Stogo bagažinėse telpa viskas: nuo vaikiško vežimėlio iki žvejybos įrangos

Kur dėti daiktus? Milijoną kartų bagažinėje perdėliojami daiktai. Ginčai tarp šeimos narių, kurie daiktai „nusipelno“ keliauti kartu, kurie bus „nubausti“ ir liks namuose. Daugelis yra susidūręs su situacija, kai į automobilį pirmiausia sukrauname daiktus, o tik paskui bandome įsisprausti patys. Tokiu atveju, važiuojame nepatogiai, nesaugiai ir nesmagiai. Išlaisvinti salono ir bagažinės vidų gali padėti stogo bagažinės. Jos yra sprendimas visiems, kurie kiekvieną kartą sunka galvas, kur rasti vietos visiems kelionei reikalingiems daiktams. UAB „Trelo“ valdomo prekinio ženklo „TRELO | Stogobagazines.lt“ projekto vadovas Laurynas Bertašavičius parengė išsamų gidą visiems, kurie svarsto apie stogo bagažinės įsigijimą.

Kodėl stogo bagažinės vadinamos grabais?

Stogo bagažinės – tai bendras pavadinimas visam, ant automobilio stogo tvirtinamam inventoriui: automobilių stogo skersiniams, stogo daiktadėžėms, dviračių laikikliams, baidarių ir kt. laivelių laikikliams, slidžių laikikliams ir net krovininio transporto platformoms. Šiuo atveju stogo bagažinėmis vadinkime tik ant stogo tvirtinamas plastikines bagažines daiktams transportuoti.

Liaudyje stogo bagažinės vadinamos muilinėmis, grabais, tūlėmis ( pavadinimas kilo nuo vieno žinomiausių bagažinių prekinių ženklų – „Thule“), lavondėžėmis ar karstais. Kodėl tokia asociacija su laidojimo inventoriumi? Anksčiau aerodinamikai buvo skiriama mažai dėmesio, tad stogo bagažinės buvo gana kampuotos, beveik šešiakampės formos ir panašios į karstus.

Talpina viską: nuo vežimėlio iki wake board‘o

„Ar man tikrai reikia stogo bagažinės?“. Jeigu jau sau užduodate šį klausimą, vadinasi jums reikia stogo bagažinės. O labai labai reikia:

  • Pagausėjus šeimai. Kurį laiką jums nereiks keisti automobilio. Tam tikrų dydžių stogo bagažinės talpina vaikiškus vežimėlius, naujagimių lopšius ir kitus mažylių daiktus.
  • Kai įsigyjate šunį. Dažnai šis šeimos draugas užkariauja visą automobilio bagažinę, pavyzdžiui, hačbeko bagažinės tūris yra nuo 200 iki 600 litrų, priklausomai nuo mašinos modelio, o stogo bagažinės talpos intervalas yra 300–650 litrų.
  • Trokštate maksimalaus komforto, o reikia gabenti daug daiktų. Stogo bagažinės leidžia patogiai paskirstyti daiktus, gabenamus automobilyje ir keliauti neužkraunant bagažinės ir salono.
  • Turite hobių, kuriems reikia didelių, nestandartinių daiktų. Stogo bagažinėse puikiai telpa snieglentės, žvejybos įranga, jėgos aitvarai (kaitai), vandenlentės (wake board‘ai). Toks ilgų daiktų transportavimas yra saugus, patogus. Gabenama įranga nesubraižys automobilio salono.

Kokią stogo bagažinę pasirinkti?

Uždaro tipo, kietos stogo bagažinės. Populiariausias variantas Lietuvoje. Tai uždaros, tvirtos ir aerodinaminės formos dėžės, montuojamos ant automobilio stogo bagažinių skersinių.

Privalumai: apsaugo nuo oro sąlygų, užtikrina saugumą, galima rasti įvairių dydžių, puikiai tinka ilgoms kelionėms.

Trūkumai: Gali būti brangesnės, užima daugiau vietos, kai nenaudojamos.

Atviros stogo bagažinės, dar vadinamos krepšiais. Tai atviros, dažniausiai metalinės konstrukcijos, skirtos tvirtinti didesniems ar neįprastos formos daiktams.

Privalumai: puikiai tinka vežti didelius ar neįprastos formos daiktus, lengvai prieinamos, yra itin didelių dydžių, skirtų komercinio tipo automobiliams.

Trūkumai: neapsaugo nuo oro sąlygų, reikia papildomų tvirtinimo priemonių (pvz., diržų, kopėčių tvirtinimų, šoninių ribotuvų). Gali tekti ilgiau montuoti.

Lanksčios, minkštos stogo bagažinės. Pagamintos iš minkštų, vandeniui atsparių medžiagų, šios bagažinės yra lengvos ir gali būti sulankstomos, kai nenaudojamos.

Privalumai: lengvos, patogiai sandėliuojamos, dažniausiai pigesnės nei kietos bagažines, tinka mažesniems daiktams.

