Pirmasis tarptautinis Europos Tarybos kultūros keliams skirtas seminaras-mokymai vyks Vilniuje

Birželio 19–20 dienomis Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos (KPD) ir Europos Tarybos kultūros kelių institutas Vilniuje organizuoja Išplėstinio dalinio susitarimo dėl Europos Tarybos kultūros kelių valstybių narių atstovų ir suinteresuotų nacionalinių organizacijų seminarą-mokymus. Tai yra vienas iš Lietuvos pirmininkavimo šiais metais (gegužės 17–lapkričio 13 d.) Europos Tarybos Ministrų komitetui renginių. Toks Kultūros keliams skirtas tarptautinis seminaras-mokymai organizuojamas pirmą kartą Europoje.

Kaip sakė KPD direktorius Vidmantas Bezaras, tikimasi, kad pirmas toks mokomasis seminaras ne tik suteiks žinių, kaip plėsti Kultūros kelius, supažindins su jau esamais, bet ir taps įkvėpimo šaltiniu ir kitoms šalims ateity rengti mokomuosius seminarus.

„Kultūros kelių tinklų per Europos šalis tiesimas skatina kultūrinį dialogą, atkreipia dėmesį į kultūros paveldą, į šalių, per kurias eina Kultūros keliai, istorinius ryšius, plečia akiratį, suteikia galimybę įdomiau keliauti, gilintis, pažinti. Pažindami vieni kitų kultūrą, savo šalies paveldo sąsajas su kitais kraštais, per Kultūros kelius galime labiau suvokti ir savo kultūros paveldo vertę, svarbą, sudominti kitų šalių piliečius“, – sakė V. Bezaras.

Seminare didelę patirtį Kultūros kelių, kultūros paveldo ir turizmo srityse sukaupę ekspertai bei sertifikuotų Europos Tarybos kultūros kelių atstovai iš Ispanijos, Italijos, Norvegijos, Liuksemburgo, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Suomijos ir kitų šalių išsamiai pristatys Kultūros kelių kuriamą pridėtinę vertę, poveikį ekonomikai, tvaraus turizmo ir vietos vystymui, visuomenės įtraukimo į šį procesą skatinimui, dalinsis gerąja patirtimi (bus sinchroninis vertimas į lietuvių kalbą).

ET Kultūros kelių programą išsamiai pristatys Išplėstinio dalinio susitarimo dėl Europos Tarybos Kultūros kelių vykdantysis sekretorius ir Europos kultūros kelių instituto direktorius Stefano Dominioni, o Notingamo Trento Universiteto Kultūros paveldo katedros vedėjo iš Jungtinės Karalystės prof. Mike‘o Robinsono pranešimas pristatys Kultūros kelių ir paveldo ryšį.

Organizatoriai tikisi, jog šis seminaras išplės Lietuvos – savivaldybių asociacijų, turizmo sektoriaus, muziejų, įvairių bendruomenių ir kt. – galimybes dalyvauti Europos Tarybos kultūros kelių programoje ir suteiks reikiamų žinių, paskatins prisijungti prie jau sertifikuotų Europos Tarybos kultūros kelių, tokių kaip Šv. Jokūbo piligrimų, Europos Žydų kultūros paveldo, Hanzos, Europos pasakų, Impresionizmų, Reformacijos, Napoleono, Istorinių parkų, Geležinės uždangos, Euro Velo 13, ATRIUM – XX a. Europos totalitarinių režimų architektūros, Europos kapinių, Europos pramoninio paveldo kelio ir kitų.

Įkurta 1987 m., Europos Tarybos kultūros kelių programa jau skaičiuoja 37 metus. Prasidėjusi nuo Santjago de Compostela piligrimų kelio Europoje, dabar programa iš viso jungia 47 Europos Tarybos sertifikuotus kelius.

Seminaro programą rasite čia:

https://kpd.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/tarptautiniai-rysiai/ids-del-et-kulturos-keliu-suinteresuotu-nacionaliniu-organizaciju-seminaras-mokymai/

Išsamiai apie ET kultūros kelius:

https://www.coe.int/en/web/cultural-routes/by-theme

Dėl žiniasklaidos dalyvavimo seminare kreiptis: [email protected]

Pranešimą paskelbė: Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2024-06-17 13:14
Tarptaut.santykiai, Kultūra
pasidalinti
atgal