Nr. XIVP-3807(2)). Jomis būtų sumažinta nepasiturinčių gyventojų ir savivaldybių administracinė našta, užtikrinant galimybę būsto šildymo, geriamojo ir karšto vandens išlaidų kompensacijas gauti visam šildymo sezonui, jeigu dėl jų gyventojai kreipiasi nuo rugsėjo iki šildymo sezono pabaigos.

Šiuo metu kompensacijos skiriamos trims mėnesiams ir ne daugiau kaip už du praėjusius mėnesius. Norint toliau jas gauti, reikia kreiptis pakartotinai. Kompensacijos skiriamos ilgesniam negu trijų mėnesių laikotarpiui tiems asmenims ir šeimoms, kurių šeiminė padėtis, pajamos ir turtas nesikeičia (paprastai pensijas gaunantiems ir nedirbantiems asmenims).

2022–2023 metų ir 2023–2024 metų šildymo sezonų metu kompensacijos buvo skiriamos visam šildymo sezonui nepriklausomai nuo to, kada šildymo sezono metu dėl jų kreiptasi. Toks laikinas sprendimas buvo priimtas reaguojant į įtemptą geopolitinę padėtį, prasidėjusį karą Ukrainoje, sparčiai išaugusią infliaciją ir energetinių išteklių kainų šuolį ir to pasėkoje – gyventojų galimybę apmokėti ženkliai padidėjusias būsto išlaikymo išlaidas.

Įvertinus šią laikiną tvarką, padaryta išvada, kad ji buvo aktuali, taikli ir efektyvi (sumažino administracinę naštą).

2023 metais vidutiniškai per mėnesį kompensacijas gavo apie 6,8 procentų Lietuvos gyventojų.

Įstatymas įsigaliotų nuo jo paskelbimo. Projektui dar turi pritarti Seimas.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto biuro informacija

Tel. (0 5) 209 6776

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-13 16:23
Socialinė sauga, Politika
pasidalinti
atgal