Trūkumai: mažiau apsaugo nuo smūgių, gali būti mažiau patvarios ir apsaugotos nuo vagysčių, skurdus pasirinkimas rinkoje.

Gali atlaikyti standartinio šaldytuvo svorį

Į stogo bagažinę rekomenduojama dėti daiktus, kurie nėra itin sunkūs, bet užima nemažai vietos. Pavyzdžiui, slidinėjimo ar žvejybos įrangą, patalynę, krepšius, pliažo skėčius. Stogo bagažinių keliamoji galia yra 50–75 kg. Aukštos kokybės bagažinės turi sustiprintas dugno konstrukcijas ir yra gaminamos iš temperatūrų svyravimams atsparaus plastiko (gali atlaikyti nuo -50 iki +50 laipsnius pagal Celsijų).

Svarbūs išmatavimai

Renkantis bagažinę, svarbu žinoti, kokius ir kokių matmenų daiktus norėsite sutalpinti. Jei reikės vežti slides, svarbu žinoti, koks ilgiausių slidžių ilgis ir prie to ilgio dar pridėti apie 15 cm. Taip sužinosite minimalų tinkančios bagažinės ilgį, nes gamintojai dažnai nurodo tik išorinį bagažinės ilgį tarp ilgiausių vietų. Pavyzdžiui, jei jūsų slidės yra apie 165 cm ilgio, reikėtų rinktis bagažinę ne trumpesnę nei 180 cm išorinio ilgio, kad lengvai tilptų slidės ar kiti ilgi daiktai. Bagažinės plotis taip pat dažniausia nurodomas išorinis tarp plačiausių vietų. Reikia pabrėžti, kad bagažinės nėra stačiakampių formų, tad vidiniai matmenys yra mažesni.

  • Renkantis bagažinę, verta pagalvoti, ar norėsite ant stogo skersinių šalia bagažinės užsimontuoti ir dviračio laikiklį (o galbūt net ir du). Tokiu atveju patartina rinktis kiek siauresnę bagažinę, kad šalia tilptų ir dviračių laikikliai.
  • Jei jau turite stogo skersinius (beje, stogo skersiniai parduodami atskirai, neįeina į stogo bagažinės kainą, bet apie tai vėliau), verta pasidomėti, ar stogo bagažinės tvirtinimai yra tinkami jūsų skersiniams.
  • Stogo bagažinės tvirtinimai būna greito tvirtinimo ir klasikiniai – U-formos.

Kaip pasirinkti tinkamą ilgį?

Ant daugumos automobilių galime uždėti stogo skersinius, vadinasi, ir stogo bagažinę. Bagažinės yra gan universalios, teoriškai bet kurią bagažinę galime uždėti ant bet kurio automobilio, bet turime pagalvoti ir apie šiuos kriterijus:

  • Ar atsidarys galinis automobilio bagažinės dangtis? Jei bagažinė bus tokia ilga, jog negalėsime jos daugiau pastumti į priekį, kelionės metu bus nepatogu prieiti prie automobilio bagažinėje esančių daiktų.
  • Ar per priekinį stiklą nesimatys stogo bagažinės priekio? Jeigu matysis, tai aiškus ženklas, kad pasirinkome per ilgą bagažinę.
  • Ar bagažinė yra proporcinga automobilio dydžiui?

Klientai dažnai kreipiasi su konkretaus bagažinės ilgio užklausa, įvertinę tik automobilio stogo matmenis nuo priekinio stiklo iki galinio stiklo. Tačiau dėl bagažinių konstrukcijos galite montuoti ilgesnių matmenų bagažinę. Visuomet geriausia yra pasimatuoti vietoje ir pasitarti su konsultantu. Stogo bagažinės pasirinkimas yra gana individualus, priklausantis ir nuo automobilio modelio, dydžio, stoge esančių numatytų skersinių tvirtinimų vietų ir pačių skersinių bei skersinių tvirtinimo tipo.

Saugu ir patikima

Stogo bagažinės turi spynas. Kokybiškų ir patikimų bagažinių dangčiai turi po tris fiksacijas kiekvienoje pusėje (jeigu bagažinė yra dvipusio atidarymo) ir taip vadinamą centrinį užraktą, kai vienu pasukimu užfiksuojamos visos trys dangčio tvirtinimo vietos. Taisyklė tokia – jei raktelis spynoje nepasisuka ir negalima jo ištraukti iš spynos, vadinasi, dangtis nėra pilnai ir tinkamai užfiksuotas ir užrakintas. Tokiu atveju reikia patikrinti, kas trukdo uždaryti dangtį ir perdėlioti daiktus taip, kad galėtumėte be didelio spaudimo uždaryti dangtį iki galo ir užrakinti spyną. Tinkamai užrakinus bagažinę, daiktus transportuoti yra saugu, bet to, užraktai saugo ir nuo vagysčių.

