Prezidentas: tik Ukrainai atgavus visišką Zaporižios AE kontrolę, bus galima užtikrinti elektrinės branduolinę saugą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį Šveicarijoje vykstančioje Ukrainos taikos konferencijoje dalyvavo diskusijoje apie branduolinę saugą.

Prezidento teigimu, besitęsiančios Rusijos atakos prieš Ukrainos civilinę ir energetikos infrastruktūrą rodo, kad energetikos sektorius yra vienas pagrindinių šių žiaurių išpuolių taikinių. Pasak valstybės vadovo, tarptautinei bendruomenei būtina suvienyti jėgas ir dirbti kartu siekiant užtikrinti Ukrainos energetinį atsparumą.

Lietuva aktyviai dalyvauja Prezidento Volodymyro Zelenskio taikos formulės teminėje darbo grupėje „Energetinis saugumas“, taip pat G7+ formatu bei teminėje darbo grupėje „Radiacinė ir branduolinė sauga“. „Jau suteikėme ir esame pasirengę toliau teikti reikalingus elementus Ukrainos energetikos infrastruktūrai paremti – Lietuva yra tarp daugiausia žemos įtampos transformatorių ir mažųjų generatorių padovanojusių valstybių. Taip pat dalijamės patirtimi energetikos infrastruktūros ir rinkos reguliavimo, decentralizuotos elektros gamybos, šildymo sektoriaus priklausomybės nuo iškastinio kuro mažinimo srityse“, – pažymėjo šalies vadovas.

Prezidentas akcentavo, kad pirmą kartą istorijoje veikiantį branduolinį objektą jėga užgrobė okupantų kariuomenė. Daugiau nei dvejus metus Zaporižios atominėje elektrinėje (AE) yra Rusijos kariškiai ir kiti leidimo neturintys asmenys. Rusijos veiksmai užgrobus Zaporižios AE kelia pavojų branduolinei saugai ir yra visiškai nepriimtini visai tarptautinei bendruomenei.

„Tik Ukrainai atgavus visišką Zaporižios AE kontrolę, galima bus užtikrinti elektrinės branduolinę saugą“, – sakė Prezidentas.

Pasak šalies vadovo, Rusija privalo nedelsdama išvesti savo karinį ir civilinį personalą, išgabenti ginklus ir įrangą iš Zaporižios AE ir saugiai perduoti jos kontrolę Ukrainai pagal TATENA principus. Tai vienintelis būdas užtikrinti tinkamą branduolinę saugą ir saugumą. Prezidentas pabrėžė, kad tarptautinė bendruomenė taip pat turėtų spręsti tam tikrų Rusijos įmonių projektų neatitikties branduolinės saugos ir aplinkosaugos standartams problemą.

Šalies vadovas taip pat iškėlė Astravo AE, kurios statyba buvo vykdoma pažeidžiant aplinkosaugos ir branduolinės saugos reikalavimus, saugos klausimą. Prezidentas kvietė tarptautinę bendruomenę didinti spaudimą Baltarusijos režimui, kad neatitinkanti tarptautinių standartų atominė elektrinė būtų uždaryta.

Prezidentas pasaulio šalių lyderiams taip pat pabrėžė, kad tiek taktinio branduolinio ginklo dislokavimas Baltarusijos teritorijoje , tiek grasinimas panaudoti branduolinius ginklus vykstant karui prieš Ukrainą yra visiškai nepriimtini.

Tarptautinei bendruomenei būtina suvienyti jėgas ir dirbti kartu, siekiant užtikrinti Ukrainos energetinį atsparumą ir energijos tiekimo saugumą. Lietuva yra ir visada bus šio proceso dalis ir toliau rems Ukrainą, kad ir ko prireiktų, iki pergalės.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-16 11:16
Krašto apsauga, saugumas
pasidalinti
atgal