Stogo bagažinės yra tvirtinamos ant stogo skersinių, kurie gali būti sumontuoti ant automobilio stogo jau gamybos metu arba galima įsigyti stogo skersinius papildomai kartu su stogo bagažine. Ne kartą esame išgirdę klausimą, ar galima bagažinę tvirtinti tiesiai ant „ragų“, tai yra, ant išilginių automobilio relingų. To daryti jokiu būdu negalima. Bagažinės tvirtinamos tik ant stogo skersinių. Bagažinių konstrukcija paprastai leidžia tvirtinti jas ant skersinių, kurie paprastai montuojami apie 60–90 cm atstumu.

Lengva montuoti

Stogo bagažinės montavimui nereikia papildomų įrankių. Tiesiog ranka prisukate stogo bagažinės tvirtinimo elementus prie skersinių. Dauguma žinomiausių gamintojų naujų bagažinių modelių turi tvirtinimų priveržimo jėgos indikatorius, kuomet pasiekus tam tikrą priveržimo lygį pasigirsta trakštelėjimas, neleidžiantis perveržti, tačiau nurodantis, kokia jėga reikalinga saugiam primontavimui. Paprastesni tvirtinimai taip pat prisukami ranka – tai gali būti klasikiniai U-formos skersinių apkabinimai, jie galbūt ne tokie patogūs kaip greito priveržimo tvirtinimai su jėgos indikatoriumi, tačiau gan patikimi ir taip pat nereikalaujantys jokių papildomų įrankių ar specialaus pasirengimo.

Pirkti ar nuomotis?

Viskas priklauso nuo jūsų poreikių. Galima tiesiog apskaičiuoti matematiškai. Pavyzdžiui, jei nuomojatės bagažinę kartą per metus kelionei su slidėmis į kalnus, mes 9–11 paroms išnuomosime naujausio modelio premium klasės bagažinę su specialiais jūsų automobiliui pritaikytais aerodinaminiais skersiniais už 90 EUR. Jeigu pirktumėte, tokio komplekto kaina butų 900–1200 EUR. Įranga atsipirktų per daugiau nei 10 metų. Tačiau tikėtina, kad per tuos 10 metų pakeistumėte automobilį, vadinasi, reiktų keisti ir stogo bagažinės skersinių tvirtinimus, tad išlaidos dar padidėtų. Jei keliaujate gan dažnai ir bagažinės Jums prireikia mažiausiai 3–4 kartus per metus, tuomet tikrai verta pamąstyti apie įsigijimą. Visada galime pasiūlyti ir kiek pigesnių, bet kokybiškų ir sertifikuotų vidutinės klasės bagažinių ir skersinių komplektų. Būtinai pasitarkite prieš apsispręsdami.

Galite atvykti į mūsų aptarnavimo centrus, mes jums padėsime išsirinkti geriausią variantą, patarsime.

Kaune: Erdvės g. 78, Ramučiai, Kauno raj., LT-52114.

Vilniuje: Minsko pl. 26A, LT-13278.

Klaipėdoje: Paryžiaus Komunos g. 25, LT-91111.

Mūsų patarimai:

  • Nepamirškite, kad sumontavus stogo skersinius ir bagažinę, jūsų automobilis paauga apie 35–60 cm.
  • Paprašykite, kad montavimo vietoje jums pamatuotų bendrą automobilio aukštį – ši informacija leis išvengti nemalonumų kelionės metu, kai įvažiuojama į požemines automobilių stovėjimo aikšteles su aukščio ribojimais.
  • Bagažines plaukite su švelnia šluoste ir šiltu vandeniu, nenaudokite cheminių priemonių. Jeigu turite aukšto slėgio plovimo aparatą, nustatykite purškimo srovę mažesniu slėgiu, kad nepažeistumėte lakuotų paviršių.
  • Mažiausiai kartą per metus specialiu spynų tepalu sutepkite spyneles. Nenaudokite WD40.
  • Grįžę po kelionės išplaukite ir išdžiovinkite bagažinės vidų, taip apsaugosite metalines dalis nuo korozijos, pašalinsite nemalonų kvapą.
  • Jei montuosite patys – neškite bagažinę dviese. Nors bagažinės nėra sunkios, bet dėl ilgio (135–235 cm) ir svorio (12–28 kg) vienam žmogui nėra patogu jas sumontuoti.
  • Jei pametėte raktelius – negręžkite ir neprasukinėkite spynų! Galbūt esate užsirašę spynelės numerį ar jis užrašytas ant pačios spynelės. Pasiteiraukite pardavėjo, galbūt galės užsakyti dublikatą. Jeigu kelionėje pametėte raktelius, kreipkitės į avarinio spynų atrakinimo specialistus. Išlaužta spynelė, jos keitimas ir galimai pažeista plastikinė spynelės tvirtinimo konstrukcija gali jums kainuoti brangiau nei visi išvardinti sprendimo būdai.
  • Visos naujos bagažinės turi 2 raktelius. Nesinešiokite jų kartu. Pasilikite dublikatą saugioje vietoje.
Pranešimą paskelbė: TRELO, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-14 15:06
Laisvalaikis, pramogos, Transportas
pasidalinti
atgal